Sadnja luka







Juče je bio lijep sunčan dan i ja sam konačno počela radove u velikoj bašti.
Nije to bila neka velika radna akcija, ali za zagrijavanje dovoljna.


 Prošle godine smo imali dobar urod luka, pa sam ove godine odlučila posaditi nešto više. Tako ćemo cijelu sezonu imati svoj bio luk. Ovaj put su naše zalihe bile dovoljne do sredine januara.

Na gredici dugoj oko 7m, koju je mm prošle sedmice napravio, posadili smo 2kg crvenog luka. Poslije ovog slijede radovi oko cvijeća, a onda opet sljedeća sadnja luka (ako nađem sortu "Piroschka").

Prošle godine sam izvadila samo onaj bijeli luk koji je bio na površini zemlje...i naučila lekciju.

 Sad ta gredica izgleda ovako:


Naravno ovaj luk ću podijeliti i ponovo posaditi. Juče sam počela, ali ubrzo i odustala. Dan je bio pretopal, pa je postojala mogućnost da se posađene biljke odmah osuše.


Moja Lonicera "American Beauty"se previše raširila, pa sam je malo orezala. Krajnja rezidba će uslijediti sljedeći vikend, a jedan dio reznica ću ožiliti za neke drage cvjetkoljupce.


Ovako izgleda u cvijetu (inače cvjeta od proljeća do jeseni). Ovdje se vidi da nema lijepu formu.


Euphorbia koja je bila u kamenjaru se sama osjemenila i nikla u pukotini između betonskih ploča.
Juče je završila na kompostu.



Znam da će se sad mnogi razočarati hahaha...

Moji muškarci su jeli ćevape, a ja ovo:



Vjerujte da je bilo ukusno.


Foeniculum vulgare počinje da pušta mlade izdanke.



I za kraj jedna, meni jako lijepa slika. Naravno nisam je ja napravila nego moj sin.




Želim vam lijep start u nivu sedmicu.

4 komentara:

  1. Pozdrav Mak dosla sam na Vasu stranicu trazeci odgovor na neka pitanja.Sjedim satima i citam Vase postove,pa ovo je zaista fantasticno, Vi ste zaista genie i ziva enciklopedija odnosno poznavalac cvijeca.Naime ja sam pocetnik za sadnju cvijeca i povrca imam veliku bastu zivim na jugu Norveske,sjemena sam donijela iz Bosne i sad zasukati rukave i krenuti.Danas je bio divan dan pa smo ja i mm vec poceli pripreme.Moze li koji savijet ?Sa kojim cvijecem poceti ,koje je lako za odrzavati a da se sadi u basti.Vi ste vec posadili luk a kod mene to tek pocinje krajem maja,ali ja mislim napraviti i mali plastenik pa poceti malo ranije sa sadnjom.Vidim da imate i voce ima i kod mene i to smo juce obrezivali.Bas sam se raspisala,pozdrav i sretno za novu sijetvu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Draga Amila, baš se radujem Vašem javljanju, a i činjenici da Vam se sviđa moj blog. Posebno me raduje da je Vaš tekst duži od 2 rečenice. Volim da čitam, a posebno tekstove osoba s istim interesovanjima.
    Ništa ne brinite, svi smo mi jednom počeli od nule, a kad se jednom krene onda nema zaustavljanja. Ovaj naš hobi je divan, oplemenjuje i dušu i tijelo.
    Što se tiče cvijeća najbolje je krenuti s trajnicama i to s onim čije sjeme lako klija i ne treba nikakav tretman. To su recimo Echinacee, Agastache, Veronica...naravno možete sijati i jednogodišnje kao što si zinije, makovi itd.
    Ne znam kakvo ste sjeme donijeli iz Bosne, ali su meni ta sjemena nekako najdraža. Potsjećaju me na neka stara prelijepa vremena.
    Ako želite možete mi pisati na moju email-adresu: cvjetnaoaza@yahoo.de
    Lijep pozdrav i sretan start u baštovanske vode. Ako imate pitanja slobodno pitajte, rado ću Vam odgovoriti.

    OdgovoriIzbriši
  3. Zeba
    Pozdrav Mak-u. Čitam Vaš blog unazad 15 tak dana. Sve pohvale na prikazu vaših radova i poznavanju vrtlarstva. Vaša sam obožavateljica! I sama se radujem cvijeću i općenito bilju, tako da uživam u svom malom povrtnjaku i voćnjaku. Odnedavno sam preselila u dio grada sa malo okućnice, pa svakodnevno uživam u radovima. Danas sadim luk, a pomaže mi moj mačak Džordž.! Pozdrav svim ljubiteljima biljaka od ZEBE.

    OdgovoriIzbriši
  4. Draga Zeba, divno je čitati pohvale kakve ste Vi napisali (sad se crvenim...). Meni je posebno drago da moji tekstovi mogu nekome pomoći, a ne da služe kao slikovnica. Divan je osjećaj kada se iz sjemena ili reznice uspije uzgojiti biljka i upravo to je moj cilj - pokazati da to nije nikakav bauk i da to, uz malo strpljenja, svako može. Želim Vam puno uspjeha u uređenju Vaše okućnice. Ako Vam nekako mogu pomoći, rado ću to učiniti (moja email-adresa je desno na prozoru). Želim Vam uspješne radove. Lijep pozdrav Vama i mačku Džordžu

    OdgovoriIzbriši