Konačno proljeće

I evo konačno je stiglo, toliko željno očekivano proljeće. Sunce sija i ja sam iskoristila lijepo vrijeme da obavim prve baštenske radove.
Kako se broj novih biljaka tokom zime i jeseni povećao i postalo tijesno u mojoj maloj bašti, morala sam jedan mali dio (ćošak) travljaka pretvoriti u cvijetnjak. Iako je to zbilja jedan mali dio, ipak sam u njegovom uređenju tj. u pripremi za sadnju provela nekoliko sati.
Konačno su došle na red lukovice kupljene u jesen, a koje su zimu umjesto u zemlji provele u podrumu.


Ostatak lukovica, koje sam kupila u februaru će još malo sačekati. Njih ću posaditi u veliku baštu.
Sve posađene lukovice sam označila nazivima napisanim na drvetu. Izgleda malo smiješno, ali to je samo tu dok biljke ne niknu. Pošto u tom dijelu cvijetnjaka još puno toga treba posaditi, označena polja mi služe za orjentaciju u daljnim radovima.


Drugi razlog je da poslije uklanjanja natpisa uvjek mogu pogledati memorisanu fotografiju i vidjeti nazive određenih biljaka.
Božuri, koji su u podrumu proveli ca 1,5 mjesec su počeli davati nove izdanke, pa sam i njih morala hitno posaditi.


Pošto su noći još uvjek relativno hladne, uveče ih prekrijem borovim grančicama. To ću činiti prvih 10-tak dana dok se biljke polako ne priviknu na nove uslove.


Kako je mala bašta na zapadnoj strani, u toku zime se na zemlji uhvati mahovina, pa je u proljeće potrebno pograbiti. Poslije toga trava bude lijepa i zdrava.


Uspjela sam iz podruma iznijeti i jedan dio cvijeća, većinom kaktusa i smjestiti ih u plastenik, koji je trenutno pun. Dok uspijem posaditi kupljeno cvijeće i cvijeće povađeno prilikom postavljanja plastenika, ostat će mi dovoljno mjesta za ostale biljke, koje su trenutno u podrumu i stepeništu.
Ovako trenutno izgleda unutrašnjost plastenika.


Na kraju sam još malo plijevila travu i na kraju skontala da sam počupala nekoliko žutih Aquilegia, koji su tek počeli provirivati iz zemlje.

Moram pomenuti i poklon od mojih sinova, koji su me obradovali s 3 saksije začinskog bilja.
Imam u planu napraviti jednu bašticu začinskog i ljekovitog bilja, pa su oni napravili prvi korak.

I za kraj nekoliko aktuelnih prizora.








I to je bilo sve za danas.
Nadam se da će za nekoliko dana sve izgledati šarenije i ljepše.
Želim vam ugodne proljetne radove.

2 komentara:

  1. Slike baš proljetne. Dobro će doći kasnije za upoređivanje. Gužva u plasteniku mi se dopada. Na mom balkonu je trenutno tako nešto, ali mi to svi volimo, zar ne? Čekali smo momenat da svojim biljčicama damo zraka i svjetlosti, da malo živnu. Ja zaista uživam u ovim danima.

    OdgovoriIzbriši
  2. Nažalost slike s ovog posta su jako loše. Trenutno imam na raspolaganju jedan nekvalitetan fotoaparat, pa sam malo razočarana da mi se to baš sad desilo, kad toliko toga treba "ovjekovječiti". U pravu si. Prelijepo je gledati kako se iz dana u dan sve mijenja.
    A bilo je i vrijeme.

    OdgovoriIzbriši