Rascvjetana oaza u ljeto


I dok u drugim dijelovima svijeta vladaju velike vrucine kod mene je idealno vrijeme za biljke. Izuzetak je strasno nevrijeme koje je pogodilo skoro cijelu Njemacku, pa tako i Stutgart. Ja i moje biljke smo ovaj put imali srecu.
Osim izvrnutih saksija Brugmansia sve je ostalo po starom. Iako su bile na zaklonjenom mjestu ipak nisu uspjele da se odrze za razliku od bezbroj stabala drveca koje je vjetar bukvalno iscupao iz korjena.
Da ne duzim tu su slike.
Odjednom se smracilo i pocelo da sijeva sa svih strana.
Bilo je zbilja strasno.






Bilo je jos puno porusenih saksija, ali sve biljke su prezivjele.
Sljedeci dan sam sa strahom otisla u veliku bastu. Pored ceste su lezala iscupana stabla koja su vatrogasci  cijelu noc sklanjali sa ulice. Posljednje poruseno stablo sam vidjela 150m prije baste, a onda kao da nevrijeme nije ni bilo. Moj kamenjar je izgledao sasvim u redu. Jedino sto su cvjetovi na kaktusima stradali od kise.
Inace docekala me je prava cvjetna oaza.























A ima i povrca. Posijala sam 8 sorti paradajza. Zadrzat cu sjeme samo one koji budu otporni na bolesti. Do sad su svi zdravi.






Ovdje su se pakujci sami rasijali.


Ova ljubicica je izgubila kalendar.


Sjeme Eremurusa jos nije zrelo. Imam osjecaj da je svaki put manje sjemena. Sutra cu ga zastititi da ga ptice ili neka zivotinja ne mogu vise "krasti".



I nekoliko slika iz male baste.








I za kraj mala poslastica iz baste.


Broj komentara: 11:

  1. Ima jedno pola sata samo buljim u tvoje biljke.Prava cvjetna oaza.Eremurus super izgleda i kad se osjemeni.Mašala koliko hemerokalisa ti cvjeta.Hot Papaya ti dobro izgleda ,fini krupni cvjetovi. Kod mene sve pupavice ove godine imaju sitnije cvjetove zbog manjka vode.Kod tebe ,vidi se, sve biljke uživaju. Imaju sve a najviše tvoje pažnje.

    OdgovoriIzbriši
  2. I ja sam uživala gledajući slike, sve je tako bujno. Hvala Bogu pa ti nevrijeme ništa nije uništilo.
    Kod nas upravo pada kiša, biljke će se oporaviti do jutra, a ja ću uživati u jutarnjoj kafi na balkonu.

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala vam cure na pohvalama.
    Josipa moze li biti da je hemerokalis na prvoj slici od tebe? Iza lijevo i direktno iza cvijeta su biljke od tebe. Druge su u gornjem dijelu baste. Danas mi je postalo jasno koliko ja biljaka imam u maloj basti i obecala sam sama sebi da vise nista necu kupiti. Hot Papaya i nije tako velika kao sto ti izgleda. Vidjet ces kad procvjetaju druge pupavice koje su uz nju da je ona manja.
    Cemi nisam odavno vidjela aktuelne slike tvoje baste. Strajkujes ili si na pravom godisnjem odmoru: ferije, pa ni slike neces da postavis.
    A kad ako Bog da dodjem popit cemo kafu. Ne mora to biti na balkonu, vazno je da mi nju zajedno popijemo.
    S Josipom sam je vec popila, sto ne znaci da je necemo opet piti.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ako Bog da, biće ta kafa.
    Bašta uslikana, ovdje možeš vidjeti:
    http://s1184.photobucket.com/albums/z322/cemi/biljke%202012/?start=all
    Ja sam baš na godišnjem. Ovih dana su mi gosti, a sljedeće sedmice na more, pa i nemam vremena.

    OdgovoriIzbriši
  5. Prelijepo, vidim da je avlija nesto drugacija ili mi se cini. Je li prije bilo onoliko cempresa ili mi se cini? Fuksije su divne, bujne........
    Sta je na 3-coj stranici prije adeniuma?
    Tu biljku ne prepoznajem.

    OdgovoriIzbriši
  6. Prošle godine smo dodali onaj dio ispred gdje su ruže i do puta posadili čemprese. Vidi se da su tu čempresi manji. Ostali su bili.
    Ona biljčica je plumeria. Imam i dvije velike koje bi ovo ljeto mogle cvjetati. Bio bi red, s obzirom da im je ovo već četvrto ljeto (pored strelicije). A imam ih još :)
    Ja se ne mogu nagledati tvojih hemerokalisa. Prelijepi su.
    Sjećaš se da sam ti pričala za delonix, da se bojim da nije preživio. E, pa jeste. Iz stabla je pustio tri nova izdanka koja tako fino i brzo rastu, prezadovoljna sam. I više mi neće ići sa kaktusima, već na prozor u sobu gdje se grije. Ipak mu treba malo toplije.

    OdgovoriIzbriši
  7. Vidim ja da tu ima nekih promjena. Iako sam prilikom posjete bila pod sokom (pozitivnim) od ljepote tvoga cvijeca i nisam bas sve registrovala ipak primjecujem promjenu.
    Super za delonix. Moj je prezivio nevrijeme bez problema (slika 5 lijevo).
    Lijepo se odmori na moru i nemoj zaboraviti lopaticu i kesicu.
    Uvijek se smijem kad se sjetim tvoje price s mora.........

    OdgovoriIzbriši
  8. Retriver Sara
    Sreća da nije bilo većih šteta u tvojim baštama od ovog nevremena. Godina ti je jako dobra i plodna, povrtnjak ti je krasan, a oni plodovi na tanjuru izgledaju vrlo slasno. Cvijeće prekrasno kao i uvijek, oduševila me crvena echinacea.

    OdgovoriIzbriši
  9. Ovo je jedan mali dio povrtnjaka. Posijala sam, a poslije i posadila 8 sorti paradajza da bih zadrzala najotpornije i najukusnije. Prije 2 dana je jedna sorta oboljela i zavrsila je u smecu. Nadam se da ce ipak ostati nesto i za jelo.
    Echinacee su mi bolna tacka, a znas i zbog cega.

    OdgovoriIzbriši
  10. Retriver Sara

    Tu epizodu, draga moja makk, jednostavno trebaš baciti preko leđa i zaboraviti. Uvijek se tako nešto dogodi.Prošle sam godine za rođendan dobila od prijateljicu crvenu echinaceu Sundown iz Decore, bez cvijeta je bila, a proljetos uopće nije potjerala, tak da su i meni slaba točka, hehehe...

    OdgovoriIzbriši