I opet iznošenje...




 Znam da su mnogi od vas već odavno iznijeli biljke iz zimskog prebivališta. Ja sam, poučena iskustvom zadnjih godina, to tek juče počela. Prvi su na redu Epiphyllumi.



Crveni katusi s ogromnim cvjetovima cvjetaju prvi. Naravno tu je i Epiphyllum acermanii koji je izrastao u gorostasa. Njega ne mogu sama iznijeti. Tu mi je trebala pomoć mm.

Danas puše jak vjetar, pa je moguće da uništi sve cvjetove. Zbog jake promjene uslova cvjetovi su posebno osjetljivi, ali bez obzira na to krajnje je vrijeme da "iziđu na čisti zrak".



Na biljci su istovremeno cvjetovi i zreli plodovi sa sjemenom.



Ostale sorte će cvjetati tek za 15-tak dana ako im ovaj jaki vjetar ne otkine pupove.

Želim vam lijep i sunčan dan.

4 komentara:

  1. kod tebe uvijek nešto cvjeta, ali ovi su me kaktusi oduševili. Ja ih nisam nikada imala ali jeste moja p. mama, pa kao da gledam njene prozore. .Zar imaš toliko prostora u kući za sve njih .Šta radiš da ti ovako bujno cvjetaju, predivni su.

    OdgovoriIzbriši
  2. Draga Josipa, lijepo je da su moji kaktusi probudili lijepe uspomene na tvoju p. mamu. Ovi kaktusi su prezimili u relativno svijetlom podrumu i stepeništu. Samo je nekoliko listova novih sorti prezimilo na prozoru u spavaćoj sobi. Moj stan nije veliki, pa u njemu prezimljuju samo Streptocarpusi. Sve ostalo ide u podrum. Da bi Epiphyllumi (kaktusi) lijepo cvjetali moraju imati fazu mirovanja tj. temperaturu od 10C-15C s rijetkim zalijevanjem. Nakon te faze slijedi obilno cvjetanje.

    OdgovoriIzbriši
  3. ni ja se nisam žurila iznositi svoje kaktusiće na balkon, a kad sam ih iznijela i složila uz rub balkona počela lijevat kiša i zahladilo kod nas ko da se sprema zima

    OdgovoriIzbriši
  4. Lijep pozdrav Stara Vrtlarice, da li kod Vas ima poplave? Nadam se da ste pošteđeni, a kaktusići će preživjeti trenutno zahlađenje. L.p.

    OdgovoriIzbriši