Nove ruže i klematisi

Ovih dana me muči prehlada, pa se to odrazilo i na moj blog. U prevodu, nije bilo novih postova. Sad, kad je vrijeme ljepše i kad se konačno može raditi u bašti, ja nisam u stanju da bilo šta uradim na tom polju. Danas sam konačno izišla vani i napravila jednu malu kontrolu kupljenih ruža i klematisa. Ruže su kupljene nedavno, a klematisi u jesen, ali ih zbog lošeg vremena nisam uspjela posaditi.
Pa da krenem od ruža.





I još jedna grupna


Moja ideja je da u velikoj bašti napravim jedan cvijetnjak u kojem ću posaditi ruže u nizu, počevši od bijele, preko žute, roza, narandžaste do crvene boje.
Skladno tome i prateće cvijeće bi trebalo biti u istoj boji.
Tako sam npr. uz bijelu ružu planirala posaditi:
božur, turski karanfil, Tanacetum Parthenium, Achillea ptarmica, Achillea millefolium itd. - naravno sve u bijeloj boji.
Radovala bi me vaša pomoć, dragi čitaoci bloga. Koje mi prateće cvijeće u bijeloj, žutoj, rosa, narandžastoj i crvenoj boji vi preporučujete?
Još sam u fazi planiranja, a za 2-3 mjeseca ćemo vidjeti da li je ideja uopšte izvodiva i kako će to izgledati.

A ovo su klematisi, koji nestrpljivo čekaju da konačno budu posađeni.








Iako sam se bojala da neće preživjeti zimu u saksijama (u podrumu), svi imaju nove zdrave listiće, a bijeli čak i pup.
Kupila sam 2 bijela klematisa, jer mislim da udgovaraju lijepo uz roze, ali i uz crvene ruže.

Ostaje mi još samo da im pronađem odgovarajuće mjesto u bašti.

Broj komentara: 7:

  1. Čeka te puno posla. Kombinacija ruža puzavica i klematisa je veoma lijepa. Ja sam kombinirala bijelu ružu i crveni klematis (w.nike). Nadam se da će mi se ove godine pokazati u svoj svojoj ljepoti, jer su se prošle godine tek prilagođavali na uslove.
    Ideja o kombiniranju ruža, karanfila i božura će biti ekstra cvijetna. Božuri će zakloniti ružine grane, pa će se samo cvjetovi vidjeti.
    Sad ćemo svi čekati slike, jer je sve ovo gore prekrasno.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala ti cemi na tvom javljanju, uvjek me lijepo obraduješ. Ja tek pravim spisak bijelih, žutih, narandžastih....trajnica i ljetnica. Vjerovatno rezultati prve godine neće biti posebni, ali s vremenom se nadam lijepoj cvjetnoj aozici.
    Možda ti imaš neku ideju (spisak) pomenutog cvijeća.

    OdgovoriIzbriši
  3. Vjerujem da će vrt biti fantastičan.Inače volim trajnice...a naročito clematis.
    U svom vrtu imam 2 (vrt je jako mali)...plavi i pink....a prije dva dana sam kupila crveni.
    Kombinacija ruža i clematisa je idealna kombinacija.
    Ne znam koliko si upoznata za clematis kažu da
    vole da su im "noge u hladu a glava na suncu".
    Zato u podnožiju biljke najbolje je zasaditi nešto što ima veće listove tako da prave hladovinu. Kod mene su hoste u podnožiju clematisa....
    Lijep pozdrav uz želje da ti sađenje bude uspješno i da te biljke ljetos nagrade ovim predivnim cvjetovima

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala Phoenix na savjetima i na lijepim željama.
    Ideja sa hostama je, nažalost, kod mene neizvodiva, bar što se tiče klematisa koje namjeravam posaditi u velikoj bašti. Hoste su omiljene kod puževa, a njih tamo ima previše. Ovdje u bašti uz stan je super ideja, jer svakako imam hoste, pa bar njih ne moram kupovati.
    Lijep pozdrav i lijep vikend

    OdgovoriIzbriši
  5. Možda da dodaš malo lavande, kadulje ili ruzmarina (neće ih puževi) radi boje listova, a i zelenila zimi. Lavanda se, inače, preporučuje u kombinaciji sa ružama. Naravno, uz održavanje (rezanje).

    OdgovoriIzbriši
  6. Uh...nažalost znam kako puževi vole hoste. Ja zato koristim pužomor...mada u principu ne volim otrove u vrtu, ali ja to zaista moram.
    cemi, hvala za ovaj savjet sa lavandom, kaduljom i ruzmarinom...probaću i ja.Baš bih voljela da na neki prirodan način zaštitim biljke.Probala sam mnogo toga ali bezuspješno.
    LP

    OdgovoriIzbriši
  7. Hvala Cemi, hvala Phoenix. Imam lavandu i kadulju, ali nisu uz ruže. Njih ću morati presaditi, a ružmarin (možda) kupiti. Ja koristim bio pužomor, ali ih ima toliko da ih je zbilja nemoguće istrijebiti. Razlog je možda i to što u tu baštu idem uglavnom vikendom. Čula sam da je dobro u jesen posuti krečnjak, ali ne znam daje li to dugoročne ili samo kratkoročne rezultate.
    Želim vam lijep i sunčan vikend

    OdgovoriIzbriši