Orezivanje bršljena i još koječega



Kao i svake godine na red je došao zid obrastao bršljenom. Nevjerovatno je kako bršljen brzo raste, pa ga obavezno bar jednom godišnje treba orezivati.



Prošlu subotu sam sadila crveni luk, a u nedelju nisam bila u stanju da hodam. Tako je to kad se preko zime izgubi kondicija i od najmanjeg napora dobije upala mišića. Poslije oporavka od 2 dana sam nastavila s radovima. Moj lijepi zid obrastao bršljenom, koji mi je predivna pozadina za Brugmansie, je opet kao i svake godine trebalo dovesti u red.

Pola posla sam obavila, a kad mi je to dosadilo prešla sam na orezivanje smreke, a onda i na orezivanje Yuca.

Yucce svake zime dobiju braon fleke. To je gljivično oboljenje koje je se obično javlja kad je zima suviše vlažna. Uz Yucce sam u jesen ukopala 2 saksije sa zimootpornim palmama. Nažalost i one su obolile.


Kad se makaze uzmu u ruke, onda to izgleda ovako.



Danas kiša pada cijeli dan, vrijeme je tmurno i sumorno. Moj odlazak u Minhen na izložbu cvijeća je nažalost odgođen. Posao vani se takođe odgađa do daljnjeg.
Na svu sreću sjetva je počela, pa se i u stanu može puno toga uraditi.

Želim vam sunčan ostatak vikenda.


Broj komentara: 6:

  1. Poz Mak
    Bas mi je zao da nisi otisla na sajam cvijeca,jer sam sigurna da ti to cini veliko zadovoljstvo.Pa ti si Mak krenula odmah u 5-toj brzini sa radovima u basti polako ,pazi misice.Kod mene pocinje sjetva sutra.
    Poz Amila

    OdgovoriIzbriši
  2. Da si me vidjela sljedeći dan poslije sadnje luka. Nikakva mi starica nije bila ravna :) , ali sad će redovniji radovi, pa će i kondicija biti bolja. Botanička bašta u Minhenu se može posjetiti svaki dan, pa je ipak veće uživanje razgledati cvijeće po lijepom vremenu nego po kiši. Kod mene sjetva uveliko traje...Lijep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  3. Ako će te utješiti znaj da nisi jedina koja je završila prvi radni dan sa upalom mišića.. Da sam je dobila od smremanja kuće ne bi valjalo a ovako brzo se zaboravi.
    Reci mi gdje da posadim bršljan imam odavno jedan mali u saksiji . Smeta li mu stvarno sunce. Mislim da sam vidjela kod tebe i onu lozu što crveni u jesen, moja je ampelopsis ne znam ni sa njo gdje ću. Smije li ona na sunce.

    OdgovoriIzbriši
  4. Hahaha, sad mi je lakše kad znam da nisam jedina.Ti i ja imamo puno toga zajedničkog, pa čak i upalu mišića u isto vrijeme. Hoće li ti bršljen rasti kao loza ili kao pokrivač tla? Je li klasični zeleni ili variegata. Oni najbolje rastu u sjeni ili polusjeni. Variagirani pogotovo nije nikako za sunčanog mjesta, jer gubi bijelu boju na listovima. Za razliku od bršljena Ampelopsis voli sunce, ali zemlja treba biti vlažna. Ako imaš neko mjesto da mu je korjen u hladu mada ja mislim da to i nije baš toliko važno. S njim nemam iskustva, moja loza je Parthenocissus tricuspidata. Pozdrav draga Jos

    OdgovoriIzbriši
  5. Bršljan mi je zeleni, a kao i uvijek ja prvo kupim pa onda kontam dje ću sa njim. Umjesto da prvo isplaniram pa da tražim šta mi treba. Mislim da će biti pokrivač.Hvala za savjete . pozzzzz

    OdgovoriIzbriši
  6. E moja Josipa, kao da si ti jedina koja tako kupuje. Ma svi smo mi isti. Kupimo šta nam se svidi, a poslije kontamo gdje s tim.... a kad skotam tako i treba da bude.

    OdgovoriIzbriši