Prvi drvenasti božuri
Kao što većina vas već zna, ja jako volim da eksperimentišem. Dok pročitam da je nešto teško uzgojiti iz sjemena, ja se odmah dam na posao. Tako je bilo i sa sjemenkama drvenastog božura.


Kad je u pitanju cvijeće većina nas je nestrpljiva. Željeli bi da odmah imamo bujno rascvjetalu biljku.

Ja sam se uz cvijeće naučila strpljenju. Čak mi nije interesantno odmah kupiti veliku i rascvjetalu biljku. Puno je ljepše gledati je kako raste iz sjemena, reznice, lista ili male kupljene biljke. Uživanje je na kraju u saznanju da imate lijepu biljku koja je takva upravo zahvaljujući vama i vašoj njezi.
Divan je to osjećaj.

Ovako je to počelo u januaru 2010 godine: Sjetva božura

3. marta 2011 je slijedilo pikiranje: Pikiranje božura

Maj 2016 - drvenasti ili žbunasti božuri su prvi put cvjetali.

Prvi cvjet
U toku nekoliko sati cvijet je uspio da se potpuno otvoriPošto je maj bio prilično kišovit nisam mogla često ići u veliku baštu.
Upravo zbog toga sam propustila uslikati cvijet sljedećeg božura koji je cvjetao, ali sam uspjela "rekonstruirati" njegov cvijet.
Isti dan je počeo da se otvara i cvijet ovog božura.


Nažalost do mog odlaska iz bašte cvijet se nije otvorio.


Nadam se da će sljedeće godine cvjetati božuri koje sam uzgojila iz sjemena dobivenog na poklon.
Već sad sam znatiželjna kakvi će im cjetovi biti, mada je u sustini svejedno, jer svi su lijepi.

Paeonie / božuri su prelijepe grmolike biljke. Posebno lijepi i omiljeni su drvenasti božuri.

Ove biljke mogu doseći starost od ca. 60 godina i visinu do maksimalnih 3m, pa su posebno interesantne za sve one koji ne vole često mijenjati izgled bašte.
Dok su biljke male (ako se uzgajaju iz sjemena) potrebno ih je tokom zime zaštiti slamom. Veće biljke bez problema prezimljavaju i u dijelovima s kontinentalnom zimom.

Drvenasti božuri vole sunčana i polusjenovita mjesta. Zemlja treba da bude vlažna, pa se preporučuje sadnja u glinenu zemlju pomiješanu s pijeskom. Pijesak čini zemlju propusnom, a glina zadršava vlagu, upravo onoliko koliko je biljci potrebno.
Ove biljke ne vole premiještanje. Orezivanje nije nužno, ali ako se to ipak učini cvjetanje će biti oskudnije. Dovoljno je u proljeće samo otkinuti suhe dijelove.

Razmnožava se sjetvom, kao što sam ja to učinila, dijeljenjem i ožiljavanjem reznice.
Ako se razmnožava sjetvom, sjeme se mora uzeti sa biljke čim se počnu otvarati sjemenske čahure i odmah ga posijati. Ako se sačeka da sjeme potpuno sazri onda se mora stratificirati.
Najlakše je to učiniti tako što sjeme stavimo u plastičnu vrećicu s vlaznom papirnom salvetom. Nakon ca. 2 mjeseca sjeme treba posaditi na temperaturi od 20C.
Prve 2 godine je mlade sadnice bolje držati u saksijama i na temperaturi iznad 0C.

Najbolje vrijeme za sadnju drvenastih božura u baštu je u augustu i septembru. Tako biljka do zime ima vremena da se ustabili.
Sadnja u saksije je moguća od marta do novembra.

Iako je put od sjemena do cvijeta relativno dug, nadam se da među vama ima i strpljivih koji će se upustiti u avanturu sjetve drvenastih božura.

Želim vam uspješan start u novu sedmicu.


3 komentara:

 1. Svaka cast. Pet godina od sijanja do prvog cvita. Jedinstveni ste!

  OdgovoriIzbriši
 2. Svaka cast. Pet godina od sijanja do prvog cvita. Jedinstveni ste!

  OdgovoriIzbriši
 3. Hvala na lijepim rijecima. Uz cvijece sam se naucila strpljivosti. Cak sta vise, sto je sjetva teza, meni je interesantnija.
  I ove godine ima sijanaca bozura. Mozda ce ovi prije procvjetati.

  OdgovoriIzbriši