Aktuelne slike - Maj 2013
Skoro cijeli maj je padala kiša. Srećom ja sam 10 dana provela u Bosni gdje je bilo i sunčanih dana, pa sam bar malo mogla uživati u njima.
Već sam vam pokazala veliku ružu penjačicu ("bosančicu") koja nema apsolutno nikakvu njegu. Ipak bujno cvjeta i divno izgleda, a miris je očaravajući.Nju sam kupila nekad davno, prije više od 20 godina. Zbog svoje ljepote zaslužuje da je opet pokažem.Za vrijeme mog otsustva moj sin se trudio da ovjekovječi cvjetanje ili lijepe prizore.
Naravno, velika bašta je još uvijek nesređena. Puno je korova, puno sijanaca treba posaditi, ali valjda će konačno ugrijati.
Prekjuče je konačno prestala padati kiša (nažalost juče je nastavila), pa je mm ošišao travu u maloj bašti.
U povrtnjaku je posadio ca. 70 sadnica paradajza. Ostalih 100-njak tek treba posaditi.
Iako sam ove godine planirala posaditi nešto manje paradajza opet se nisam mogla obuzdati.

Slike koje je napravio moj sin za vrijeme mog otsustva.


Ovi irisi su cvjetali u mom otsustvu.


Jedina sorta božura koja trenutno cvjeta. Ostali će tek za 20-tak dana.Slike za Cemi, ona voli "džunglaste" bašte.Danas predmrak sam u veliku baštu odnijela sadnice paradajza i trajnica. Nisam se namjeravala zadržavati, ali kad sam vidjela koliko je korova "uhvatila sam se posla". Pored toga posadila sam 20-tak sadnica paradajza, a mm je pokosio jedan veliki dio bašte.
Tek kad je bilo nemoguće dalje raditi zbog mraka napustili smo baštu.

Želim vam lijep nastupajući vikend.

Broj komentara: 7:

 1. Divne slike. Džungla je odlična, još kad bude malo više cvjetova, biće uživanje gledati je. Baš onako kako volim, puzavice u pozadini, ispred grmolike trajnice i malo travnjaka...
  Ali toliko paradajza!!! pa zar imaš to sve gdje posaditi? Moja mama ima dobar recept za kečap :)
  Je li boja ovog božura baš ovako crvena ili vuče malo na ljubičastu. Ovdje nisam ni u kog vidjela baš tako crven kao na slici.

  OdgovoriIzbriši
 2. A kad će procvjetati draga Cemi kad već 15 sati neprestano pada kiša. Sreća, pa sam juče poslije podne bar nešto uradila.
  Posijala sam puno paradajza, kao neće sve nići. Sve je niklo i sad mi žao baciti biljke. Ima mjesta u bašti, a rađe ću posaditi paradajz nego nešto drugo, jer mi je to omiljeno povrće. Bila bih ti zahvalna za recept za kečap iako, bez obzira što će vjerovatno biti puno paradajza, nisam sigurna da će ga biti za kečapa. Znaš ono: grilanje, sinovi, raja....
  Božur je baš kao na slici, crven. Čini mi se da je na drugoj slici malo tamniji nego što u stvari jeste. To je u velikoj bašti, uz stepenice (2 bijke). Imam još 2 takva iznad kućice. Ostali imaju relativno male pupove, a ako vrijeme i dalje bude ovakvo ko zna kad će procvjetati.

  OdgovoriIzbriši
 3. super slike, posebno bijela klematis, nisam još takvu vidjela.Je li ono bijelo na prvoj slici neki alium ili griješim.
  Svaka ti čast za paradajz. Samo da te Ifet ne čuje, mene stalno tjera da se bavim povrćem a ne samo cvjećem.
  Onaj crveni božur mi liči na moje Big Ben ili Fransoa Ortegat.

  OdgovoriIzbriši
 4. ah da, bosančica ti je krasna

  OdgovoriIzbriši
 5. Bijeli klematis je "Miss Bateman". Imam ta 2 i on prvi cvjeta. Na prvoj slici je srimuš (allium ursinum), posađen je uz stazu koja vodi sa ulice u malu baštu. Jako se raširio, teško ga je obuzdati, ali i lijepo izgleda. Meni služi samo u dekorativne svrhe.
  Morat ću ja malo s Ifetom porazgovarati.....malo paradajza ne bi bilo na odmet, bar za salaticu uz roštilj.
  Juče sam bila u bašti i onaj božur je dobio drugu nijansu, nije više onako crven, nažalost.

  OdgovoriIzbriši
 6. meni komšinica nudila presadu svoga paradajza a ja nisam htjela.Na kraju Ifet uzeo i morao gredicu pripremiti hehe.
  Dobro da si mi rekla kako se zove klematis, viđala sam ga i kod nas.Samo što kod tebe ljepše izgleda.

  OdgovoriIzbriši
 7. Znači ipak će biti paradajza, baš me raduje...."Miss Bateman" zbilja izgleda lijepo i elegantno, a valjda sam i "uhvatila" pravi trenutak za slikanje.

  OdgovoriIzbriši