Cvjetna oaza 2014

Camelia


U zadnje vrijeme sam većinom pisala o tome šta trenutno radim. Krajnje je vrijeme da vam pokažem šta je cvjetalo i šta cvjeta u mojim baštama.




Corydalis cava se bori za svoje mjesto pod suncem.

Corydalis cava


Primule


Allium ursinum se proširio na cijeli cvijetnjak. Bit će ga se teško riješiti.


Hortenzija penjačica uveliko pupa.

Hydrangea petiolaris
Stablo hortenzije penjačice. Očito traži za šta bi se zakačila...



2 sorte Brunnere
Brunnera macrophylla
Brunnera macrophylla
Dicentra


Jedan dio mladih Heuchera, posađenih prošle jeseni.








Prvi iris u maloj bašti ove godine.



Echinecee


Clematis "Miss Bateman"  je već uveliko napupao.


Ljiljan nedavno posađen.




Roscoea alpina
Vinca
Želim vam lijep dan.

Broj komentara: 7:

  1. mašala, , kod tebe svega u cvatu, lijepu si kolekciju heuchera sakupila. I meni se sve više sviđaju .Je li ti brunera u hladu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo su mlade Heuchere, većina iz sjemena. Velike su u velikoj bašti (i one koje sam dobila od tebe). Ako imam neku koju nemaš samo napiši...Brunere imaju tek poslije podne sunce, kao i Heuchere.

    OdgovoriIzbriši
  3. Kako niče sjeme heuchera , treba li im hladni period ili se siju u proljeće na 20 stepeni.Nešto se nisam uopšte o tome raspitivala.Moje su cijeli dan na suncu i ništa im ne fali. To me baš raduje jer nemam hladovine.

    OdgovoriIzbriši
  4. Josipa, po pravilu ( tako "knjige" kažu) sjeme Heuchera treba hladni period, ali ja sam ih sijala u proljeće i kao što vidiš sjeme je klijalo. Zanimljivo je da su mi 3 biljke ostale od jeseni u posudi od jogurta neposađene u velikoj bašti i preživjele.

    OdgovoriIzbriši
  5. Meni još nikada ništa nije niklo što je trebalo hladni period, znači nema ništa od toga. Da posijem u proljeće ne bi mi niklo sigurno kao tebi. Počinjem se i ja polako zanimati za niže biljke , nešto su mi dodijale one moje visoke. Sada sam u fazi da bi sve povadila i ponovo počela formirati gredice. Samo da je mladosti.

    OdgovoriIzbriši
  6. Zar ti nisi već odavno u toj fazi hahaha? Malo, malo, pa iščupaš neku biljku. Kakve niske biljke želiš saditi? Ako iko ima puno Heuchera onda si to ti, a one su niske. Meni je sjetva baš zanimljiva. Da mi vidiš drvenaste božure koje sam dobila sjetvom. S. mi je 3 prekopao prošle godine (fol nije znao da je cvjeće), a ostala su još 4. Jedan je već oko 1m visok. I ja vječito selim biljke, zato ne stižem nikad ništa uraditi kako treba. Trenutno selim dio gdje su mi Echinacee i irisi. Čekam samo da Irisi procvjetaju. Zato draga Jos biće nama čupanja i sađenja dok je još "mladosti" i snage u nama.

    OdgovoriIzbriši
  7. Ja imam samo sedam heucchera, to i nije neki broj. Mene ubi ta selidba, . Ovo proljeće sam selila spiraeu, laburnum, paulovniju i pet šest trajnica. Mogu misliti kako je lijep osjećaj iz sjemena dobiti božure, i čekati da vidiš kakve će biti boje. .A da znaš imam i ja svoga Senada, jesenas mi je zapeo za acer i totalno ga polomio.Kao da je igla, nije vidio čovjek da mu je pod nogama .

    OdgovoriIzbriši