Planiranje novog izgleda male bašte

Ovaj dio bašte je sasvim u redu




Pošto sam trenutno u planiranju novog izgleda bašte, želim da s vama podijelim neke od nedoumica vezane za izbor boja koje će u njoj dominirati.


Do sad je u mojoj maloj bašti cvjetalo "sve i sašta", bez nekog plana. Jedino sam donekle vodila računa o tome da biljke za sjenu tj. za sunčana mjesta imaju sjenu tj. sunce.
O šarenilu boja ne trebam da pišem, to ste već vidjeli: crvena, žuta, plava, bijela......bez reda i plana i to sve na jednoj maloj površini.
Volim šarenilo, ali na većem prostoru. Livada s bezbroj nijansi različitih boja izgleda fantastično, velika bašta sa svim mogućim kombinacijama takođe, ali mala bašta od 100-njak kvadrata...ipak ne.

Prvobitna ideja je bila ostaviti biljke i posaditi nove u bijelo/plavo/rozoj kombinaciji.

Proučavajući literaturu počela sam se dvoumiti. Kombinacija biljaka u bijeloj i srebrenoj boji takođe izgleda fantastično, ali u tom slučaju bi morala izvaditi više od 90% biljaka. To je ipak previše. Neke biljke su kupljene kao minijaturne sadnice, gledala sam ih godinama kako rastu i sad da ih vadim.
To bi ipak bilo previše.
Znači ostaje kombinacija bijela/rosa/plava boja (nekoliko ljubičastih Clematisa će takođe ostati) i nekoliko (ali samo nekoliko) biljaka u nježno žutoj boji.

Sve ostale biljke se sele u veliku baštu.

I radovi su počeli... počupala sam "more" Oenothere tetragone.



Na ovom mjestu su ostali: hortenzija penjačica / Hydrangeu petiolaris (bijeli cvjetovi), bijeli Clematis "Miss Bateman" i Echinacea purpurea.


Bilo je materijala za kompost.


Na dijelu uz plastenik sam počupala Corydalis lutea i posadila Heuchere.


Božuri / Peinie u maloj bašti su u bijeloj i roza boji, ali su preveliki. Moguće da ću jedan dio ostaviti, još nisam sigurna.
Kad vidim slike iz vremena cvjetanja moram priznati da lijepo izgledaju (sorte "Sarah Bernhardt", "Shirley Temple" i jedna blijedo-roza).


To je do sad urađeno, nastavak slijedi.

Želim vam lijep i kišovit vikend (naravno za one koji s velikom čežnjom iščekuju kišu).

Broj komentara: 6:

  1. mislim da krećeš dobrim putem.ovaj dio će biti bijeli vrt.nisam uopće sumnjala u tebe i tvoj ukus.vrlo hrabri zahvati

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala ti na riječima ohrabrenja Ajama, lijepo je da si navratila u moju Cvjetnu oazu.
    Ko zna kako će to na kraju izgledati. Nadam se da će mi i čitaoci pomoći svojim sugestijama i da će to na kraju biti jedna lijepa, harmonična oaza.
    Lijep pozdra

    OdgovoriIzbriši
  3. ohohooo, počelo je veliko spremanje.Samo tako nastavi imaš moju podršku. Voljela bih ti dati neki savjet ali je teško ovako samo putem slika stvoriti predstavu kako to izgleda kod tebe. Jedino što mogu da ti kažem da uz boje gledaš i da staviš biljke koje u isto vrijeme cvjetaju. Ja svake godine nešto vadim, drugo dodajem i još uvijek nisam zadovoljna. Nadam se da ćeš ti brže stići do svoje harmonične oaze.
    sretno,

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja sam počela, a ko zna dokle ću stići. Smišljam, kontam, ali ni makac.Tek kad izvadim magnoliju, smokvu, ruže, veliki stari hibiskus, tek onda ću i ja imati pravu sliku šta i kako. Mali je to prostor, pa je teško na tako skučenom prostoru bilo šta planirati.
    Svaka tvoja sugestija je dobrodošla.

    OdgovoriIzbriši
  5. samo hrabro naprijed :)))
    bome velikog posla si se primila :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala Konte, vidjet ćemo šta će na kraju ispasti.

    OdgovoriIzbriši