Izložba cvijeća "Proljeće u Esslingenu"
Proljeće je stiglo (bar kalendarski) i sezona izložbi/pijaca cvijeća počinje. Juče sam bila na jednoj od stotina koje su predviđene za 2013 godinu u Njemačkoj.


Eslingen (Esslingen) je jedno lijepo staro mjesto pored Štutgarta u kojem juče i danas baštovani, umjetnici i prodavači starih stvari izlažu svoje prizvode. Bilo je jako hladno, a doživljaj bi bio puno ljepši da je bilo toplije .Bilo je trajnica, sukulenata, egzotičnih biljaka......
Izbor trajnica je bio skoro svakidašnji, ali sam bez obzira na to uživala, pa čak nešto i kupila.
Jer, kako pored toliko biljaka  doći kući praznih ruku.
Izbor Hosti je bio jako veliki, možda čak i najbolji. Nažalost mnoge biljke nisu još provirile iz zemlje, pa se nije moglo vidjeti kako im izgleda list.
Istina sve su imale natpis, ali meni to nije puno pomoglo....šteta.

Pulsatilla vulgaris
Lewisia c.


Začinsko i ljekovito bilje
Najiinteresantniji za mene je ipak bio štand sa starim stvarima. Bilo je tu nekoliko antikviteta, ali su većinom bile manje vrijedne stare stvari koje se jako lijepo mogu ukomponovati u baštu.

Obratite pažnju na čovjeka na slici (mm je slikao, a ja sam razgledala....).


S obzirom da sam ja razgledala izložene stvari nisam obraćala pažnju ni na šta drugo....
onda odem na štand egzotičnog cvijeća i onda ovom čovjeku, koji je tu stajao, postavim pitanje misleći da je prodavač.
Njegovov odgovor na moje pitanje je bio: "pojma nemam", na šta sam ga ja začuđeno gledala.
Onda mi je objasnio da njegova žena upravo razgovara s prodavačem......


I onda sam i ja mogla postaviti svoje pitanje prodavaču. Radilo se o mušmuli (Mespilus), ali o japanskoj koja nije zimootporna. Jako lijepo izgleda, ali s obzirom da nije zimootporna nisam je kupila.


 Prodavač je bio jako ljubazan i vidjelo se da da zna puno o biljkama.Prodavač sukulenata na ovom štandu je bio zbilja samo prodavač.
Za neke biljke mi je rekao da su zimootporne. To može reći samo onaj ko zbilja pojma nema.

1 reznica 1,2€
4 reznice 4€Ova kornjača nije dio izložbe nego parka.


Ukrasi za baštu od metala u koje se loži vatra. Lijepo izgleda uveče,a i grije prilikom noćnog grilanja.Malo drugačiji stil.


Pokretne "peći"I još jedan štand koji me je oduševio. Figure urađene od metala na jedan zbilja poseban način.

Nadam se da sam vam bar malo uspjela dočarati atmosferu sa ove posebne pijace.

Želim vam lijepo start  novu sedmicu.

Broj komentara: 8:

 1. violeta
  Ima lijepih biljaka i drugih stvari...
  Ali, koliko ja znam Eriobotrya japonica - nespole, njespole, nješpole, japanska mušmula je zimzelena vrsta... samo ne znam baš koliki minus može podnijeti manja biljka... Mislim da plodovi sazrijevaju u junu, a sjeme je veličine manjeg klikera.

  OdgovoriIzbriši
 2. Sve je tačno što si napisala Violeta, ali Eriobotrya japonica nije zimootporna. Prezimljava na temperaturi do 10C, niža temperatura od te ne bi trebala biti. Pozdrav
  P.S. Javit ću ti se na mail.

  OdgovoriIzbriši
 3. violeta
  Moje dvije nespole sam proizvela iz sjemena. U maju 2010. su posađene u dvorište i OK su. Preživjele su 3 zime bez ikakve zaštite. Osim te dvije bile su još 2 u saksijama (ostale sam već bila poklonila). Prvu zimu su preživjele na otvorenom, bez zaštite, ali su prošle zime stradale... Nisam ih štitila jer u blizini ima nekoliko nespola različite starosti i prezimljavaju bez problema. Temperatura sigurno ide ispod nule, ali su kod nas uzastopni 'ledeni dani' (tj. da je cijelog dana minus) rijetki...
  P.S. Odgovorila sam na e-mail

  OdgovoriIzbriši
 4. Divan je osjećaj kad se uzgoji biljka iz sjemena. Obično biljke podnose niže temperature od napisanih, ali samo par sati, ne duže vrijeme.
  Jako volim mušmule, ali Eriobotrya japonicu nisam nikad probala.

  OdgovoriIzbriši
 5. dali plodot se ostava na drvoto da sozree ili se beri i potoa doma

  OdgovoriIzbriši
 6. Ako sam dobro razumjela pitanje, plod mora biti zrel da bi se uzelo sjeme. Zeleno sjeme, bez obzira na biljku, ne klija.

  OdgovoriIzbriši
 7. ne ste me razbrale dobro dali plodot treba da uzree na drvoto pa potoa da se jade

  OdgovoriIzbriši
 8. Ja znam da plod mušmule mora biti potpuno zrel da bi mogao da se jede. Može se ubrati napola zrel i ostaviti npr. u slamu da uzrije. Pretpostavljam da je tako i kod japanske mušmule. Na to pitanje bi mogla da nam odgovori Violeta.

  OdgovoriIzbriši