Izložba cvijeća Keukenhof, II dio - tulipaniU istoriji Holandije tulipani su odigrali i još uvijek igraju jako važnu ulogu, pa se ta zemlja s razlogom zove zemlja lala / tulipana. S obzirom da je Keukenhof najveci cvjetni park svijeta, logično je da su od svih vrsta lukovičastog cvijeća tulipani najviše zastupljeni.Prve lukovice, kultivirane u Otomanskom carsvu (Turska), uvezene su u Holandiju početkom 16 vijeka. Zbog svojih raskošnih cvjetova vrijednost lukovica je rapidno rasla. Što je potražnja bila veća, veća je bila i vrijednost pojedinih lukovica. Sredinom 17 vijeka lukovice su čak služile kao moneta dok tržište nije krahiralo.

Iako vrijednost lukovica nije ni približno velika kao nekad ipak njihova proizvodnja ima jako vaznu ulogu u privredi Holandija.

Ogromna polja (van Kaukenhofa) u razlicitim bojama su prepoznatljiv znak.


A u Kaukenhofu...

Šteta, sorta "Banja Luka" još nije počela da cvjeta, bar ne na ovom mjestu.


Na ogromnoj površini su posađene sorte koje cvjetaju u različito vrijeme. Neke su već ocvale, neke cvjetaju, a neke tek imaju pupove.Ali zato desetine drugih sorti jesu. Teško je izdvojiti najinteresantnije, ali ću ipak pokušati.

Crvena boja je toliko intenzivna da ju je teško "uhvatiti"orginalnu.


Tulipani s jednostavnim cvijetom.
S duplim cvijetomS "izreckanim" cvijetom.Ovo je zbilja samo jedan mali dio sorti koje su se mogle vidjeti u Keukenhofu.Toliko za danas.

Želim vam lijep vikend.

Pridružite nam se na stranici razmjene cvjetnaoaza.eu

1 komentar: