Razočarenje

Juče sam bila u bašti. Bilo je jako toplo, ali sam ipak uspjela ponešto uraditi.
Moj kamenjar koji je tako lijepo izgledao se pretvorio u travljak. Na prvo pogled je izgledalo kao da su trave i Euphorbie pokrile moje lijepe čuvarkuće, ali..

Kao što sam već pokazala moje 2 Euphorbie myrsinites su postale ogromne, "grane" (ne znam kako bi ih nazvala) su oko 80cm duge i od prošle godine su obrazovale korijen koji izgleda kao gomolj.



Trava Festuca cinerea se osjemenila i moj kamenjar je postao travnjak. Na stotine mladi travkica je niklo.

Ovako je ta katastrofa izgledala juče.



U suštini trava je lijepa, ali je ne trebam u 500 primjeraka.



Sve velike trave sam premjestila na drugi kraj kamenjara. Tu sam trebala nastaviti moj kamenjar. Poslije će se opet seliti, samo dok im nađem odgovarajuće mjesto.


Pored trava u kamenjaru su se raširili i razni sedumi. Cemi me je već davno upozorila da su jako agresivni, ali ja sam bila sigurna da ih mogu držati pod kontrolom.

Poslije premještanja trava i vađenja Euphorbia imala sam bolji pregled i bila šokirana. Od "mora" mojih čuvarkuća ostale su samo na 3 mjesta. Na mjestima gdje su nekad bile ostali su samo suhi ostatci. Nadam se da će možda iz tih suhih ostataka uskoro nići nove biljke.

U toj nadi odoh sad opet u baštu nastaviti radove.

4 komentara:

  1. Ma sredićeš ti to.
    Vlastitim iskustvom se najviše nauči. Najbolje bi bilo da pokušaš kontrolisati travu i ne dozvoliti joj da cvjeta.
    Žao mi je čuvarkuća. Bile su ti lijepe.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovaj put bi mi bilo draže da sam nešto naučila na tuđem iskustvu hahaha....
    Ne mogu da vjerujem da su one velike čuvarkuće kompletno nestale. Ostali su samo suhi dijelovi i natpisi. A ti si me likepo upozorila i na one sitne sedume. I oni idu vani, i Alliumi i još onih nekoliko kamenjarki.
    Od sad će tu biti samo čuvarkuće, samo ih još treba kupiti.

    OdgovoriIzbriši
  3. Retriver Sara

    Vjerujem da te kamenjar dobro izmučio. Budi oprezna s onom Euphorbiom, njen je sok izuzetno otrovan i opasan za osobe osjetljive poput tebe. Nažalost, znam iz vlastitog iskustva, od nje su mi stradale oči.Ako ne želiš da ti se zasijavaju, Festuce ubuduće šišaj prije nego se osjemene, što ti drugo preostaje, predvne su i ja ih obožavam. Nije mi samo jasno kako su ti se čuvarkuće osušili, oni su bar otporni na sve i svašta.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja ne znam, ali u zadnje vrijeme sam propustila nekoliko komentara.
    Draga Saro, znam koliko te je namučila Euhorbia.Pazim se koliko mogu. A što se tiče čuvarkuća ni ja ne mogu da vjerujem. Ovdje je skoro cijelo ljeto padala kiša i one su jednostavno istruhle ispod trave. Ja se ipak nadam da će iz tig suhih dijelova nići nove biljke.
    "Nada posljednja umire".

    OdgovoriIzbriši