Sortiranje sjemena

Zima pokazije svoje pravo lice. Snijeg pada, temperatura je ispod nule i konačno je na red došao posao koji odgađam danima, a to je sortiranje sjemena. Tu su sjemena koje sam kupila, dobila sa Kanarskih ostrva i neka koja sam dobila sa mora (Dalmacije). Jedan manji dio je od mojih biljčica. Neke sam posijala, a neki će uskoro doći na red.
Tražeći sjeme Lupinusa kojeg sam negdje zaturila (to mi se često desi) iznenadila me količina, a posebno mnogobrojnost vrsta koje su se u zadnje vrijeme nagomilale.
Ovako je izgledao moj haos sinoć.


Sjeme sam sortirala u okvire za CD-ove, označila i smjestila u kartonsku kutiju. Sinoć je moj posao trajao do kasno u noć ( "do rano ujutru") i danas sam ga konačno završila.
Za nepoznata sjemena sam u internetu tražila nazive, ali je ipak ostalo nekoliko neidentifikovanih.



Možda neko od posjetilaca ovog bloga zna o kojem se cvijeću radi.
I na kraju je moja kutija s a"blagom" izgledala ovako.



U plastičnoj posudi (u pozadini) sam posebno sortirala sjeme začina. Tu su u prvom redu 3 sorte čilija, oregano, peršun, dil itd.
Nakon što sam sjeme sortirala i sav posao završila osjetila sam promjene na koži lica: crvenilo, svrbež i otok. Zbog svega ovoga morala sam potražiti liječničku pomoć. Još uvijek su mi oči natečene, a ni ostali simptomi nisu nestali.

Zbog svega ovoga je i ovaj post oskudan. Jako je naporno za oči gledati u PC. Ostatak (koji sam vam željela pokazati) ću vam pokazati drugi put.

Žao mi je što sam alergična na nešto što toliko volim.

4 komentara:

  1. Žao mi je zbog tvoje alergije, nadam se da ćeš otkriti šta je tačno u pitanju, pa to eliminisati.
    Ovo si jako dobro odradila. Na drugoj slici je hibiskus. Prva je još na posmatranju, možda mi šta padne na um.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala ti draga moja na pomoći. Moj hibiskus ne formira sjeme, pa mi je to nepoznato. Napravila sam još nekoliko slika sa nepoznatim sjemenom, ali trenutno zbilja nisam u stanju da to objavim. Ovaj komentar je jedino što ću na brzinu napisati. Alergija je najvjerovatnije na sjeme ćilija ili u najgorem slučaju na sva sjemena. Sva sreća, pa se ne vidi kako izgledam.

    OdgovoriIzbriši
  3. na prvoj slici - sjeme koje je iz onih bijelih opna - to su judini dukati ili lunaria (kod nas u dalmaciji naziva se preslica)
    to je dvogodišnja biljka, cvate u proljeće lijepim ljubičastim cvjetovima

    probaj uguglati lunaria - sigurna sam da će pronaći koju sliku

    natalija

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala Nikola na identifikaciji. Ja znam za onu lunariu sa većim cvjetovima. Ovi dukati (srebrenkasti suhi cvijet) je jako mali i nisam ga dosad vidjela.
    Šteta što sam svo nepoznato sjeme odvojila od suhog dijela cvijeta, pa je identifikacija teža, a mogla sam uz tvoju pomoć (nadam se) mnoge identifikovati.
    Još jednom hvala.

    OdgovoriIzbriši