Dobre i loše komšije u bio-povrtnjaku

Kadife u povrtnjaku

Kao što sam u prošlom postu najavila današnja tema je "dobre i loše komšije u bio-povrtnjaku".
Pa kao što je to slučaj kod ljudi i biljke vole imati dobre komšije koje se međusobno pomažu.

Prvi zadatak je napraviti spisak povrća iz sve 3 grupe koje želimo sijati/saditi. Da bi biljke bile zdrave i davale dobre prinose preporučuje se mješovita sjetva povrća, salate, začina i jednogodišnjeg cvijeća, prije svega nevena i kadife.
Prednosti ovakvog mješovitog bio-povrtnjaka su:
- bolesti i štetočine se teže šire
- različite biljke imaju različite zahtjeve što se tiče zemljišta, pa nema konkurencije
- prostor se može bolje iskoristiti sadnjom povrća različitog oblika

 Neke od kombinacija biljaka koje se međusobno pomažu:
- kupus i paradajz:  miris lista paradajza tjera bijele leptire (Pieris rapae) čije gusjenice napadaju kupus
- kupus i celer -: miris celera tjera kupusnu bijelu mušicu
- grah i  čubar: miris čubra štiti grah od crnih ušiju
- mrkva i prasa/poriluk: uzajamno se štite od mrkvine mušice i prasinog moljca
- mrkva i luk: uzajamno se štite od mrkvine mušice i  lukove mušice
- jagode i bijeli luk: bijeli luk sprečava širenje gljivičnih oboljenja jagoda
- jagode i crveni luk: kao i bijeli luk
- kadife i peršun: kadife drže na odstojanju crve koji napadaju korjen peršuna

Dobre komšije u bio-povrtnjaku:
Ovdje ću nabrojati samo neko povrće tj. ono koje se najčešče sadi
- grah niski ("čučo"): krompir, kupus, celer, špinat, cvekla, paradajz, čuber
- krompir: špinat, bob, kukuruz, kamilica, keleraba, kadifice 
- paradajz: kupusnjače, kukuruz, cvekla, celer, špinat, salata
- kupusnjače: celer, grašak, grah, paradajz, krastavci, špinat, celer, dil, kadife
- krastavci: grah, grašak, kupus, salata, kukuruz
- salata: paradajz, crveni luk, prasa, mrkva, kupusnjače, grah, grašak
- crveni luk: mrkva, cvekla, salata, radić, čubar, dil
- bijeli luk: jagoda, mrkva, cvekla, paradajz
- mrkva: salata, špinat, paradajz, crveni luk, bijeli luk, dil
- grašak: kukuruz, mrkva, celer, radić, tikvice, kupus

Loše komšije u bio-povrtnjaku:
- grah niski ("čučo"): crveni luk, bijeli luk, prasa, grašak
- krompir: grašak, paradajz, kupus, tikva, celer
- paradajz: krompir, grašak, krastavac
- kupusnjače: crveni luk, bijeli luk, krompir, rabarba
- krastavci: paradajz, radić
- salata: celer, peršun
- crveni luk: krompir, kupus, grašak, grah visoki ("trkljaš")
- bijeli luk: kupus, grašak, grah (ćućo i trkljaš)
- mrkva: cvekla
- grašak: krompir, paradajz, crveni luk, bijeli luk, prasa, grah


Na osnovu 2 liste dobrih i loših komšija u bio-povrtnjaku možete napraviti plan za vaš povrtnjak.
Sljedeće godine obratite pažnju na 3 grupe iz prethodnog posta.

Želim vam sretnu sjetvu.

Broj komentara: 12:

  1. Htjela sam ti se zahvaliti na ovom podsjetniku.
    Cijeli dan kombinujem :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Nema na čemu Cemi. Meni je jako drago ako sam bar jednim malim djelićem pomogla.
    I ja sam u fazi izrade plana. Možda ću ga ovdje i pokazati kad ga završim.
    Cemi kad brat putuje za Bosnu?

    OdgovoriIzbriši
  3. Oko 20-tog marta, ne znam tačno.
    Voljela bih vidjeti tvoj plan. Ja imam bašte na dva mjesta. Jedna je u brdima, gdje nema zalijevanja (ili vrlo malo), dakle sve je prepušteno prirodi. Tu nisam svaki dan. I druga je kod mame gdje ima i bunar i svakodnevno, tj.svakojutarnje zalijevanje i svakodnevni boravak u njoj. Pa sam sva zbunjena, kako da ispoštujem sve dobrosusjedske odnose i plodored sa biljkama koje želim uzgajati. A uz to i sa uzgojem aromatičnih biljaka za zaštitu i sve ostalo što podrazumijeva zdravo povrtlarstvo.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja zalijevam samo kišnicom koju skupljamo u burad. Što se tiče plodoreda ako nisi potpuno sigurna šta i kako, jednostavno posadiš 2 dobre komšije, a onda ih ograničiš s kadifama, nevenima, čubrom i ostalim začinskim biljkama....i onda opet 2 dobre komšije.
    Do sjetve ima još vremena, ali ću se potruditi da u što skorije vrijeme napravim plan tj. šemu mog povrtnjaka.
    Jest da si ti učiteljica, ali ovaj put možeš i ti prepisati kao što to vjerovatno ponekad tvoji učenici rade.
    Trudit ću se da zapamtim 10.3., ali me opomeni molim te.

    OdgovoriIzbriši
  5. Zanima me da li su tikva i krastavac dobre komsije?

    OdgovoriIzbriši
  6. Pozdrav, tikva i krastavac su tkz. neutralne komšije. Znači nisu ni najbolje, a nisu ni loše komšije. Jedino na šta treba obratiti pažnju je da se ne sade jedna poslije druge tj. da jednu godinu na tom mjestu imate tikvu, a sljedeću krastavac. Sretna sjetva.

    OdgovoriIzbriši
  7. Da li je moguće saditi rajčicu i papriku uz bršljan, jer koliko znam bršljan je otrovan i ne znam da li on može štetno djelovati na rajčice i papriku?

    OdgovoriIzbriši
  8. Lijep pozdrav Branka, bršljen jeste otrovna biljka ako se jede. Posebno su otrovne bobice koje biljka obrazujem tek nakon 10 godina starosti. Meni nije poznato, a nisam nigdje ni našla podatak da ne treba saditi povrće u blizini bršljena, ali ako imate bilo koje drugo rješenje ja bih ipak odustala od toga. Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  9. Zanima me ko je dobar sused paprici. hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lijep pozdarv Fulakelma. Paprika nema biljku s kojom se dopunjava tj. nema biljku koja joj na neki nacin pomaze, ali ima neutralne biljke koje joj ne stete. To su prije svega kupusnjace i mrkva.

      Izbriši