Buddleja davidii "Flower Power"








Početkom godine sam slučajno u vrtnom centru "naletila" na ljetni jorgovan kojeg odavno želim imati - "Flower Power".




Pored ljubičastog, rozog, pink i bijelog kolekciji se pridružio i ovaj.

Na početku cvjetanja sam bila gotovo razočarana, ali vremenom  mi je sve ljepši.
A boja...hmmmm...koje je boje?

Pup je plav,

a onda se pupovi otvoraju i cvijet izgleda ovako.



 Sljedećih dan-dva ovako



Pošto sam trenutno u fazi radova u maloj bašti moj ljetni jorgovan mora sačekati da za njega oslobodim mjesto. Do tada će biti i dalje u saksiji.
Ono o čemu moram povesti računa jeste da bar ovaj jorgovan, kad već nisam ostale, lijepo oblikujem. To mi do sada nije uspjevalo. Samo jedan, koji ni ne orezujem, izgleda lijepo, ali i zauzme previše mjesta u bašti.
Ostalima grane prilično strše i nemaju kompaktan oblik.

3 reznice su već ožiljene u mom malom klijalištu u plasteniku.
Prije 3 dana sam ih presadila u saksije, nakon čega ih je jaka kiša malo "smlatila"
Sada se oporavljaju, ali će preživjeti.








Želim vam lijep dan.







Broj komentara: 18:

  1. lijep je pravo.I ja moram iduće godine pronaći pravo mjesto za tvoje moje jorgovane. Nevjerovatno brzo rastu. Jedan je već propupao i za sada mu je pupoljak bijel a trebao bi biti roza.

    OdgovoriIzbriši
  2. Možda sam ga pogrešno označila ili si ti pomiješala oznake...svejedno, ovdje imam 6 neobilježenih mladih biljaka, 5 su procvjetali roza, a 6-ti tek počinje pupati. Ako je taj tvoj bijel, onda nije problem za rozi.

    OdgovoriIzbriši
  3. Zaboravih, ožiljene reznice "Flower Power" su takođe na raspolaganju.

    OdgovoriIzbriši
  4. Vidjet ću kad provjeta koje će boje biti, do njega je još jedan ali mu je pupoljak manji. Nije ni važno koje su boje, svi su oni lijepi., a ne moram ja baš sve ni imati.Jeste da bih voljela imati taj flower power ali gdje sa njim.Osim toga dok ti ne izraziš želju da bi nešto moje voljela imati nemam obraza više ništa uzimati.

    OdgovoriIzbriši
  5. Pa to je jako jednostavno: voljela bih sve što ti imaš :)
    Je li sad u redu?
    Ne brini draga Jos, kad dođem u Sarajevo već ćeš ti vidjeti šta ja želim.
    A za F.P. ne brini, stiže prvom prilikom.

    OdgovoriIzbriši
  6. haha, baš me zeznu.Moraš se požuriti dok se nije sve posušilo.

    OdgovoriIzbriši
  7. Lijep je, ali će biti još ljepši kad izraste u gusti grm.
    Samo bih potvrdila nešto što sam davno pročitala za budleju - ne voli presađivanje. Prošle godine sam svoju presadila. Sestri sam proljetos dala dvije grančice koje su se ožilile bez problema kod nje u bašti. Jedna je puno veća od moje budleje. Drugu je i ona presadila nakon ožiljavanja, i ta je puno manja. Uslovi su isti za sve tri biljke. A razlika je baš vidljiva.
    U svakom slučaju, ja se nadam da ću jednog dana imati veliki grm crnog viteza :)

    (konačno je malo zahladilo, ali još uvijek bez kiše)

    OdgovoriIzbriši
  8. Meni je nezgodno da puno reznica ožiljavam u saksijama. jedno što zauzimaju puno mjesta, drugo što onda moraju imati vrećicu preko. U plasteniku je to puno jednostavnije. Reznice poredam malo gušće, kad se sjetim zalijem, nema plijesni i truhljenja. Kad ih presađujem u saksiju trudim se da izvadim što više zemlje da ne oštetim korjen. Pošto ja te reznice i ne sadim kod sebe (imam ih dovoljno)one imaju vremena da se oporave, a kad se sade na konačno mjesto saksija već bude puna korjena.
    Moja 2 crna viteza rastu na jednom prilično strmom dijelu bašte, totalno pogrešno mjesto. S gornje strane je živa ograda, pa oni rastu skroz krivo (u pravcu suprotnom od ograde, znači niz tu strminu) tako da grmovi ne izgledaju lijepo. Tako lijepa buddleja, a tako neugledan oblik grmova. Juče sam bila konačno u bašti i donijela 10-tak reznica. Dobro si me potsjetila, odoh ih staviti na ožiljavanje.
    Cemi,ostala su još 2 F.P., ako želiš društvo crnom vitezu.

    OdgovoriIzbriši
  9. Ja sam sebi ostavila tri najmanje reznice, od onih koje si donijela i imale su dovoljno korjenja.Super su se primile kao da nisu nikada mjenjali mjesto a kamoli državljanstvo.
    Vidjeću na proljeće ili možda ćak i u jesen kad im promjenim lokaciju hoće li tada biti problema.

    OdgovoriIzbriši
  10. Te biljke su bile prilično mlade. Neke sam, čini mi se, čak iz saksije izvadila i stavila u male najlonske vrećice radi lakšeg transporta....bilo ih je svakakvih (boja, veličina, pakovanja).
    Od te ture sam sve sad skratila na pola. Nisu bile obilježene, pa sam čekala da procvjetaju i onda ih skratila. Sad im preostaje samo da se šire.

    OdgovoriIzbriši
  11. Ovo sa državljanstvom me baš nasmija :)
    Mak, hvala na ponudi. Možda bih jedino, ako nađem mjesto, uz crnog viteza posadila bijeli jer bi bio dobar kontrast. Ali i to moram razmisliti.

    OdgovoriIzbriši
  12. I ja sam se dobro nasmijala državljanstvu, ali sam se onda zanijela pisanjem da sam zaboravila to napisati. Nisu one Jos promjenile državljanstvo, nego samo otišle u svoju državu hahaha. Ovde su bile samo na privremenom boravku.
    Cemi, mislim da u bašti imam i "pobodenih" reznica bijele B.

    OdgovoriIzbriši
  13. pa on kao da mijenja boju :) zanimljivo

    OdgovoriIzbriši
  14. U pravu si Konte, mijenja boju.

    OdgovoriIzbriši
  15. Poštovana, imate li još uvijek ovaj jorgovan? Predivan je, jedna od najljepših biljaka koje sam ikad vidla, a u Hrvatskoj ga nema ... postoji li ikakva šansa da se pošalje kakva reznica? Lp,

    Karolina, Zagreb

    OdgovoriIzbriši
  16. mak
    12. travnja 2018. u 13:10

    Pozdrav Karolina, oprostite na kasnom javljanju. Naravno da imam ovaj jorgovan.
    Ako Vas interesuju manje biljke pogledajte na www.florarus.eu
    Pozdrav

    OdgovoriIzbriši