Aeschynanthus

Aeschynanthus je pored Achimenesa, Streptocarpusa i  Kohlerie jos jedan rod iz familie Gesneriaceae.
Prirodna staništa su mu prašume Malezije, Filipina, Kine i Indonezije, a pretpostavlja se da ovom rodu pripada oko 180 vrsta.
Ja na žalost nemam toliko vrsta. Prva koju sam imala je Aeschynanthus speciosus i ovu Aeschynanthus radicans.
S obzirom da Aeschynanthus na prirodnim staništima raste kao Epifit (ne u zemlji, nego na drugim biljkama, kamenju, stijenama) kod nas se uzgaja kao viseća biljka.
Takođe kao biljka prašume Aeschynanthusu odgovara vlažni zrak i svijetlo mjesto zaštićeno od direktnog sunca, te temperatura od 20C-25C.
Jedino se u zimskom periodu preporučuje faza mirovanja od ca. mjesec dana (temeratura od ca. 18C i bez  zalijevanja) da bi se podstreklo cvjetanje.
Inace Aeschynanthus voli lagano vlažnu zemlju. (ni suhu, a ni mokru). Prihrana nije obavezna, mada se preporućuje u proljeće svake 3 sedmice, ali jako slabo dozirana.Aeschynanthus se najlakše razmožava dijeljenjem biljke.


Drugi način koji se ne pominje u literaturi, a koji ja često koristim je razmnožavanje listom.
Ovaj način traje nešto duže, ali se u svakom slučaju isplati.

Jesnostavno otkinuti list i posaditi ga u zemlju za sjetvu ili običnu zemlju za cvijeće u koju ste didali pijeska ili perlita. Vremenom list pusti korjenje nakon čega ga možete posaditi u normalnu zemlju.


Razmnočavanje sjetvom je takođe moguće, ali to je jos sporiji proces.

Kao što znate meni je najvažniji cilj pokazati kako možete razmnožiti određene biljke.
Tako možete uštedjeti novac, a prije svega doživjeti divan osjećaj kad iz jednog sitnog sjemena, komada lista ili korjena uzgojite biljku.

Želim vam lijep vikend.


 2 komentara:

  1. Da, lijepa je i otporna. Listici, su se ozilili i rastu novi mladi listici. Pozdrav

    OdgovoriIzbriši