Amsterdam i njegova cvjetna pijaca



Prošli vikend sam provela u glavnom gradu zemlje cvijeća, u Amsterdamu. Biti u Amsterdamu, a ne posjetiti cvjetnu pijacu bio bi veliki grijeh, pogotovo za ovakve zaljubljenike u cvijeće kao što sam ja.



Kao što mnogi već znaju, moj sin je trenutno u Amsterdamu, tamo studira jedan semestar. Što se mene tiče nije mogao izabrati bolju državu, a i grad za studiranje. Zna on šta njegova mama voli....i 10 dana nakon njegovog odlaska prva posjeta.
Vrijeme nije bilo baš najbolje, ali je najvaznije da nije padala jaka kisa. Kad zanemarim tmurno vrijeme i konstantan vjetar bilo je u redu.

Kao što je poznato Holandija (Holandija je ustvari sjeverna pokrajina) tj. Nizozemska je država, čiji je veliki dio ustvari otet od mora. I sada se posvuda vide kanali i nasipi što znači da proces još nije zavrsen.
Amsterdam se nalazi na delti rijeke Amstel i ja sam ga doživjela kao "grad s bezbroj kanala". Svi dijelovi grada su povezani kanalima kojima plove male brodice i prevoze turiste.


Na takvom jednom kanalu je i cvjetna pijaca (lijevo na slici)


U trenutku kad sam vidjela pijacu, zaboravila sam i na sitnu kišu, i na slikanje i na sve ostalo, jer trebalo je sve to pregledati.


Ja sam gledala, a muž je slikao. Bilo je tu puno razlicitih lukovica, gomolja, korijenja i sadnica razlicitih vrsta cvijeća.


Jako veliki izbor Calla, nažalost slike su mutne, pa vam ne mogu pokazati sve sorte.


Po osmijehu se vidi da uživam. Ovo je bilo u trenutku kad sam vidjela gigantske Eremures-e / stepske svijeće.



Prodavač mi je, kako reče, izabrao najbolje korijenje stepske svjeće. Ja sam htjela kupiti još jednu sortu, ali mi je rekao da nije najboljeg kvaliteta, pa sam odustala.


Bilo je tu zbilja svega i svačega. Dobro je rekla jedna cvjetna prijateljica: prvi put se ide da se vidi, a svaki sljedeći put da se kupuje. I upravo je tako. Ja sam dosta toga kupila, ali sljedeći put ću to ipak uraditi drugačije - planski.


Desno na slici je prodavnica sira po kojoj su Holanđani takođe poznati. Iako jako volim sir, nisam ni pomislila da gubim vrijeme na njega. Trebalo se natovariti s još nekoliko kesa cvijeća.



Jedan mali dio tulipana, koji su bili u ponudi.


Amarilisi u svim mogućim bojama.


Bilo je i, za ostali dio svijeta, ilegalnih "travkica"...one su ostale na cvjetnoj pijaci.
Smatram da je licemjerno zabraniti uzgoj te biljke, jer je u svakom slucaju zdravija od sintetickih lijekova, koji imaju katastrofalne nuspojave.
Dokazano je da ima jako dobar ucinak kod lijecenja mnogih bolesti. Kod nekih teskih bolesti kao sto je Tuerette-Syndrom je cak i jedini moguci lijek, a ipak se pacjentima zabranjuje njihovo posjedovanje.
Farmacija i njen lobi su jedni od najlicemjernijih "trovača" ovoga svijeta.

... ali da se vratimo cvijeću. U suštini jako sam zadovoljna kupljenim. Jedino što sam zaboravila su irisi. Bilo je nekoliko fantastičnih sorti koje sam namjeravala kupiti i na kraju od šarenila i uzbuđenja jednostavno zaboravila.
Nije to tako strašno, bit će toga sljedeći put sigurno još više.

I tako sam se kući vratila zadovoljna, pogledajte zbog čega:

Eremurus / Stepske svijeće, 3 razlicite sorte: Žuta, narandžasta i narandžasto-roza



muscari betryoides Album


Allium "Mont Ewerest"


Tulipani  "Ice cream" i "Spring green" 



Camassia leichtlinii alba


  Camassia leichtlinii caerulea


Njih sam imala... Pleione - vrtne orhideje 

 

Crocosmia lucifer


 To je bilo za početak



Trenutno je zemlja smrznuta, a trebam sve to posaditi.
Nadam se da će uskoro otopliti.

Želim vam sretnu sjetvu, vrijeme je da počnemo...

Ako imate želja što se tiče sjemena, reznica i sadnica, pogledajte na stranici razmjene cvjetnaoaza.eu.
Možda je tamo u ponudi upravo to što vi tražite.

Broj komentara: 7:

  1. Vidi se da si uživala na pijaci, a vjeruj i ja sam sada gledajući tvoje slike i evocirajući uspomene.
    Našla si pravo mjesto gdje da se ponoviš od prve plate..

    OdgovoriIzbriši
  2. Josipa, mogli bi mi organizovati jednu zajednicku posjetu. Sigurna sam da bi uzivali.

    OdgovoriIzbriši
  3. Može ja dođem kod tebe na proljeće pa onda zajedno idemo tamo .

    OdgovoriIzbriši
  4. Eh, draga moja, što bih dala da sam bila na tvom mjestu! Ali, možda je ovako i bolje jer bih sigurno tamo ostavila pola plaće. I ja sanjam o stepskim svijećama. Čitala sam da se one sade u jesen, no valjda mogu i u proljeće, kad ih sad prodaju. U svakom slučaju - drago mi je da si uživala! A tvom sinu želim sretno i uspješno studiranje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Natasa, raduje me da jos uvijek pratis moj blog i da si se javila. Veliko hvala na lijepim zeljama upucenih mom sinu.
      U pravu si, stepske svijece se sade u jesen, ali s obzirom na kvalitet i velicinu korjena, vjerujem da ce ipak cvjetati ove godine. Moj boravak u Amsterdamu je bio kratak, ali zaista divan. Vec je planirano sljedece putovanje polovinom aprila. Od marta do maja je tradiocionalna izlozba "Keukenhof", 7 miliona rascvjetanih tulipana uz ostalo proljetno cvijece. To se treba vidjeti. A sto se tice trosenja novca...sreca, pa sam pocela raditi, pa sebi mogu ispuniti pokoju cvjetnu zeljicu. Na cvjetnoj pijaci je zbilja samo kvalitetna roba koja ima odgovarajucu cijenu. Vidjet cemo kakve ce cijene biti na izlozbi u aprilu. Lijep pozdrav, pusa.

      Izbriši
  5. Administrator je uklonio komentar.

    OdgovoriIzbriši