Jesenja sjetva

Već je oktobar i vrijeme je polako pripremati sjeme za sjetvu. Mislim na sjeme koje za klijanje treba niske temperature.
Jedna draga osoba me je pitala za savjet, pa ću joj ovdje odgovoriti i time, možda, pomoći i drugim biljkoljupcima.
Lijepo je kad možemo kupiti biljku, ali su biljke često jako skupe, pa je sjetva idealno rješenje.
Ponekad smo razočarani, jer nam sjeme nije niklo, a ustvari je postupak sjetve bio pogrešan.
Sjetva se može obaviti u jesen ili rano proljeće direktno u baštu, saksije ili plastenik.
Preporučuje se specijalna zemlja za sjetvu, tj. siromašna mineralnim tvarima i fino usitnjena. Važno je napomenuti da zemlja uvjek mora biti vlažna, ali ne mokra.
Sjeme treba imati 2-4 sedmice topli period (temperatura ca. 20°C), zatim 4-8 sedmica hladni period i na kraju (proljeće) topli period.
Za većinu biljaka je idealna temperatura (hladni period) između -4°C do +4°C, a u proljeće od +5°C do +12°C i tada većina biljaka počinje da klija.
Neke biljke, kao što su peonije i neke vrste irisa, klijaju tek nakon 2-4 godine.
Ustvari ovaj postupak je samo kopija onoga što se u prirodi dešava bez našeg djelovanja. Kad kažemo da nam se neka biljka sama osjemenila i razmnožila, desilo se upravo to o čemu sam pisala. Naravno, sve opet zavisi od vrste sjemena (biljke). Neka su omiljena kod životinja, ptica ili puževa, pa je i sjetva bez naše pomoći i kontrole često bezuspješna.

Ovo su neke od biljaka, čije sjeme niče tek poslije izlaganja niskoj temperatur:
Astilbe, Bergenie, Helleborus, Dictamnus albus, Aconitum, Encian, Iris, Lilie, Papaver, Peonie, crvena Echinacea, Dicentra, Cyclame, Allium, Phlox, Anemone, Eremurus, Alchemilla, Cimicifuga.......

Moje peonije su već duže od godinu dana posijane i još nisu klijale. Oko 50-tak Allium giganteum sam posijala prije ca. mjesec dana i nadam se da će na proljeće nići.
Ostalo tek dolazi na red....

Želim vam uspješnu sjetvu.

Allium moly

Nema komentara:

Objavi komentar