Jiaogulan - biljka besmrtnosti


Saznajte zašto trebate po svaku cijenu imati ovu biljku.
Nažalost, nekoliko slika, koje sam prosle sezone napravila su jako loseg kvaliteta. Zimi se Jiagulan povuče i tek na proljeće potjera novo mlado lišće, pa ćemo na slike morati sačekati do proljeća.


Jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum) ili biljka besmrtnosti je ljekovita biljka koja potječe iz Kine. Začto biljka besmrtnosti?

U južnom dijelu Kine, u pokrajini Guishou, se tradicionalno svakodnevno pije čaj od Jiagulana. I to još od 15 vijeka. To ne bi bilo ništa čudno da veliki broj stanovnika ne doživi starost od preko 100 godina. Ta činjenica se pripisuje ljekovitom djelovanju Jiaogulana.

Jiaogulan je biljka penjačica iz porodice tikava. Raste relativno brzo, pa ne morate dugo čekati da bi njene listove mogli koristiti za čaj.
U kasnu jesen nadzemni dijelovi biljke izumiru, a na proljeće potjera ponovo. Našla sam podatak da preživi na teperaturi do -18C , ali bih joj ja na tako niskim temperaturama korjen ipak zaštitila grančicama bora.

Jiagulan se razmnožava sjemenom i reznicama. Sjetvu nisam isprobala, ali ožiljavanje reznica je jako jednostavno i lako. Pored ožiljavanja reznica u vodi biljku mozete lako razmnožiti položnicama.

Biljka besmrtnosti ima slične sastojke i djelovanje kao Ginseng, pa se uz Goji ubraja u 3 najefikasnije "Anti-Aging" biljke.
Njeno djelovanje je višestruku. Pored liječenja koristi se i kao preventiva za mnoge bolesti, kako lakše, tako i one teže prirode.
Jiaogulan sadrži saponine kao i ginseng, ali za razliku od ginsenga koji sadrži 20 saponina, biljka besmrtnosti ih sadrži preko 80.

Ljekovito djelovanje biljke besmrtnosti:

1. Saponini pomažu sprečavaju bolesti izazvanih stresom.

2. Poboljšava cirkulaciju i jačinu pumpanja srca.

3.  Reguliše krvni pritisak (visok krvni pritisak smanjuje, a nizak dovodi u normalu).

4. Smanjuje holesterin u krvi.

5. Smanjuje šećer u krvi.

6. Jača imuni sistem.

7. Pospješuje stvaranja bijelih krvnih zrnaca, što je nakon hemo-terapije i zračenja posebno važno.

8. Sprečava stvaranje stanica raka.

9. Sprečava stvaranje tromba, pa tako sprečava infarkt i moždani udar.

10. Djeluje umirujuće na nervni sistem.

Je li ovih 10 navedenih ljekovitih djelovanja dovojno da bi poželjeli imati ovu biljku?

Mislim da jeste.

Priroda je čudo, riznica zdravlja za sve nas.

Želim vam lijep vikend.

Nema komentara:

Objavi komentar