Danasnji radovi


Danas sam konacno presadila Strelitziu reginea uzgojenu iz sjemena kojoj je saksija postala pretijesna.

Pored toga presadila sam i Fasciculariu bicolor, Bilo je krajnje vrijeme.
Lijepa crvena boja listova je izblijedila, ali bi se na suncu trebala vratiti.





Rhodochiton sam rasadila (najmladju generaciju) u jednu dugu saksiju i ovaj put cu je postaviti ispred plastenika. Jednostavno ne znam kud s tolikim penjacicama.


Pored Clematisa, Passiflora i Rhodochitona tesko je naci jos malo slobodnog prostora za neku drugu penjacicu.
Jedan dio Rhodochitona sam presadila u male saksijice. Prilikom presadjivanja treba biti oprezan, jer je korijen jako, jako osjetljiv.


Posto se Chirita toliko rasirila da nije mogla cvjetati i nju sam rasadila.
Valjda ce me ubrzo nagraditi cvjetanjem.

Sutra se posao nastavlja poslom kojeg odgadjam vec danima - iznosenje i presadjivanje Brugmansia.
I konacno sam uspjela dovesti sjeme Brugmansia do klijanja.



Zelim vam lijep vikend

Broj komentara: 18:

  1. Ohoo,neko je bio vrijedan!Strelicija izgleda odlično.Ja imam jednu ,koju sam kupila prije par godina al ova tvoja izgleda ljepše!
    Bravo za sjeme brugmansija!Ja sam uzgojila bila dvije iz sjemena,bijelu i crvenu,ali su uginule i to kad su već lijepo narasle bile.Imale su bar 4 para listova..Mislim da sam ih previše zalijevala a one mlade..
    Rhodochiton od tvog sjemena ,niklo ih punoo,ali pokosio ih snijeg,ali zato mi proklijala sjemenka bauhinie.I nju sam dobila od tebe!Hajde bar nešto da uspije i meni da ne bude kako mi sve uginulo :D
    p.s.imamo istu kanticu za zalijevanje biljčica :)))
    alisa

    OdgovoriIzbriši
  2. Ma zapetljala sam se hahaha. Puno biljaka, a dan traje samo 24 sata. Za sjeme Brugmansia uvijek "kucam" da se ne urekne. Ovo mi je prvi put.
    Imala sam 4 velike vrece zemlje i danas morala po jos 3 (150l), jer su saksije Brugmansia velike, a biljaka puno. S njima nikako da zavrsim.
    Strelicija je imala vise listova, ali su se od suhog zraka osusili. Sad bi se trebala oporaviti. Inace prilicno je visoka.
    Zao mi je tvojih biljaka, al`Boze zdravlja. Bit ce i sjemena i biljaka. Super da ti je Rhodochiton nikao. Ne uspijeva svako iz sjemena uzgojiti biljku.
    Imas li jos sjemena? Hoces li ga opet sijati?
    Pusa

    OdgovoriIzbriši
  3. Nemam više sjemena rhodochitona,posijala sam bila pola,pola sam dala mami.Ona je tek nedavno posijala pa ako joj nikne imat cu i ja :D
    Joj svašta sam ja nasijala opet i ove godine.Ono što mi je bilo u stubištu to je i preživjelo što se zadesilo vani tokom snijega to,naravno nije..Uglavnom juče sam ponovo sijala delphiniume,digitalise,makove(sjeme od tebe) i dvogodisnje campanule.To je sve za sledeću sezonu.Već sam to sijala zimus i imala fine biljčice sa dva para listova i eto snijeg uzeo sebi!Ostalo je makova još neki i svašta nešto što je bilo u stubištu pa sam juče posadila u baštu dio,dio je još mlad za rasada..Uporna sam ja, i sijat ću sve dok budem živa i zdrava i bit će biljaka :D
    Pusa i tebi!(alisa)

    OdgovoriIzbriši
  4. Mak, kod tebe će biti šuma brugmansija.
    I Alisa nam je vrijedna, ona će te svoje gubitke obnoviti brzo. U stvari, zajedno ćemo.
    Na žalost, i ja sam izgubila mnoge svoje male biljčice. Sad kad pogledam, isto što i Alisa. Bile su vani u mini-plasteniku, pa im nije pasalo ona česta promjena vremena. Noću prehladno, danju pretoplo, pa onda kiše i hladnoća...jednostavno ih je puno poleglo. I dosta malih kaktusića iz sjemena koji su bili tu. Valjda je to do neke gljivice.
    Trenutno me zaokuplja identifikacija biljčica koje su nikle iz miksa kamenjarki koje sam donijela iz Njemačke. Prepoznala sam ehinaceu i iberis, a ima ih još bar deset vrsta :)
    Naravno, niče mi i sjeme od tebe. Od onih malenih slatkih samo jedna nije nikla :) Šta da radim s njima, imaš li želja?

    OdgovoriIzbriši
  5. I još, strelicija koja mi je nikla iz sjemena od tebe, djeluje kao neka patuljasta vrsta. Ako ima takva. Moja starija izgleda slično kao ova tvoja (malo manja). Listovi su suhi, popucali, pa sam je iznijela malo na kišu. I već dolazi sebi.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ma upravo je suma draga Cemi. A znas koji je to posao. Nisam ih jos prebrojala. To cu uraditi kad im svima promijenim zemlju. I meni je nastradalo nekoliko Epiphylluma, pretpostavljam od gljivica.
    I moja strelicija je prije izgledala kao da je patuljasta i kako sam je iznijela i promijenila joj zemlju lijepo se izduzila. Kao da nije ona od prije.
    To sjeme malih, slatkih je zbilja super. Kod svakog je sjeme klijalo 99%.
    Nemam zelja (znas da sam ja skromna hahaha), ali znas da nekad ne mogu da odolim, pa bi me 1 ili 2 biljkice jako obradovale.
    Cemi i Alisa ne brinite za biljkice, nadoknadit cemo mi to nekako, bar sto se tice sjemena. S biljkama je nesto teze. Ja sam to sebi puno jednostavnije pretstavila nego sto jeste.

    OdgovoriIzbriši
  7. Samo dođi, imam puno tog za tebe.
    Ne znam jesam li uspjela poslati pp na forumu, nešto mi ne ide. Ali može i ovdje, kraj moje bašte je cijela njiva sa orchis morio :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Super, uzmi mi sjeme ili koju biljku (uh mislim da su zasticene, pa me stid). Zbilja je jako tesko nositi biljke bez obzira u kojem pravcu. Eh da ja idem samo zbog biljaka to bi bilo u redu, ali kad se ide kuci (u obadva pravca) onda za biljke ostane jako malo mjesta.
    Ali naci cemo mi malo mjesta za 2-3 cvjetica.
    Hvala ti, odoh sad pogledati poruku na forumu.
    P.S. Gore desno je moja e-mail adresa pa mi mozes na nju pisati.

    OdgovoriIzbriši
  9. Nema poruke ni na jednom forumu!!!!

    OdgovoriIzbriši
  10. Hvala vam drage moje na podršci u teškim momentima :))))).Ma sve se da nadoknaditi,sem zdravlja.Zato neću da se sekiram oko toga.Već sam ja dosta toga posijala,bit će biljaka..
    Cemi tebi sam odvojila orhideju pa poslat cu je do jeseni,sigurno.Ako ne stignem sad, prije onih vrelina onda ću tek kad zahladi..I eto ako joj kakvih želja imaš,javi!
    Mak draga ta biljka koju želiš raste kao korov kod nas u Herc. na livadama oko jezera.Tj.bar je rasla dok sam ja dole bila:))Nisam dugo prošetala tim livadama ali izgleda,morat ću!Sad ste i mene zapalile da je imam u bašti.Samo sjećam se,moja mama je govorila da je jako otrovna ,ali nema veze.Koliko buketa i buketama sam donijela kući u vaznu pa se niko otrovao nije :)Pusa za obje:) Alisa

    OdgovoriIzbriši
  11. Alisa biljka jeste jako otrovna i koristi se puno u farmaciji (sjeme). Molim vas obadvije za nekoliko biljkica, mozda su razlicite boje.
    A ja cu se vec nekako oduziti.

    OdgovoriIzbriši
  12. Ako je ja nađem skupit ću sjeme i izvaditi biljčicu dvije.Zar one nisu sve iste boje,one kao ljubičasto roze?Ona sada cvjeta i ako budem išla za vikend dole odma ću pogledati jel je ima oko jezera.:))A..

    OdgovoriIzbriši
  13. Čuj, ona će se nekako odužiti...pusti da se ja tebi odužim.
    Žao mi je što nisam slikala livadu, sva je bila ljubičasta. Sad ima tek po koji. I isto sam, kao i Alisa, bukete i buketiće donosila kući (i neki dan sam). Od nje se pravi salep, za ljekovitost ne znam.

    OdgovoriIzbriši
  14. Jupiiiii, bas se radujem. Ako stignes "slikni" jednu da je vidim. Ja sam je vidjela prije ca. 40 godina i nedavno u susjednoj basti. U travi raste jedna biljka i bas je slatka.
    Kad ce tvoj brat u Bosnu?

    OdgovoriIzbriši
  15. Sredinom juna, ne znam tačan datum.

    OdgovoriIzbriši
  16. Retriver Sara

    Drago mi je da si stavila fotkice vrta da ga vidimo u prostornoj dimenziji...biljke ti lijepo izgledaju, no nije mi jasna ta tvoja Festuca koja se tako nenormalno zasijava...meni se nijednom nije zasijala, a htjela bih...rhodociton zaista ima odličnu klijavost, samo moji koji su sada oko 15 cm nekako slabo napreduju.
    čuvaj se alergja!

    OdgovoriIzbriši
  17. Draga R. Sara, onaj dio vrta koji sam pokazala je samo jedan zbilja mali dio. Hocu da ga malo "uglancam" (citaj pocupam korov), pa da ga onda pokazem.
    Prosla jesen je bila jako kisna, pa se puno toga samo zasijalo, a najvise Festuca. Muka me hvata, jer se rasijala upravo tamo gdje ne treba. Tako je to: on sto hoces nece, a ono sto ne zelis raste ko`ludo.
    Ja sam Rhodochitonom odusevljena. Sjeme je fantasticno, pa sad imam puno vise biljaka nego sto sam planirala. Moji iz prve ture su sad oko 60cm visoki.
    Alergija je, hvala Bogu, pod kontrolom.
    Lijep vikend ti zelim.

    OdgovoriIzbriši