Fuchsie - skoro zaboravljene ljepotice






Fuchsie (drvene menđušice) su prelijepe lončanice koje generacijama uljepšavaju mnoge okućnice i terase. Iako su jedno vrijeme bile zapostavljenje, u zadnje vrijeme je sve više njihovih ljubitelja, pa čak i kolekcionara. 



Rod Fuchsia je otkrio botaničar Charles Plumier još davne 1696 godine u San Domingu, a dao im je ime po njemačkom botaničaru Fuchs-u. Rodu Fuchsia pripada preko 100 vrsta i oko 12000 sorti, od minijaturnih koje su samo nekoliko centimetara visoke, pa do drveća koje dostiže visinu i do 10m. Najveći broj vrsta uvezen je u Englesku u prvoj polovini 19-tog stoljeća. Mnogi uzgajivači i botaničari su organizirali ekspedicije s ciljem da uvezu što više novih vrsta biljaka, a među njima i Fuchsie. Tako su polovinom 19-tog stoljeća u Uvropu uvezene 64 čiste sorte.
Pored razlike u visini i načinu rasta (uspravan ili viseći), postoje stotine sorti čiji se cvjetovi razlikuju po boji, obliku i veličini. Bez obzira da li je cvijet jako velik ili minijaturan i u kojoj je kombinaciji boja, svaki od njih je lijep na svoj način.





Fuchsie vole sjenovita i vlažna mjesta, pa su jedne od rijetkih biljaka koje i tokom dužeg kišnog perioda bujno cvjetaju. 
Mnogi hobi i profesionalni uzgajivači Amerike i Evrope se trude da tržištu ponude nove sorte, interesantnije i otpornije od postojećih. Pošto su mnoge od tih sorti jako slične, samo jedan mali broj se duže održi na tržištu. Ono što je jako pohvalno i inetresantno su nove sorte zimootpornih vrsta čiji nadzemni dio preko zime smrzne, ali na proljeće opet naraste. Zavisno od vrste plod Fuchsie može doseći čak i veličinu šljive.


Iako je put do nove sorte dug i neizvjestan, uzgajivači su na svu sreću uporni.
Na prirodnim staništima, prije svega Srednje Amerike, Fuchsie se razmnožavaju rasijavanjem. U Evropi, pogotovo za potrebe tržišta, najčešći način razmnožavaja je zelenim vršnim reznicama. Za njihovo ožiljavanje u zemlji je pored visoke vlažnosti potrebna i određena temperature (18C-20C). Pored toga reznice se mogu ožiliti i u vodi i u tom slučaju se koriste poludrvenaste reznice.






S obzirom na ljepotu njihovog cvijeta i velikog broja sorti nije ni čudo da su Fuchsie opet u trendu.


Možda ste poželjeli neku od ovih prekrasnih sorti...

Teme o fuchisiama:

Video - Fuchsie

Video2 - Fuchsie

Ožiljavanje fuchsia

Fuchsia "Colorama"


 

Nema komentara:

Objavi komentar