Šarenilo...


Iako je duži period bilo jako toplo, cvijeće u maloj bašti se ipak dobro drži.
Peonie, ruže, Delphiniumi, Rhododendron, Clematisi.....i pored jako toplog vjetra uspijevaju da se održe svježi.
Slike govore same za sebe.....



Gledajući ove slike razmišljam kako bi bila lijepa kombinacija bijelih i plavih cvjetova. Nažalost, da bi napravila takvu kombinaciju, morala bi izvaditi jako puno biljaka, a to ne bi mogla preboljeti.
Zato će većina njih ostati tu gdje su, a jedan dio sljedeće godine neće više tu rasti.


Rhododendron

Delphinium
Delphinium

Delphinium
Delphinium

Ruža penjačica je prerasla plastenik.



Jedan od 2 Clematisa, koje sam greškom sasjekla do korjena. Tako me raduje da je ipak uspio da se održi. On cvjeta kasnije od ostalih, ali zato jako dugo i bujno. Još ne znam da li je drugi sasječeni uspio da se oporavi. Dok ne procvjeta (ako procvjeta) to će biti zagonetka.
Inače, ovaj Clematis mi je najdraži.


Peonie ove jeseni moram podijeliti i presaditi. Biljke su ogromne, pa ih je teško "obuzdati". Inače korjen Peonie se dijeli u jesen i to 3 godine nakon sadnje. Ako se prije dijeli biljka neće cvjetati.


Clematisi



Oenothera tetragona sljedeće godine neće rasti na ovom mjestu. Jako je invazivna, a žuta boja svakako ne paše uz ostale biljke. Ona je potisnula bijele Campanule, koje su puno ljepše.




Campanula medium

Želim vam lijep start u novu sedmicu.

Broj komentara: 8:

  1. I kod tebe sve lijepo rascvjetano.Imaš čaroban pogled sa prozora na malu baštu.
    I ja sam ovo proljeće mijenjala mjesto oenotheri. Još ne znam hoću li je i na novom mjestu ostaviti. Žuta boja je nezgodna .Po mome slaže se samo sa bijelom. Sve drugo mi je kičavo.

    OdgovoriIzbriši
  2. U pravu si Josipa, žuta boja u kombinaciji s rozom, plavom i crvenom stvarno izgleda kićasto. Ni ja nisam sigurna hoću li je presaditi, prije će biti da ću je počupati i baciti.

    OdgovoriIzbriši
  3. Divna ti je bašta. Ni ja nisam baš ljubitelj žute boje, ali isto imam neke biljke sa žutim cvjetovima. Drage su mi iz nekih drugih razloga pa ih želim zadržati. Sad kad imam i drugu baštu, mogu ih početi izmještati. A ovdje kod kuće ću nastojati da održim plavo-bijelo-rozu kombinaciju (u zavisnosti od perioda cvjetanja). Nešto kao na prvoj slici.

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala Cemi, drago mi je da imamo sličan/isti ukus. Pominješ drugu baštu, je li to tatina bašta ili si se ponovila....znam da si pominjala da idete u tatinu baštu. Ako si pak postala vlasnica nove bašte neka ti bude sretna.

    OdgovoriIzbriši
  5. Mislila sam na moju baštu u brdima, koju imam evo drugu godinu. A koristim i tatinu baštu :) Hvala ti.

    OdgovoriIzbriši
  6. Za za tu baštu ne znam....vjerujem da ćeš nam je jednom i pokazati. Vrjednici kao što si ti je malo okućnica....

    OdgovoriIzbriši
  7. draga, biljke su ti prelijepe, božuri... clematisi... rodić.... delfiniumi...
    i meni žuto ponekad bode oči, a oenotheru t. imam u tegli, pa je premještam kako mi paše - ne po vrtu nego po mjestima kud su mi složene druge tegle

    možda ti to da ideju da i svoju staviš u teglu pa vozaš kako ti drago, bilo bi ipak šteta da je baciš... meni uvijek bude žao baciti bilo kakvu biljku

    natalija

    OdgovoriIzbriši
  8. Draga Natalija, lijepo je vidjeti te ovdje. Ideja s oenotherom t. u saksiji ti je odlična. Jedini problem da se ona kod mene toliko razmnožila da bi mi trebalo 10-tak saksija. I meni je žao biljke bacati. To mi je kao da ih ubijam, ali jedna poznanica mi je dala ideju: na jesen ću jedan dio staviti u katronsku kutiju na trotoar i napisati da se može uzeti. Vjerujem da će se naći neko ko će za njih imati mjesto. Pozdrav

    OdgovoriIzbriši