Razmnožavanje Epiphylluma listom






Epiphyllumi su moji omiljeni kaktusi. Jako su jednostavni za održavanje i svojom ljepotom mi uzvraćaju puno više nego što ja njima pružam.


Epiphyllumi ili lisni kaktusi se razmnožavaju sjemenom i listovima. Vrlo rijetko se razmnožavaju dijeljenjem biljke.
Razmnožavanje sjetvom je za strpljive avanturiste i one koji vole iznenađenja, jer je ishod nepredvidiv. Kako će izgledati cvijet neizvjesno je do dana cvjetanja, a to je u najboljem slučaju 3-4 godine od vremena sjetve.

Ovako izgleda plod Epiphyllum ackermannii


Plod "Bens Laura"


Najjednostavniji način razmnožavanja Epiphylluma je listom.

Ovako izgleda optimalno pripremljen list za ožiljavanje.



Svježe pripremljen list se ni u kom slučaju ne smije odmah posaditi u zemlju. Veoma je važno da se rez lista osuši što u pravilu traje 2 do 4 sedmice. Što duže se rez suši brže će se list ožiliti. Takođe je važno da list "stoji" uspravno (npr. u nekoj mrežici). Tek nakon što rez sasvim suh list se može posaditi u zemlju.

Jedan od načina sušenja reza je da list jednostavno zavežete koncem i objeste ga na prozračno i svijetlo mjesto (ali ne na direktno sunce). Ovo je jako praktično ako nemate pripremljenu zemlju ili ste listove odrezali u jesen, pa vam nije najoptimalnije vrijeme za ožiljavanje. Ovako obješeni listovi mogu bez problema čekati mjesecima, pa čak u međuvremenu i pustiti male korjenčiće.
U ovom slučaju se na listu mogu napraviti i ravni rezovi.



Nakon što je rez potpuno suh list se sadi u zemlju za ožiljavanje i to tako da je 1/3 lista u zemlji. Zemlju treba održavati vlažnom, ali nikako mokrom.

Jedan od načina ožiljavanja lista je u vodi. Iako ovaj način ne preporučujem ipak ću ga opisati.
Prije nego se list stavi u vodu potrebno je, kao i u prethodnom opisu, osušiti rez. Ovaj način je nesiguran i zahtjevniji od ostalih. Kako se lako može desiti da list počne gnjiti savjetuje se redovno provjeravanje stanja reza. To se radi tako što prstom pređete po rezu i ako je rez čvrst onda je sve u redu, a ako je mek onda se pravi rez do sljedećeg zdravog tkiva lista. Nakon toga se ponavlja postupak sušenja....Pored toga voda se mora mijenjati minimalno jednom sedmično.


 

Za sve koji žele pokušati - uspješno ožiljavanje.

Lijep start u novu sedmicu.

Vezano za Epiphyllum:

1. Epiphyllum "Bens Laura" 

2. Epiphyllum bijelo/žuti

2 komentara:

  1. čudno ,imam svu silu kaktusa i sukulenata a nemam ni jednoga epiphylima ,imala sam listova ali vecina je propala ..u biti imam neke sitnih listova ,moram malo poradit na tome da ih imam više ..kako je sa zaljevanjem kad su već ožiljenje i velike biljke ,vole li puno vode i sunce

    OdgovoriIzbriši
  2. E Epiphyllumi moraju biti. Zbilja trebas na tome poraditi ili bolje receno mozemo zajedno na tome poraditi. Najvaznije je da su preko zime na hladnom mjestu i smanjiti zalijevanje na najmanju mjeru (3-4 puta u toku zime). Od proljeca poceti postepeno po malo zalijevati. jedino kad pocnu cvjetati dobro ih je staviti u hlad da cvijet dize traje, inace je svejedno gdje su: na suncu ili u hladu. Tokom ljeta zalijevati redovno.

    OdgovoriIzbriši