Razmnožavanje hortenzije / Hortensie


Hortenzije su, bez obzira na vrstu i sortu, omiljeni grmovi kod mnogih baštovana.
Juli mjesec je idealno vrijeme za njihovo razmnožavanje reznicama, pa sada možete bez ikakvih izdataka povećati njihov broj i obogatiti vašu baštu za nekoliko novih biljaka.

Postupak razmnožavanja je jako jednostavan. Odrežite ovogodišnju zelenu reznicu odmah direktno ispod para listova (dužina reznice ca. 15cm).


Rukom otkinite sve donje listove, ostavite samo 2 para. Ova reznica je mogla biti duplo kraća, ali to nije odlučujuće za uspješno zakorjenjivanje.


Odstranjivanje i skraćivanje listova ima za cilj smanjivanje isparavanja tečnosti iz biljaka.


Donji dio reznice se može umoćiti u hormon za zakorjenjivanje, ali nije obavezno.
Za one koji nemaju klijalište ili mali plastenik trebaju koristiti saksiju koju prekriju providnom folijom. Jako je bitno da je saksija u hladu, npr. ispod nekog drveta i da se svakodnevno nekoliko minuta skida folija radi provjetravanja.
Za ca. 2 do 3 sedmice na reznicama će se početi formirati mali korjenčići. Nakon izvjesnog vremena, kada reznice formiraju jače korjenje, možete ih posaditi u posebne saksije. Prvu zimu nakon zakorjenjivanja saksije s reznicama treba ostaviti na hladnije mjesto u kući, a na proljeće presaditi u baštu.
Ja sam u mom malom plasteniku ostavila nepopločan ca. 1m, koji mi služi upravo za zakorjenjivanje  reznica grmova.


Na taj način sam zakorjenila Hydrangeu aspera ssp. sargentiana, Hydrangeu paniculata "Vanille Fraise", Hydrangeu paniculata "Limelight", Hydrangeu petiolaris i Hidrangeu macrophylla.

Reznice Hydrangee paniculata "Vanille Fraise" na zakorjenjivanju. Reznice su se zakorjenile, ali će do proljeća ostati u plasteniku.


Hidrangea macrophylla uzgojene iz reznica.


Na isti način možete razmnožiti npr. ljetni jorgovan / Buddleja davidii.

Želim vam lijep i sunčan nastupajući vikend.



4 komentara:

  1. Ovih dana bas posmatram svoju roza hortenziju i razmisljam kako da je razmnozim.. Hvala za ovaj post, od velike je pomoci!

    OdgovoriIzbriši
  2. Dobro došla na moj blog Emajna. Drago mi je da post smatraš korisnim i nadam se da ćeš uspjeti razmnožiti svoju hortenziju. Možda mi sljedeće godine pokažeš mlade biljke........
    Zbilja je šteta da mnogi žele imati hortenziju, a ne znaju da je vrlo jednostavno mogu razmnožiti.

    OdgovoriIzbriši
  3. Poštovana,
    Da li zalijevate reznice tokom te 2-3 sedmice?
    Hvala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja se izvinjavam, jer tek sad vidim ovo pitanje. S obzirom da se zemlja na pocetku zalije, a preko saksije stavi providna vrecica nema potrebe za zalijevanjem. Zemlja se ne moze isusiti, jer sva vlaga ostaje ispod vrecice. Naravno ako vam se cini da je zemlja ipak nedovoljno vlazna, sto je malo vjerovatno, mozete je zaliti, ali samo malo. Lijep pozdrav

      Izbriši