Sjetva Brugmansia







Iako je najjednostavniji način razmnožavanja Brugmansia reznicama, ipak je sjetva veliki izazov koji mnogi žele pokušati.





Mnogi su pokušali sijati Brugmansie i doživjeli neuspjeh. Obično je sjeme gnjilo prije klijanja, pa su mnogi smatrali da sjeme treba vječnost da bi klijalo.

Postoji jedan jako jednostavan način "sjetve". Sjetvu sam stavila pod navodnike, jer to ustvari i nije sjetva, a zašto shvatit ćete iz sljedećeg teksta.

Sve što vam je za uspješno klijanje sjemenki Brugmansia potrebno su: plitka posuda, šljinak, malo vode i sretstvo protiv truljenja.

Ja sam uzela krupniji šljunak, iako bi sitniji bio bolji. Bez obzira na to sjemenke su za 5-6 dana počele klijati.

Prednost ovakve "sjetve" je što uvijek možete kontrolisati sjeme i kod prvih naznaka truljenja ga jednostavno odstraniti.
Ako se voda počne mutiti možete jednostavno pokupiti sjeme, promjeniti vodu i sjemenke opet poredati na površinu sljunka.
Pored toga vidite kad je sjeme klijalo, pa ga odmah možete posaditi u zemlju.

Da bi spriječila truljenje sjemenki ja sam koristila rastvor Chinosol-tableta. To su tablete koje se mogu kupiti u apotekama (bez recepta), a koriste se kod nekih kožnih oboljenja.
Dovoljno je sjeme pošpricati jednom sedmično i truljenje je skoro 100% sprječeno.
Sjeme ne treba biti pokriveno vodom. 




Dok sjeme klija treba ga posaditi u zemlju, ali ne duboko. Gornji dio klica može malo viriti iz zemlje.
Ako Brugmansie sijete u zimskom periodu zemlju obavezno prekrite pijeskom. Tako sprječavate šapinjonske mušice da prodru u zemlju i tamo polože jaja. Poznato je da se larve šampinjonske mušice hrane korjenom biljaka i ako ne poduzmete određene mjere sav trud oko uzgoja sijanaca bi pao u vodu.



Poslije presađivanja sjemenki u zemlju sijanci rastu relativno brzo.



Ko zna, možda iz ovih sijanaca izraste neka nova interesantna sorta.

Želim vam još malo sunčanih dana prije konačnog zahlađenja.

Broj komentara: 9:

  1. Ti si već našla "zanimaciju" za hladne dane.
    Chinosol tablete koriste svi u Njemačkoj koji siju kaktuse. O njima sam već davno čitala. Ovdje kod nas nema tableta takvog sastava. Ali imamo hipermangan, cimet, kaptan...
    Želim ti sreću sa sijancima.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala ti Cemi na želji za sretnu sjetvu, ali ovi sijanci su od prošle zime i sad su već biljke visoke oko 1m. Ove zime neću sijati ništa, jer nemam ni 1cm slobodnog mjesta, možda tek početkom sljedeće godine aBd. To se naravno može već sutra promjeniti, jer dok zasvrbe prsti, nađe se i nekoliko slobodnih cm.
    Ovaj način sjetve je idealan za klijanje sjemena koje ima tvrdu opnu kao što su npr. palme, a o ostalim prednostima sam sve napisala. Čime se ti zanimaš, je li kod tebe počela sjetva?

    OdgovoriIzbriši
  3. Vjerujem da ćeš već naći nešto za sijanje :)
    Ja sam danas sve biljke koje su zadnje vrijeme provodile na natkrivenoj terasi prenijela u zimovnik. Upakovala sam ih i nema im mrdanja do proljeća.
    Sijati neću ništa za sad. Čekaću da mi sazriju mahune na adeniumu. A koliko mi iskustvo govori, tamo negdje u januaru kad budem na raspustu, počeću razmišljati da ipak poručim koju sjemenku nečega (vjerovatno kaktusa). Ne mogu da im odolim :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Sretnice, tvoje biljke su na sigurnom. Meni je ostalo još 10-tak Epiphylluma za unijeti i 4 Brugmansie. Plastenik je pun i najvjerovatnije ću ga morati zagrijavati, jer ne znam kud s tim biljkama. Tek u jesen vidim koliko sam malo mislila na prezimljavanje kad sam kupovala biljke. Najveći problem su mi Abutiloni.
    Koje kaktuse želiš sijati, pretpostavljam zimootporne.

    OdgovoriIzbriši
  5. Pa vjerovatno ću ponoviti sjetvu nekih vrsta zimootpornih, jer mi nisu svi proljetos klijali.
    Moja mama je imala dva velika abutilona prije par godina. I svake godine isti problem: unesi - iznesi. Na kraju ih je jednostavno ostavila vani. Bili su preveliki, ona se odlučila: ako će držati nešto veliko neka to budu mandarine i limun. Zato su moja djeca juče brala mandarine :)
    Jesi li razmišljala da obložiš plastenik sa stiroporom, bar do pola? Možda ga tad ne bi morala zagrijavati.

    OdgovoriIzbriši
  6. Pametna je tvoja mama. Sad bar djeca uživaju u bio mandarinama, jer to nije baš jednostavno kupiti u Sani. Dobra ti je ideja sa stiroporom, moram razgovarati sa mm :) .
    Maloprije sam izišla posaditi neke biljke (između ostalih i nove vrtne orhideje), smrzla sam se brrrrr. Zima nam stiže.

    OdgovoriIzbriši
  7. I ja sam se smrzla i naradila. Ne pada, pa sam iskoristila vrijeme da pođubrim ruže, voćke, sve biljke u dvorištu. Nekim biljkama je to i zaštita od smrzavanja tokom zime. Komšija drži krave, pa mi to dobro dođe svake godine.

    OdgovoriIzbriši
  8. mogu li se iz sjemena dobiti brugmansije s duplim ili troduplim cvijetom? i ako može informacija gdje nabavljate sjeme

    OdgovoriIzbriši
  9. Sjetvom se mogu dobiti biljke s duplim cvijetom u zavisnosti ko su "roditelji". Sjeme koje sam ja sijala sam dobila, ali nije bilo označeno, pa ne znam ni otprilike kakve će cvjetove imati. I ja sam prije 2 godine imala sjeme od svoje biljke, ali ga nisam sijala. Vidim da su se u zadnje vrijeme na ebay-u pojavili prodavači sjemena. Sigurno je samo da se nikad ne zna kakav će cvijet biti kod biljke dobivene iz sjemena. Pozdrav

    OdgovoriIzbriši