Lippia dulcis / Astekisches Süßkraut

Danas ću vam predstaviti jednu jako interesantnu ljekovitu biljku, koja pripada porodici Verbenacea.
Ovu biljku mi je sin kupio prije ca. 3 mjeseca od jedne uzgajivačice ljekovitog bilja, koja svake sedmice, u jednoj TV emisiji o biljkama, predstavi po jednu ljekovitu biljku.
Svi podaci o ovoj biljci su sa neta, pa samim tim ne garantujem za njihovu tačnost.

Poznata je još od davnih vremena, a Asteci je koriste kao universalni lijek.
Sadržaj šećera u biljci je 1000x veći nego u običnom šećeru, pa je i to razlog više, zašto je interesovanje za nju izuzetno veliko. Zbog prijatne arome je idealna zamjena za Steviu.
Pored toga što se upotrebljava kao ljekovita biljka (upotrebljava se korijen i list), za zaslađivanje, list ove ljekovite biljke se koristi i kao čaj.



Biljka nije zimootporna, a pezimljava u svijetloj i hladnoj prostoriji. Kod mene je na južnom kuhinjskom prozoru, koji je često otvoren. Kao što se vidi na slici biljka je puna "plodova" sa sjemenkama.
Prema podacima sa neta Lippia dulcis se primjenjuje kod:
- astme
- bronhitisa
- gušenja
- prehlade
- kašlja i
- probavnih problema,
a djeluje:
- umirujuće
- opuštajuće
- pospješuje cirkulaciju
Lippia dulcus se ne smije koristiti na dugi vremenski period u u velikim količinama, kao i uostalom i većina ljekovitih biljaka.

Danas sam konačno otkinula plodove i nisam mogla ni predpostaviti da sadrže toliko sjemenki.


Danas ću odmah posijati jedan dio, a ostatak ću pohraniti za eventualne kupce.

4 komentara:

  1. Prvi put čujem za ovu biljku. Zvuči interesantno. I dobro bi mi došla zbog prehlada s kojima se često borim. Ne znam još smiju li je djeca koristiti. Nisam uspjela ništa naći o tome.
    Steviu sam pokušavala nabaviti, ali, naravno, granica je problem. Pa sad čekam ljeto kad ću i ja malo na put.

    OdgovoriIzbriši
  2. Evo i mene..Nije me bilo na tvom blogu jedno vrijeme.Tonu nekih obaveza i tako..Evo me sada,i baš sam uživala u propuštenom!
    I ja prvi put čujem za ovu biljku!Ggooglajući našla sam da je porijekklom iz Meksika..
    Cemi,ja sam imala steviju ali nije preživjela,u međuvremenu sam saznala puno toga o toj biljci i tako da sam odustala od uzgoja.Treba imati puno sadnica da bi se dobila odredjena količina zasladjivača,a ja nemam baš toliko mjesta za njen uzgoj.U Beču,u biljnoj apoteci sam kupila gotovi pripravak i čaj od stevije.Čak nije nešto ni skup..
    Velika pusa za društvo iz cvijetne oaze!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja sam vidjela na netu da je mnogi traze, jer je nema u ponudi u vrtnim centrima. Na netu pise da, za razliku od stevie, ima i prijatan okus. Ja sam probala sok zasladjen liscem od ove biljke i bio je ukusan. Biljka je mala, zima je, pa ne bih da je unistim rezajuci joj lisce. Cemi ne znam da li je koriste djeca, morat cu proguglati, pa ti javim.
    A sjemena ima......
    Dobro dosla Alisa, bas sam se mislila sta je s tobom. Nadam se da sad imas manje obaveza i da cemo se cesce virtuelno druziti.
    I tebi veliiiika pusa i svima koji navracaju.

    OdgovoriIzbriši
  4. Veoma zanimljiva biljka, to bi trebalo proširiti naročito za mladi naraštaj, zato što je ne zdrav način života. Ako je problem granica za biljke, nije za sjeme bar toliko.

    OdgovoriIzbriši