Hortenzija penjačica / Hydrangea petiolaris


Prije nekoliko godina kupila sam Hydrangeu petiolaris / hortenziju penjačicu i ne razmišljajući posadila je ca. 2m daleko od zida. Ne znam kojom logikom sam se vodila, očito nikakvom..... optimalna udaljenost od zida je ca. 1m.




Kako biljka prve 3 godine raste jako sporo, tako je i moja hortenzija bila neprimjetna, pa nisam ni obraćala pažnju na nju. Ove godine je zablistala punim sjajem, a kako nije imala uz šta da se penje rasla je u širinu. Iako sam je posadila na pogrešno mjesto moram priznati da sad izgleda fantastično, kako zbog divnih cvjetova, tako i zbog načina rasta.




Već 2 jeseni sam planirala da je presadim u veliku baštu uz zid, ali sam obadva puta propustila optimalno vrijeme za to. S obzirom da sam u maloj maloj bašti ograničena prostorom moram to svakako uraditi, ali bi je najradije ostavila na mjestu na kojem sad raste.

Hydrangea petiolaris, kao i ostale Hortensie, voli svijetla polusjenovita i vlažna mjesta. Može rasti i na sunčanim  i potpuno sjenovitim mjestima, ali u tom slučaju brzo ocvate ili uopšte ne cvjeta.
Zemlja treba biti humusna i uvijek vlažna, mokru i potpuno suhu zemlju treba izbjegavati.
Hydrangea petiolaris cvjeta početkom ljeta predivnim nježnim i ogromnim cvjetovima (cvat) koji privlače razne insekte.


Prvih godina je ne treba orezivati, a poslije samo ako je prevelika (ova rezidba se preporučuje poslije cvjetanja). Pošto cvjeta na prošlogodišnjim granama normalno se orezuju  samo suhi ostaci cvijeta i to u proljeće.
Hydrangea petiolaris se razmnožava reznicama i položnicama . Razmnožavanje je jako jednostavno s obzirom da Hydrangea petiolaris na svojim granama obrazuje zračno korjenje kojima se pričvršćuje (hvata) za zid.



I na kraju, Hydrangea petiolaris je hortenzija koju svakako vrijedi imati.



Želim vam lijep vikend.

Broj komentara: 6:

  1. Jako je lijepa, i ja bih je voljela imati ali nažalost nemam takvo mjesto vlažno u polusjeni.a šta da svoju ostaviš tu na tom mjestu, baš joj iygleda odgovara

    OdgovoriIzbriši
  2. Nekako se na slikama ne vidi ljepota njenog cvijeta, ali je zbilja prelijepa. Ostavila bi ja nju na tom mjestu, ali kako raste u širinu uskoro bi mi zauzela pola cvjetnjaka, a to bi mi bilo previše. Ja ću staviti nekoliko reznica na ožiljavanje, pa ako promjeniš mišljenje i odlučiš ipak jednu posaditi, tu sam.

    OdgovoriIzbriši
  3. Kupila sam jednu ove godine u Suprkonzumu. Baš se veselim ovoj biljci koje do sada nije bilo na našem tržištu, a prekrasna je.

    OdgovoriIzbriši
  4. Pozdrav, s obzirom da je penjacica dobro ju je posaditi uz zid, mada je lijepa i kad raste u sirinu. Ako imate dovoljno prostora onda mozete birati gdje cete je posaditi.

    OdgovoriIzbriši
  5. Molim vas da li onda cvate bolje na suncu ili u sijeno, ispred kuće mi je sunce tek od 2 popodne

    OdgovoriIzbriši
  6. Hortenzija penjačica uspijeva u polusjeni i sjeni na vlažnim staništima kao i ostale hortenzije. S obzirom da voli malo kiselkasto tlo možete dodati malo zemlje za rododendrone. Ne čudite se da Vam još nije cvjetala ako ste kupili sasvim mladu biljku, jer cvjeta tek poslije otprilike 5 godina. Ako imate jos pitanja rado ću na njih odgovoriti. Lijep pozdrav

    OdgovoriIzbriši