Begonie / begonije




Begonie, kucne biljke, su ponovo u trendu i jako trazene. Nije ni cudo, jer su se uzgajivaci potrudili da uzgoje i ponude prekrasne nove sorte.


Prošlo je dosta vremena od mog posljednjeg posta, ali obećavam da ću se od sad redovno javljati i pisati, nadam se, o interesantnim temama.

Begonije potiču iz tropskih i suptropskih regiona svijeta. Tačan broj vrsta koje pripadaju ovom rodu je nepoznat, ali je sigurno da prelazi cifru od 1000.
Malo je poznato da postoje kako trajnice, tako i grmolike, pa čak i begonije penjačice.

Kad se pominju begonije kod nas se obično misli na hibride uzgojene ukrštavanjem. Najpoznatije među njima su gomoljaste begonije (Begonia tuberhybrida), ledene begonije ( Begonia x semperflorens cultorum) i Elatior Begonie. Ovo su biljke koje obično uljepšavaju naše bašte i terase i odlikuju se prelijepim cvjetovima u skoro svim bojama.        .

One o kojima ja želim da pišem su kućne biljke, Begonia rex, . Za razliku od prve grupe ove begonije se odlikuju prekrasnim dekorativnim listovima.
Različiti oblici, boje, nijanse i strukture lista su toliko raznovrsne da im je zbilja teško odoljeti.

Begonie rex vole:
- svijetla mjesta, ali ne direktno sunce
- umjereno zalijevanje, 2-3 puta sedmično...nikako ne pretjeravati sa zalijevanjem

U suštini begonie rex su jako jednostavne za uzgoj. Kako potiču iz tropskih i suptropskih regiona, gdje je vlažnost zraka virelativno visoka, problem je jedino zima i suh zrak.

Da bi "opipali puls" begonija morate ih imati izvjesno vrijeme i tačno vidjeti šta kojoj prija, a šta ne.

Evo kako se kod mene ponašaju različite sorte tokom zime:

Ova sorta je prilično otporna na suh zrak.


 Slična ovoj, koju imam već nekoliko godina, je definitivno moj favorit.  Dok neke muku muče preko zime ova bez ikakve njege odolijeva suhom zraku.



Takođe jedna od otpornijih sorti.


A sad malo osjetljivije sorte na suh zrak. Nakon što su joj se osušili skoro svi listovi, premjestila sam je na prozor spavaće sobe...i postepeno se oporavlja.


Ova je takođe jako osjetljiva na suh zrak i toplinu. Zato je nabolje držati je u sobi ili stepeništu gdje je manje toplo. U početku listovi izgledaju ovako:


Nakon izvjesnog vremena listovi liče na pužiće kao i kod prethodne sorte.


Relativno dobro podnosi suh zrak.


Mini sorte su u stepeništu i dobro se drže. Ne znam kako se ponašaju u stanu u kojem za njih trenutno nema slobodnog mjesta.




Razmnožavaje begonija je jednostavno. Dovoljno je da list ili reznicu staviti u vodu (temperatura od 20C do 24C) i za relativno kratko vrijeme će se početi obrazovati korjen. Najbolje vrijeme za ožiljavanje je kasno proljeće i ljeto.




Ako želimo iz jednog lista dobiti viže novih biljaka onda treba koristiti metodu dijeljenja lista kao što sam već pokazala prilikom razmnožavanja Streptocarpusa.

Još jedna metoda je na poleđini lista narezati "lisne vene" i list staviti na vlažnu zemlju za sjetvu.


Da bi kontakt lista sa zemljom bio što bolji potrebno je na list staviti npr. nekoliko malih kamečića, poklopiti prozirnom vrećicom i staviti na svijetlo mjesto. Nakon izvjesnog vremena ce se na površini lista pojaviti male biljčice. Ne treba žuriti s dijeljenjem lista s malim biljčicama i njivim presađivanjem. Ako su biljke male obično presađivanje ne uspije.

Neke mlade biljke su bile u ponudi na stranici razmjene cvjetnaoaza.eu i spremne su za slanje.
Još samo treba da nam dođe proljeće.

Dio podmatka

I za kraj jedan savjet. Ako begonije kupite u ljeto obavezno ih izvadite iz saksije, otresite zemlju s korjena (koliko ide da ne oštetite korjen) i presadite u novu zemlju.
Ako ih kupite u zimu, bolje je sačekati proljeće.

Jedna begonija zauzima posebno mjesto u mojoj kolekciji, ali ona zaslužuje poseban post.

Jeste li se pripremili za novu cvjetnu sezonu?

Posjetite stranicu razmjene cvjetnaoaza.eu i obezbijedite već sad sjemenski materijal, reznice i sadnice za nastupajuću sezonu.

Želim vam lijepo vrijeme, bez jakih bura i leda.

Nema komentara:

Objavi komentar