Incarvillea delavayi

U prošlom postu sam vam pokazala moje nove biljke, a među njima i jednu koju još nemam i o kojoj ništa ne znam. Zato sam malo istraživala na internetu i našla interesantne podatake o njoj.






Možda i nekog od vas, dragi čitaoci ovog bloga, interesuje nešto više o ovoj interesantnoj biljci koja je do sad, bar za mene , bila nepoznata.



Pa evo šta sam našla:
Incarvillea delavayi pripada familiji Bignoniaceae i jedna je od rijetkih trajnica iz te familije. Najčešće su to drveće i grmovi, a njeni najpoznatiji predstavnisi su Catalpa i Campsis radicans.
Incarvillea delavayi zovu još i "Baštenska gloxinia" ili "Kineski Campsis radicans".
Najbolje uspjeva na sunčanom i polusjenovitom mjestu.
Razmnožava se dijeljenjem gomolja, ali nije isključeno ni razmnožavanje sjetvom, iako je to dugotrajan postupak.
Vrijeme cvjetanja je od juna do augusta, a ako joj se oreže cvjetna drška, ponovo cvjeta sve do prvih mrazeva.
Incarvillea delavayi je zimootporna biljka, koja uz određenu zaštitu (npr. borove grančice) može godinama opstati u bašti.
Bez obzira na to, mnogi u jesen vade njene gomolje i pohranjuju ih kao i gomolje dalija.
Ja ću gomolje sad posaditi u saksije, a u maju (nadam se da će se do tad biljka lijepo razviti) presaditi u baštu.
Ovako izgledaju gomolji ove biljke. Na žalost, jedan je oštećen, što se nije moglo vidjeti kroz vrećicu.


I još mi ostaje samo da se nadam da će mi sva 3 gomolja izrasti u lijepe biljćice.

4 komentara:

  1. Ovu biljčicu nisam imala prilike vidjeti prije..Nadam se da če ti sadnja biti uspješna.Isčekujem rezultate zajedno sa tobom..Predivna je i vrijedi je čekati!

    OdgovoriIzbriši
  2. pozz iz Mostara, upravo sad naiđoh na ovaj blog, surfajući, naravno o cvijeću. sve mi se sviđa ali oni vrtni centri su me ostavili bez daha. moram reći da vam pomalo i zavidim.
    ja sam,inače, nedavno otvorila cvjećarnu, ali planiram proširiti posao i na rasadnik. imam veliku želju uzgajati sama cvijeće. ovdje se većinom prodaje ona zadnja kategorija iz uvoza i malo je domaćih uzgajivača. ne znam kako ći ja uspjeti sve posložiti, ali s božijom pomoći, nadam se da ću kroz koju godinu svoj e sugrađane obradovati bogatom i i kvalitetnom ponudom.

    OdgovoriIzbriši
  3. Anita već se radujem tom tvom rasadniku..Nije mi daleko Mostar..U pravu si kad kažeš da nema puno kvalitetnih biljaka kod nas...Znam za jedan rasadnik u Mo.i zadovoljna sam svime što sam dole uzimala...Sretno u ostvarenju ciljeva!

    OdgovoriIzbriši
  4. Pozdrav Alisi i Aniti,
    drago mi je da vam se cvijet sviđa. Nešto novo je uvjek interesantno, a pogotovo kad ima tako lijep cvijet.
    Anita, nadam se da ti ne smeta da budemo na ti.
    Posao koji si izabrala je san mnogih ljubitelja cvijeća, a ti si svoj san već ostvarila s otvaranjem cvjećare. Nadam se da će ti se i drugi dio sna ostvariti i da ćeš jednoga dana imati rasadnik sa velikom ponudom lijepih i kvalitetnih biljaka.

    OdgovoriIzbriši