Kopriva - ukusna i ljekovita biljka



Priroda nam nudi puno biljaka za čiji rast ne trebamo učiniti apsolutno ništa, a za uzvrat nam daje jako puno. Jedna od takvih biljaka je i kopriva ili žara.



Naučno je dokazano da kopriva pozitivno utiče na artrosu, artritis, anemiju, upalne procese u crijevima, te na oboljenja prostate i mokračnih kanala.
Pored toga korjen i sjeme koprive se koriste za pripremu tonika protiv opadanja kose.
I na kraju od koprive se pravi prirodna prihrana i zaštitno sretstvo za biljke.

Svi oni koji nemaju koprivu u bašti trebali bi je posaditi ili posijati. Tako ćete cijelu sezonu imati izvor željeza. U proljeće za sebe, a kasnije i za svoje biljke.

Dio moje bašte na kom iz godine u godinu raste samo kopriva.


Poslije zime, tokom koje organizam često oslabi, kopriva je prva koja vam može prirodnim putem popraviti krvnu sliku. Upotrebaljavaju se samo mladi vrhovi biljke, bilo da se radi o pripremi jela ili čaja.
Pored toga što je ljekovita kopriva je zbilja i jako ukusna.
Ja sam se već počastila i bilo je jako, jako ukusno.

Recept:

- mlade vrhove biljke oprati


- prokuhati i ocijediti


- u posebnu posudu propržiti bijeli luk (po mogućnosti mladi) na zagrijanom putru ili ulju


- dodati ocijeđenu koprivu


- dodati vrhnje za kuhanje, posoliti i kuhati još nekoliko minuta

- uz koprivu možete služiti ribu, meni nije ništa trebalo osim domaće lepine...



Za sve koji imaju anemiju preporučuje se u svako varivo staviti po 1-2 vrha koprive.
Druga mogućnost je čaj bilo od svježih ili sušenih vrhova.

Od davnina se korjen koprive koristio protiv opadanja kose. Losion se pravi tako što u vodi skuhate isjeckani korjen (svježi ili suhi), procjedite i s njim saperete kosu poslije pranja (nakon toga se kosa ne ispira vodom).

Suhi korjen koprive
Pored pozitivnog uticaja na zdravlje ljudi kopriva pozitivno utiče i na biljke. Otopina, koja se od nje pravi, služi kao prirodna prihrana i zaštita od štetočina.

Način pravljenja otopine za zaštitu od lisnih ušiju:

- u kantu od 10l  narezati svježe koprive i napuniti je vodom

- ostaviti da stoji 12 do 24 sata. NE duže

- otopinu procjediti i njom špricati napadnute biljke (ne razrjeđivati)

Način pripreme otopine za prihranu:

- u kantu narezati 1kg svježe koprive

- preliti s 10l vode (po mogućnosti kišnice) i poklopiti

- po mogućnosti mješati (dnevno ili svaka 2, 3 dana)

- otopina je gotova kada se završi proces vrenja - kad se prestanu stvarati mjehurići

- otopinu razrijediti vodom u omjeru 1:20  (0,5l otopine : 10l vode)

Pošto otopina ima jako neprijatan miris, najbolje je biljke zalijevati predmrak. Tako ćete i sebe, a i komšije poštediti neprijatnog mirisa.

Želim vam lijep ostatak vikenda.

Učinite nešto dobro za vaše zdravlje, počastite se koprivom.



3 komentara:

  1. Poz Mak
    Hvala ti za ovaj recept od koprive to cu da probam za vikend.
    Mogu li otopinu za prihranu od koprive koristiti i za cvijece i za povrce.U predhodnom postu sam ti vidjela sijanike bas lijepo izgledaju.I ja sam posijala kupus rastiku i dosta cvijeca i sve mi je izniklo a u plastenik sam posadila crveni luk i posijala salatu nadam se da ce ici i kod mene dobro.
    Poz Amila

    OdgovoriIzbriši
  2. Pozdrav Amila, puno si i ti posla uradila. Siješ li paradajz? Meni je on obavezan, jer mi je to omiljeno povrće. Ako nemaš sjemena, javi. Naravno da otopinu od koprive možeš koristiti i za cvijeće i za povrće. Kod cvijećae je malo više razrijedi. Posebno se pokazala dobra kod paradajza. Pozdrav, nadam se da će ti kopriva prijati kao i meni.

    OdgovoriIzbriši
  3. Poz Mak
    Sijat cu paradaiz,sijeme imam,hvala ti samo mi je jos rano.Inace sijat cu dosta raznog povrca pa sta uspije.. Javim ti kako je proslo sa koprivom.
    Poz Amila.

    OdgovoriIzbriši