Malo šarenila
Nema više vrućine, nema suše. Iako me to jako, jako raduje, ipak sam svjesna da polako, ali sigurno dolazi zima... ali do nje ipak ima još vremena. Još se uvijek lijepo šareni.U zadnje vrijeme sam najviše vremena provela vadeći biljke iz male bašte koje jednostavno ne pašu uz ostale. Na njihovo mjesto sam posadila neke druge biljke, prije svega Heuchere i Corydalis cava u roza i bijeloj boji. Dio uz stazu, koja vodi iz bašte na ulicu, sam prekopala pokušavajući da iskopam što više lukovica Allium ursinum-a.. Vremenom se previše razmnožio, a izgleda lijepo samo u vrijeme cvjetanja.
Toliko o radovima.

Htjela sam vam ustvari pokazati šta trenutno cvjeta u saksijama, pa da krenem redom:

Juče je procvjetao još jedan Abutilon. Divna boja, ali već imam jedan takav.Fuksija "Swing time", koju sam pustila da raste u visinu (buduća stablašica) jedva drži svoja 2 teška cvijeta. Nije ni čudo s obzirom na njihovu veličinu.


Drugoj, s sitnijim cvjetovima, je puno lakše.


Moram je još jednom pokazati, jer sam s njom oduševljena.Plumbago me iznenadio s cvijetom. Moglo se lako desiti da ni ne vidim cvijet, jer ga jednostavno nisam očekivala.Dipladenia, pink i crvena.
Aeschynanthus se sprema da opet cvjeta.


Ove godine su Brugmansie potpuno zakazale. Naravno, zbog greške  koju sam napravila protekle zime.CestrumHosta je ogromna.


Epiphyllum, kasno cvjetanje


Jednom je već cvjetao. 
Cvijet je fantastičan, crven s ljubičastom sredinom, prečnik oko 15cm.


Ovo su bile lončanice koje trenutno cvjetaju (izuzetak je hosta).

Najavljuju lijepu jesen, uživajte u njoj.

Danas se otvorio pup Epiphylluma, pa sam napravila nekoliko sličica.

Dakle nastavak prve slike Ep.

Ova biljka je u plastičnoj saksiji (saksija se ne vidi) koju sam zbog težine listova morala "ograditi" težim saksijama od gline. Inače saksija ne bi podnijela težinu listova.


Da bi vam predočila veličinu cvijeta morala sam sve saksije ponovo premjestiti.Cvijet se još nije potpuno otvorio, ali se otprilike može pretstaviti njegova veličina.


Broj komentara: 13:

 1. svi smo odahnuli od onih ljetnih žega pa tako i cvijeće i napokon je sad u punom sjaju (ono što je preživjelo) :)
  fuksije su jako lijepe
  a šta si napravila sa brugmansijama prošle zime da neće cvasti baš najbolje?

  OdgovoriIzbriši
 2. U pravu si Konte, mnoge biljke tek sad cvjetaju. Brugmansie je mm prošle godine "nagurao" u jedan dio zajedničkog podruma. Da bi ih zalila morala sam ca. 20-tak ogromnih biljaka iznijeti u hodnik podruma, zaliti i opet vratiti na staro mjesto. To mi je bilo previše posla, pa cijelu zimu nisu dobile ni kap vode. To je bio uzrok da je 7 velikih otišlo u vječna lovišta, a ostale "bortaju/trpe" i teško da će procvjetati. Ja sam se ipak nadala da će se oporaviti, ali eto nisu.
  Iako ih je još ostalo prilično puno, odlučila sam broj reducirati na samo 10-tak velikih kojima ću moći pružiti nužnu njegu.

  OdgovoriIzbriši
 3. Draga moja imaš predivne saksijske biljke , čak neke za koje nisam ni čula. Ali od svih meni je abutilon najljepši/a.Imala sam ga jedne godine ali pošto on zimi mora imati svjetlo ja nemam kuda sa njim .Bar kod tebe mogu da mu se divim.

  OdgovoriIzbriši
 4. Da znaš Josipa da ni ja nemam kud s njima preko zime. Posijala, nikli i sad kud s njima. Nisam ih trebala ni sijati, ali eto sve mi je to izazov. Imam još jedan žuti (to znam sigurno) i jedan boje meda. Ovaj zadnji mi je od prošle godine, taman procvjetao, vjetar ga sruši i slomi mu granu na kojoj je cvijet. Morat ću sad naći nekog ko će htjeti da ih sve udomi.

  OdgovoriIzbriši
 5. Ovo je vrijeme u kojem svi uživamo, i mi i biljke. Fuksije mogu uvijek gledati i uživati u njima. Moja fuksija swingtime cvjeta obilno, ali zna dati tako sitne cvjetove, pa mislim da ih ne prihranjujem dovoljno.
  Boja abutilona je divna, ali mi je epifilum ipak ljepši :) Čudi me da sad cvjeta. Meni se nikad nije desilo da u ovo doba daje cvijet. Nisam znala da to može.

  OdgovoriIzbriši
 6. Vjeruj Cemi da 2 fuksije nisu nikako, ama baš nikako cvjetale ove godine. Istina ni jednu nisam ni jednom prihranila. E sad zašto neke cvjetaju, a neke ne, nemam pojma. Epiphyllum je danas otvorio pup. Cvijet je zbilja fantastičan i ogroman.
  Odoh ga uslikati, pa ću postaviti sliku.
  Ako imaš gdje s Abutilonima preko zime(škola)i ako ti brat uskoro dolazi javi.

  OdgovoriIzbriši
 7. Hvala ti, ali zaista nemam gdje da ih držim. U učionici već imam i previše :)

  OdgovoriIzbriši
 8. Niko neće da me rastereti, a gdje da sve smjestim preko zime.
  Ni list Epiphylluma :( ? hahaha.

  OdgovoriIzbriši
 9. Epifilumi su privlačni, jako lijepi cvjetovi, ali i oni traže puno prostora :) mi ćemo uživati u slikama koje postavljaš.

  OdgovoriIzbriši
 10. Nadam se Cemi da ćemo zajedno uživati. Nove sorte su stigle...

  OdgovoriIzbriši
 11. Prelijepo izgleda stvarno... imao mi pocetnici jos puno toga od tebe da naucimo :)
  Imam jedno pitanje... Kupila sam sjemena za razno cvijece koje mislim da pokusam da uzgajam.
  Kako je najbolje posijati sjeme da li ga prvo drzati u vodi ili samo posaditi u saksiju ili?

  OdgovoriIzbriši
 12. Lijep pozdrav "Anonimna", kako ćeš tretirati sjeme i da li ćeš ga uopšte tretirati prije sjetve zavisi od toga koje sjeme želiš sijati. Neko sjeme se namoči u toploj vodi, neko treba hladni period, neko klija na svjetlosti, pa se ne pokriva zemljom itd. Najbolje je da napišeš nazive biljaka čije sjeme želiš sijati, a ja ću ti onda napisati kako da postupiš prilikom sjetve. Pozdrav

  OdgovoriIzbriši
 13. REtriver Sara

  Cvijeće zaista uživa u zahlađenju, predivno izgleda, naročito epi...samo da vas utješim i meni dvije fuksije ovo ljeto nisu uopće cvale, bujne i raskošne ali od cvjetanja ništa!

  OdgovoriIzbriši