Ideje - natpisi za biljke



Sezona sjetve je počela, a sa sjetvom počinju i ostali radovi. Jedan od tih radova je i priprema oznaka za biljke, kako one za saksije tako i one za baštu.






Često nam se desi (bar meni) da posijemo sjeme sigurni da ćemo zapamtiti šta smo ili gdje smo šta posijali. Nakon nekoliko dana ili čak sati već smo zaboravili pola od posijanih biljaka.
I da nam se to ne bi dešavalo preporučljivo je biljke ili saksije odmah prilikom sjetve ili sadnje označiti.
Prodavači biljaka i ostalih predmeta vezanih za biljke u svojoj ponudi  imaju jako veliki izbor natpisa. I pored toga meni su draže oznake koje sama napravim. Jedan od razloga je što za novac koji investiram za oznake mogu kupiti neku lijepu biljku, a drugi razlog je što u svakom poslu koji je vezan za biljke izuzetno uživam.
Materijal koji koristim za izradu oznake zavisi od biljke za koju je ta oznaka namjenjena.
Tako su za sijance najpogodnije i najjednostavnije oznake napravljene od praznih posuda jogurta, sireva itd. Kako se sjeme i sijanci često zalijevaju plastične oznake su optimalne, a zbog lakoće izrade i nikakvih troškova to je uvijek moguća solucija.
Ne zaboravite na vodootporni flomaster.

Kupljeni plastični natpis
Natpis izrađen od dublje posude za jogurt
Natpis izrađen od plitke posude za sir
Dno posude od jugurta se takođe može upotrijebiti za izradu natpisa. Nakon što od njega izrežemo željeni oblik za štap ga pričvrstimo vrućom plastikom (pištolj s vrućom plastikom).

Dno plastične posude


Da li ćemo kupiti plastične oznake ili ih sami napraviti na nama je da odlučimo.
Ja sam za ovu drugu soluciju.

Za biljke koje su u saksijama, a takođe ih češće zalijevamo možemo koristiti plastične kašike ili viljuške, one koje u većini slučajeva koristimo prilikom grilanja/roštiljanja u bašti.
Višak koji nema nikakvu drugu namjenu se može takođe iskoristiti za obilježavanje biljaka.


Biljke koje rjeđe zalijevamo (kao što su kaktusi) možemo označiti i drvenim štapićima koji se koriste u industriji za proizvodnju sladoleda ili prilikom ljekarskom pregleda grla.
Jako lijepo i jednostavno izgledaju.

Jedna od orginalnijih ideja za malo više biljke u saksijama  je i oznaka na štipaljci.

Štipaljka pričvršćena na štap

Pored toga što koristi za oznaku štap služi i kao podupirač granama biljke. Za  Acnistus australis i Aeschynanthus ovo je idealan način označavanja.

Za biljke u bašti možemo koristiti različite natpise, zavisno od toga o kakvim se biljkama radi.
Za niže biljke, kao što su niske kamenjarke i zimootporni kaktusi možemo koristiti tanko pločasto kamenje, dijelove terakota-saksije, dijelove pločica, crijepa itd.

Natpis na kamenu
Natpis na crijepu
 Za začinske biljke natpis na maloj terakota-saksiji izgleda jako lijepo i orginalno.
I za izradu ovog natpisa koristim pištolj s vrućom plastikom.


Natpis na maloj terakota saksiji
Za grmove (kao što je Hortensia, Brugmansia itd.) koji se ne režu često najbolje je napraviti oznaku koja se učvrsti na granu.
Ova oznaka se može takođe napraviti od posude jogurta tako što ćete na izrezanom komadu plastike napraviti rupicu i kroz nju provući žicu, plastiku, deblji konac itd.
Ja koristim tanku žicu presvučenu plastikom koja dođe uz plastične vrećice za zamrzivač.

Natpis za grmolike biljke

Nadam se da sam vam dala ideju i da ćete uživati u izradi nekih od ovih natpisa.



4 komentara:

  1. Odlične ideje, hvala ti.
    Imam jedno jako loše iskustvo vezano za označavanje. Prije godinu dana presađivala sam male sijance kaktusa. Imala sam ih zaista puno, razne vrste. Uzela sam plastičnu flašu od vode, izrezala trakice i vodootpornim flomasterom napisala nazive. Uživala sam u pogledu na moje kaktusiće kad je sve bilo gotovo i složeno u gajbice. Kad je otoplilo iznosila sam vani na vazduh, privikavala lagahno na sunce. I tako neko vrijeme. Dok nisam primjetila da su natpisi izblijedili. Veoma malo sam uspjela ponovo identificirati. Još uvijek sam u fazi identificiranja. Na neke ću morati čekati da procvjetaju da bih bila sigurna.

    OdgovoriIzbriši
  2. O izblijedjelim i izgubljenim oznakama bi mogla knjigu napisati, ali nije ni to tako tragično. Danas sam ugledala prvi procvjetali iris ove godine i pored njega 3 oznake: jedan orginalni i 2 koje sam ja pisala. Znači nije oznaka izblijedila, ali su na uskom prostoru 3 vrste......u suštini uvijek nam se potkrade neka greška. Neke oznake izgledaju jako lijepo, neke su posebno orginalne, a neke su tu da služe svrsi. Na nama je za koje ćemo se odlučiti.
    Važno je da tvoji kaktusići rastu, a poslije ćemo ih zajedno identificirati. Baš sam znatiželjna šta si to novo uzgojila, a posebno sam nestrpljiva da vidim tvoje zimootporne kaktuse.

    OdgovoriIzbriši
  3. violeta

    Dobre ideje! Neke sam već sama pravila, ali mi se sad posebno svidjela ova kombinacija plastike i štapa...

    A što se tiče izblijedjelih oznaka - mislim da je presudnu ulogu odigralo to što je plastika providna (možda griješim)

    OdgovoriIzbriši
  4. Plastične etkete treba izbrusiti brusnim papirom i napisati grafitnom olovkom, odnosi se na plastiku od koje se izrađuju čaše za jogurt. Imena biljaka ostati će trajno napisane i neće izblijediti na suncu.

    OdgovoriIzbriši