Priprema za zimu i za sljedeću cvjetnu sezonu

Jesen je i vrijeme unošenja biljaka je počelo. Ali prije nego ih na brzinu unesemo potrebno im je posvetiti još malo pažnje. Kao prvo radi optimalnog prezimljavanja i na kraju radi obezbjeđenja reznicama za sljedeću sezonu.


U prošlom postu sam pisala o orezivanju i unošenju fuksija. Da bi biljke zaštitili od gljivičnih oboljenja kojima su podložne za vrjeme zime fuksijama je potrebno odstraniti lišće. Pored toga se preporučuje orezavanje za 1/3. 

Reznice, koje dobijete orezivanjem, stavite u vodu na ožiljavanje i time se obezbjedite za sljedeću sezonu.


Achimenes je biljka za koju mnogi smatraju da se razmnožava samo rizomima, ali to je samo jedan način. Drugi i brži način je razmnožavanje reznicama. Umjesto da čekate da vam biljka obrazuje rizome dovoljno je da odstranite nekoliko reznica i stavite ih u vodu na ožiljavanje. Ako to činite u ljeto vodite računa da na biljci ostavite dovoljno grana da bi biljka mogla dalje rasti.

Optimalno vrijeme razmnožavanja reznicama je ljeto, ali je moguće i u jesen, tačnije prije unošenja biljaka na zimovanje. Ako biljku unosite prije nego joj se osuše grane preporučuje se da se orežu, pa je te reznice možete odmah staviti na ožiljavanje.



Već sam pisala o razmnožavanju Acnistusa mladim zelenim reznicama. To je, po meni, najbrži i najoptimalniji način razmnožavanja.
Jedan od načina razmnožavanja je i ožiljavanjem polu-drvenastih i drvenastih reznica, posebno u jesen. Naravno, sa reznica se trebaju odstraniti cvjetovi i pupovi što sam i ja nakon slikanja učinila.




Reznica hibiskusa " El Capitolio Sport" na ožiljavanju za jednu dragu osobu.



Ovo je samo jedan dio biljaka od kojih prije unošenja možete obezbjediti potomstvo.

Želim vam lijep vikend.


Nema komentara:

Objavi komentar