Proljetno iznošenje biljaka 2015





Do sad sam biljke uvijek iznosila polovinom maja, poslije Babinih huka / Ledenih svetaca. Ovaj put je to nešto ranije. Vidjet ćemo je li to bila dobra ideja.



Dok sam prekjuče bila na poslu mm je u maloj bašti ošišao travu  i iznio veliki dio biljaka koje su zimovale u podrumu. Kako ni broj saksija, a ni njihova veličina nisu male, danas njegova kičma osjeća posljedice akcije iznošenja.
Prekjuče je padala sitna kiša, baš onakva kakva je potrebna biljkama u ovom peridu, pa sam ja nastavila sa iznošenjem. Ostalo je još samo 15-tak biljaka, među kojima je Iochroma "John Miers". Nju sam ostavila, jer već cvjeta, a moglo bi biti mrazeva, pa da ne rizikujem.

Biljke sam poredala bez ikakvog reda. Važno mi je bilo da dobiju potrebno zalijevanje, a sljedećih dana ću ih raspoređivati po bašti i prozorima.




Fuchsia arborescens je počela cvjetati. Naravno cvijet nije ni približno bujan kao što bi trebao biti, ali sezona je tek počela.



Orezala sam bijeli acnistus. Morala sam odustati od orezivanja drugih, jer je kiša počela jako da pada.


Bijeli acnistus ima svijetlo-plave pupove. Čudno, uvijek su i pupovi bili bijeli, ali to vjerovatno ima veze s pupanjem u tamnom podrumu. Ovaj acnistus je s Cestrumima bio u jednom dijelu podruma s jako malo dnevne svjetlosti.


Epiphyllum kapitalac je davno počeo da cvjeta u stepeništu. Kiša će uništiti dosta cvjetova, ali je saksija preteška da bi se mogla nositi tamo-ovamo.


I ostali Epiphyllumi su napupali. Vidjet ćemo koje će sorte ove godine cvjetati.



Nakon što sam iznijela biljke, neke orezala, nekima promjenila ili dosula zemlju, sitna kiša se pretvorila u jak pljusak, pa sam morala završiti s poslovima za taj dan.

Jedva čekam nastavak.

Želim vam početak nove sedmice.

Pridružite nam se na stranici razmjene http://cvjetnaoaza.eu/



Broj komentara: 5:

  1. Svaka ti čast kad se možeš izboriti sa toliko saksija . To se zove ljubav , potpuno te razumijem ali meni je drago da više nemam saksijskih biljka i tolikog posla. Tvoj veliki crveni epiphyllum mi je najljepši.Sjetim se prozora moje p. mame ,, takav je ona imala .

    OdgovoriIzbriši
  2. Draga Josipa, upravo sam shvatila da se ne mogu izboriti sa svim saksijama. Ne znam odakle da krenem i kud s tolikim saksijskim biljkama. Drago mi je da te moj Epiphyllum potsjetio na tvoju p. mamu. A sta mislis da i ti imas jedan u onom zastakljenom dijelu? Tamo bi mu odlicno odgovaralo, a ne treba nikakvu njegu.

    OdgovoriIzbriši
  3. ćudno je to kako smo jednostavno ovisni o biljkama i ništa nam nije teško za njih.jednom ,prošle god muž me nazvo na posao i kaže ,imo sam vremena ,izbrojio sma tegle bilo je 526 ,danas je toga puno više ..i za divno čudo znam svaku gdje stoji,da me po noći netko pita gdje je ,ja znam.svaka mi je moja beba najdraža...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Wow, vise od 526 saksija...to je vec na nivou dobro opremljenog vrtnog centra. Ja se ne mogu pohvaliti da sve pamtim. Nekih biljaka se sjetim prekasno...Sad pokusavam da kao smanjim broj, ali nekim cudom se taj broj uvijek povecava. ne znam sta je u pitanju, magija ili nesto drugo hahaha...Pozdrav draga.

      Izbriši