Kako orezati Hortensie / hortenzije


Hydrangea macrophylla
Hortenzije su omiljene biljke u našim baštama. Bez obzira da li su u pitanju stare ili nove sorte hortenzije izgledaju lijepo i dekorativno kako ljeti tako i zimi.
Pored toga što lijepo izgledaju hortenzije su i jako jednostavne i nezahtjevne biljke.
Mnogi se žale kako im biljke ne cvjetaju iako su im pružili najbolju njegu i optimalne uslove.
Tajna je u pogrešnom orezivanju.
Postoje 2 grupe hortenzija. Način na koji se orezuju zavisi kojoj grupi određena sorta pripada.

U prvu grupu spadaju:

- Hydrangea macrophylla
- Hydrangea serrata
- Hydrangea asoera macrophylla
- Hydrangea sargentiana
- Hydrangea quercifolia
- Hydrangea petiolaris

Hydrangea macrophylla
Hortenzije iz ove grupe se orezuju u proljeće i to tako da im se odrežu samo suhi cvjetovi. Oni se u jesen ostave na biljci da bi u proljeće, u vrijeme dok još ima mrazeva, štitili mlade lisne pupoljke u kojima  su već "žačeci" cvijeta. Ako je grm pregust može se orezati nekoliko grana rada svjetlosti i protoka zraka.


Hydrangea petiolaris u jesen
 Hydrangea petiolaris
U drugu grupu spadaju:

- Hydrangea arborescens
- Hydrangea paniculata

Hydrangea paniculata
Hydrangea paniculata
Hortenzije iz ove grupe se orezuju u kasnu jesen ili krajem februara i otpornije su na mraz od hortenzija iz prve grupe. Ako se orežu poslije februara i cvjetanje će biti kasnije. Za razliku od hortenzija iz prve grupe, hortenzije iz druge grupe cvjetaju na novim granama. Orezuju se tako što se grane koje su izrasle u prošloj sezoni skrate na jedan par lisnih pupova. Iz ta 2 pupa rastu 2 nove grane, pa se tako iz godine u godinu povećava broj grana na biljci. Kad biljka postane pregusta preporučuje se potpuno rezanje nekoliko grana.

Iznimka:

Hortenzija koja ne pripada ni jednoj od ove 2 grupe je "Endless Summer", koja je botanički gledano, jako slična Hydrangei macrophylli, ali ako se orežu grane iz prošle sezone ipak cvjeta na novim granama kao i hortenzije iz 2 grupe.
Bez obzira na to preporučuje se orezivanje samo suhih cvjetova, jer u protivnom joj cvjetanje kasni.
Ako se ocvali suhi cvjetovi redovno režu hortenzija "Endless Summer" opet cvjeta na istim granama.

Nadam se da će vam ovaj tekst pomoći prilikom nedoumica vezanih za orezivanje hortenzija.


Broj komentara: 25:

  1. Ja imam jednu iz prve grupe ,samo mi je jednu godinu cvjetala.Smrzne se svake godine, pa tako i ove .Zato razmišljam da je izvadim i bacim. Endles Summer zovu i stalno cvjetajuća jer cvjeta na prošlogodišnjim granama ,pa onda na ovogodišnjem izrastu. Kod mene cvjeta samo na onim koje ove godine narastu.Opet isti problem. Tako da sam jedino zadovoljna hortenzijama druge grupe..

    OdgovoriIzbriši
  2. Znam da imaš problem s cvjetanjem Hydrangee macrophylla. Ne znam zašto je to kod tebe tako, jer kod mene cvjetaju čak i ožiljene reznice

    http://i383.photobucket.com/albums/oo271/nochtocak/DSC04696_zps6b51c065.jpg

    Ipak bi ti preporučila da je još ne vadiš i ne bacaš. Malo joj zaprijeti........

    OdgovoriIzbriši
  3. Dragi hortenzijoljupci,
    U novom stanu imam veliku terasu s veeelikom žardinjerom i muž i ja želimo više od ičega imati hortenzije, plave, ružičaste, bijele. Posadili smo blade sadnice prošli tjedan, no sad nam svi govore da one vole hlad, a naš je stan na krovu zgrade, čista južna strana. imamo nadstrešnicu iznad njih koja možda štiti od direktnog sunca ali....mislim da će im biti jako vruće...gledam sve susjede, samo su im ružmarini po balkonu (izgleda da je pakleno s ove strane). Uz puno zaljevanja i gnojenja, ima li ikakve šanse za njih?

    Postoji li ikakva druga opcija za lijepi cvjetni grm za sunčanu stranu, a da je trajnica (petunije su zakon, ali ko će ih svake godine mijenjati....)

    Hvala puno na pomoći!

    Kristina

    OdgovoriIzbriši
  4. Lijep pozdrav Kristina i dobro došla na moj blog. Za jedan plan biljaka koje bi kod tebe uspijevale treba znati prije svega gdje živiš: u Dalmaciji ili kontinentalnom dijelu. Tačno je da hortenzije vole polusjenu, neke ipak uspijevaju i na sunčanim mjestima ako se redovno zalijevaju tj. ako im je zemlja vlažna. Tako je moguće da i kod tebe uspjeva ispod nastrešnice ako je redovno zalijevaš. Moguća alternativa za sunčana mjesta je recimo Perovskia ili Buddleja davidii (ima ih u više boja). Ova 2 grma vole sunčana mjesta, a i zimootporni su. Oko njih bi mogla posaditi još niske trajnice, pa bi to onda sigurno izgledalo jako lijepo.
    Ako želiš mogu ti napisati i spisak trajnica za suha mjesta, a koja bi se lijepo ukonponovala uz ova 2 grma. Lijep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  5. draga mak, jednu sam već jesenas bacila , ali nje mi nije toliko žao jer to mi mjesto sada treba za acer.Ostale su mi još dvije, one su ogromne ali jednostavno moja je vikendica na 650 m nadmorske visine i bude hladnije nego u gradu.Zato sam i nabavila Endles Summer ako joj se smrznu cvjetovi na starim granama da bar procvjeta na novim ali nekakva mi je malena, kržljava ,grane su joj tanke ,pretanke za moj ukus.Možda mi je na lošem mjestu ,...to ćeš ti kad dođeš kod mene provjeriti.

    OdgovoriIzbriši
  6. Jedva čekam da dođem, a onda ćemo ja i ti sve to natenane pregledati. Puno toga može biti uzrok njihovog necvjetanja: zemlja, položaj, suha zemlja u proljeće, kasno orezivanje (Endles S.)ili zbilja preniska temperatura, što je kod tebe sasvim sigurno....Pusa

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znam iz iskustva da hortenzije vole dosta vode i rezanje suhih cvijetova u proljece to je najvaznije za njih i cvijetaju kao u bajci dobar izbor za pocetnike jel nema puno okupacije s njima

      Izbriši
  7. pozdrav svima
    evo ja sam nova u svemu ovom i svaki savjet je dobro došao
    lani sam od mladih izdanaka uspila uzgojit 5 hortenzija,svaka od njih ima jednu granu,puno sam čitala o hortenzijama
    i da ih netreba orezivat ako nisu cvale,pa kako nisu nisam ih ni skracivala
    ,sad me muči to sto je na 3 od 5 ostalo po 3-4 lista pri vrhu i vrh pupa nisu se osušili
    danas sam ih presadila u malo veće loncanice,inace pišem vam iz splita ,
    ljeti kad su velike vrućine sunce do njih dopire ujutro do 10 i oko 17,00 posljepodne ,
    kako ih tretirat i čime prehranjivat,neznam koja je to vrsta,(ona neka najčešća) izvorno su roze.
    Imam još jednu veliku koju sam lani kupila jako "neuglednu" i vratila je u "život"
    ali ni ona također nije cvala,čak sam joj stavila čavle u zemlju nadajući se plavoj boji ,pa ni nju nisam orezivala.
    Pomozite molim vas,jako sam sretna što sam pronašla Vaš blog.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. kad bi trebalo krenit sa prehranom s obzirom da su tek presađene
      i može li točan naziv šta bi trebala uzet jer u onim poljo apotekama iz mog iskustva žele prodat bilo što.
      s obzirom da bi htjela da cvjetaju plavo imate l tu kakav savjet,,,čula sam za amonijev sulfat,modru galicu,čavle,,čak navodno ima neki trik da se zaljevaju sodom bikarbonom pa se dobiji 2-3 nijanse boje,to me zaintrigiralo ali nije pisalo koliko sode u koliko vode
      hvala unaprijed

      Izbriši
    2. Lijep pozdrav "Nova" i dobrodošla na moj blog. Kako sam shvatila Vi imate Hydrangea-u macrophylla. Ona spada u prvu grupu i njoj se u proljeće odrežu samo suhi cvjetovi (naravno ako ih ima). Zašto Vam biljke ne cvjetaju je najvjerovatnije zbog nedostatka odgovarajuće zemlje i prihrane. U proljeće, kada biljke počinju listati, potrebno ih je prihraniti i to sa stretstvima koja sadrže dušik s jako malim dijelom fosfora. Ja ne znam kako se određena sretstva u Hrvatskoj zovu, pa vam ne mogu dati nazive. Ako ste u mogućnosti da kupite zemlju za rododendrone i azaleje i to je jedno rješenje kako da biljkama obezbjedite optimalnu zemlju. Pored toga hortenzije ne vole suhu zemlju, pa je redovno zalijevanje, pogotovo u Dalmaciji, obavezno. Aluminijum utiče na hortenzije da promjenu boju u plavo. Ovdje, gdje ja živim postoje gotova sretstva koja sadrže aluminijum. Kako se to bez toga radi ja nažalost ne znam. Lijep pozdrav

      Izbriši
  8. ljep pozdrav ...ja toliko znam o cvijeću da sam tri ljeta promatrala po tarasama hortenziju i priželjkivala ju...jučer sam kupila dvije i sva ponosna odmah ih presadila u velike vaze i izložila već misleći u sebi kako će se na ljezo svi diviti...i nažalost šta se dogodilo...jutros mi se smzle...onako malo potamnile i stužile....najradije bih odmah išla kupit nove ali skupe mi :-) ...unijela sam ih u kuću na toplo i nadam se da će se oporaviti....šta mislite imaju li šanse ??? molim vas obradujte me ..srdačan pozdrav !!!

    OdgovoriIzbriši
  9. Lijep pozdrav, rado bih Vas obradovala, ali ne mogu ništa tvrditi dok ne dobijem više informacija. Kolika je bila temperatura kad tvrdite da Vam je biljka smrzla? Bez obzira na temperaturu cijela biljka nije mogla smrznuti, nego samo listovi. Ipak mislim da je u pitanju promjena temperature tj. biljka je vjerovatno bila u zatvorenom i toplom prostoru, a Vi ste je posadili vani, možda na potpuno sunčano mjesto....još ako je bilo toplog vjetra... Ta nagla promjena može uzrokovati da lišće izgleda kao da je smrzlo, ali u stvari je reagovala na naglu promjenu uslova. Vjerujem da će se oporaviti.

    OdgovoriIzbriši
  10. Postovana Mak, na Crnogorskom primorju gdje je jako vruće(vrelo) u dvorištu imam hortenzije koje su prelijepo cvetale, bilo je rozih, plavih ,ljubičastih i u 3 dana svi cvetovi su se osušili Na suncu su tokom cijelog dana, zalivam ih, imaju kisjelu zemlju, prehranu. Da li sada u septembru da im porežem suve cvjetove ili tako suvi, ružni da cekaju proljeće Hvala

    OdgovoriIzbriši
  11. Lijep pozdrav, pretpostavljam da imate Hydrangea macrophylla. Ako sam u pravu onda je bolje da cvjetove orezete na proljece. Ako nemate hladne zime mozete ih orezati i sada, jer suhi cvjetovi ustvari sluze kao zastita od smrzavanja. Hortenzije ne vole cjelodnevno sunce, pa su se cvjetovi najvjerovatnije zbog toga osusili. Ako imate neko mjesto u polusjeni, ono bi im puno bolje odgovaralo. Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  12. Pozdrav svima, prije tri godine u 4. mjesec kupila sam plavu hortenziju i bila mi je prekrasna prvu godinu,cvjetovi i listovi veliki i zdravi, tko je god vidio prvi put mislija je da je umjetna dok je ne bi takli. Bila je smještena na južnoj strani na balkonu cijelu godinu u polusjeni i zalivana svaki dan predvečer dok je cvjetala. Orezala sam je iduće godine u 1.mj da bi već u rano proljeće opet bujno prolisatala i procvjetala, ali odjednom listovi su počeli dobivat sivu boju i(pepelnica) a cvijetovi venuti. Nakon kemij. tretmana protiv pepelnice živnula je ali nikad nije dostigla onu prvotnu lipotu. Iduće godine jo dva puta ista situacija, kratki period cvatnje pa opet pepelnica, nisam imala više živaca i bacila sam je. Uz napomenu da sam imala i pomidore tri pitara kraj nje, koje nije uhvatila pepelnica a to je za njih
    karakteristično. Upravo danas kupila u Lidlu plavu hortenziju, nisam mogla odolit, pa ćemo vidit šta će bit, veliki pozdrav iz Splita, pusa

    OdgovoriIzbriši
  13. Lijep pozdrav Splicanko, na osnovu Vaseg teksta da se zakljuciti da hortenzija nije obolila od pepelnice nego od grinja. Pepelnica je gljivicno oboljenje koje ne napada hortenzije, a napala bi paradajz koji je bio u blizini. Vi zivite u Splitu, gdje je ljeti zrak dosta vruc i suh i jako pogoduje sirenju grinja. Grinje su inace napasnici velicine 0,5mm. Mogu biti zuto-zelene, narandzaste ili braon boje. Oboljela biljka na pocetku ima na listovima male srebrenkasto-sive tackice, poslije povrsina lista bude zuta i na kraju braon, nakon ceka se list osusi. Na poledjini lista se moze vidjeti jako tanka paukova mrezica. Spricanjem (ne vise od 2 puta) preparatima na bazi ulja moze se uspjesno sprijeciti sirenje bolesti.
    Postoji jos jedno gljivicno oboljenje koje uzrokuje tamne fleke na listu, ali s obzirom da ga uzrokuje vlazan zrak i losa zemlja, malo je vjerovatno da je to u pitanju.

    Zelim Vam puno srece s novom biljkom, pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  14. Poštovani,

    nisam siguran koju hortenziju imam.... kako prepoznati da bi znao kako točno vršiti orezivanje. Imam dva manja grma (starost 10 godina ), cvjetovi su tamno roze boje, nalaze se u polusjeni, grmovi nisu veliki, visina oko 50-60 cm. Očekivao sam veče grmove, možda je to takva vrsta....

    Mario

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lijep pozdrav Mario. Na osnovu samo boje cvijeta tesko je odrediti koju hortenziju imate. Visina moze varirati u zavisnosti od kvaliteta zemlje, prihrani, klimi itd., pa to ne moze biti siguran pokazatelj neke odredjene vrste. Pretpostavljam da je to ipak Hydrangea macrophylla, koja je i najzastupljenija vrsta.
      Ukucajte na google Hydrangea macrophylla i vidite je li to ta vrsta...gotovo sam sigurna da jeste. Ako ipak nije posaljite mi poslati sliku na email. Pozdrav

      Izbriši
    2. Poštovanje Mak, hvala na odgovoru možda su bile i gljivice, ali po izgledu listova koji su potpuno posivjeli kao da su posuti pepelom i nisu bili prekriveni točkicama (dala opis u polj.apoteci) rečeno je da je pepelnica. Danas upravo presadila plavu h. u kiselu zemlju i dodala plavilo. Cvijet je u ovih 20-ak dana od kada sam je kupila skroz poljubičastio i prekrasno izgleda, ali prije par dana primjetila sam da su listovi na rubovima oštećeni (ostatak lista za za sada ok) tj. počeli su se sušiti i poprimati smećkastu, bojim se da će i s njom biti problema.Šta da napravim čime da je tretiram(čula sam da bi bilo dobro skuhati čaj- otopinu koprive sa vodom u omjeru 1:10) ili nešto agresivnije i i na bazi čega? Molim savjet! Veliki pozdrav iz Splita.

      Izbriši
    3. Jako mi je zao da opet imate probleme s hortenzijom. Mozete li mi poslati sliku oboljele biljke? Bez slike je jako tesko odrediti o kojoj se bolesti radi. Moja email-adresa je: cvjetnaoaza@yahoo.com
      Lijep pozdrav

      Izbriši
  15. Pozdrav!Imam jedno pitanje vezano uz ovaj cvijet.. Prije mj.dana sam posadila u vrt mladu biljku koja je bila tamno roze boje, sa 4 loptice cvijeta.. Kroz par dana je posvijetlila dosta i sad je onako blijedunjava cijela.. Pa me zanima uzrok.. Isto tako me zanima da li da lopte odrezem vec sad ili da ih ostavim do proljeca?

    OdgovoriIzbriši
  16. Pozdrav, pretpostavljam da se radi o H. macrophylla. Cvijet je posvijetlio najvjerovatnije od sunca. Hortenzije ne vole direktno sunce, ni suhu zemlju. Cvijet ne treba rezati do proljeca, jer stiti grane od smrzavanja. U proljece odrezati samo cvijet iznad para listova koji se nalaze ispod cvijeta. Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  17. Postovana ,
    jako sam zadovoljna sa vasim konciznim odgovorima.stranica vam je super!!
    Pozdrav iz Krizevaca 😀

    OdgovoriIzbriši
  18. Pozdrav,
    jako mi je drago da Vam se stranica svidja i da ovdje mozete naci odgovore na nepoznanice u vezi cvijeca.
    Lijep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  19. Pozdrav. Prošle godine sam kupila novu hortenziju, nenam joj ime. Ima tanke grančice. Ovo ljeto mi nije cvala. Sada bi je stavila u zemlju. Kada i koliko bi ju trebala orezati. Imam i hortenzije iz prve grupe iz kojih sam uzgojila nove. One nisu još cvale. Dali ih je potrebno orezati. Pozdrav iz Novalje

    OdgovoriIzbriši