Stigle su nove Brugmansije

2
COM
Danas me poštar obradovao paketom od najpoznatijeg uzgajivača Brugmansija u Njemačkoj.
To su mlade biljke visine od 15cm do 40-tak cm, pa iako se prodaju kao mlade biljke ipak su im listovi asimetrični, što znači da bi ovo ljeto trebale cvjetati.
Kad sam vidjela paket u prvom momentu sam mislila da je neka greška, jer mi je izgledao premal za broj biljaka koje sam naručila.


Tek kad sam ga otvorila uhvatio me je strah da su biljke prilikom transporta oštećene (cijena nije bila baš mala).


Kao što se vidi na slici, biljke su samo poredane na dno paketa, a prazan prostor je popunjen zgužvanim novinskim papirom.
Imala sam osjećaj da je novac "bačen u vodu" i da, što je još gore, od mojih novih Brugmansija neće ništa biti.
Kad sam ih izvadila nisu tako loše izgledale, iako je puno otpalih listova ostalo ležati na dnu paketa.



Velika greška je što sam sve ovo obavila u hodniku i napravila veliki nered, ali kad sam vidjela da su Brugice u redu, nije mi bilo teško da to sve opet dovedem u red.
Jedna od biljaka nije izgledala baš najbolje, ali se nadam da će se oporaviti. Listovi su uvijeni, ali se ne vidi da ima napasnike na njima.



Uz biljke sam dobila i 2 mala kataloga (veliki je poklon od moje prijateljice Sabine). Morat ću ih sakriti, da ne bi došla u iskušenje da opet nešto naručim.
Ovisnost je jako teška bolest.


Kasno poslije podne sam uspjela kupiti saksije za moje novitete, a sutra ću ih u njih presaditi.
Kupila sam i još jednu divnu (bar za mene) saksiju. Visina joj je 60cm, nema rupe na dnu i idealna je za vodenu palmu koju sam nedavno podijelila.
Nadam se da će se njenim novim vlasnicima svidjeti poklon.

I to je bilo sve za danas.
I još malo šarenila, moja ogromna Dicentra.

Napokon na svjetlost dana

0
COM
Nadam se da više neće biti mraza, pa sam velike brugmansije (pošto su otpornije od malih) iznijela iz podruma. Ako se slučajno desi da bude nešto hladnije od "dozvoljenog", nadam se da će ipak preživjeti.
Za razliku od kaktusa koji su bili u podrumu s prozorom i imali cijelu zimu dnevnu svjetlost, brugmansije su bile u jednoj tamnoj prostoriji. To radim već godinama i svake godine prežive zimu.
Biljke sam u jesen orezala, jedan dio sam, po prvi put, razmijenila za neke druge biljke, a jedan dio sam "zabola" u saksije pored biljaka "majki". Na tim novim grančicama se naziru mali listići, što znači da su se zakorjenili. Zalila sam ih 3 ili 4 puta u toku zime.

Na slici su obične brugmansije. Nekoliko manjih će još 15-tak dana provesti u podrumu, prije nego ih iznesem vani. Ove sedmice mi stižu nove biljke, koje sam još u februaru poručila i platila. Platila sam ih odmah, jer se desi da uzgajivač (Kürchner-Abel) ima više porudžbi nego biljaka za isporuku, pa nisam htjela da rizikujem. Sad bi već bilo kasno i ne bih ih dobila ove, nego tek sljedeće godine.
Ovaj vikend sam obavila još jedan veliki posao. U jesen sam pokušala podijeliti moju ogromnu vodenu palmu, ali sam uspjela otkinuti samo jedan mali dio. Ovaj put je to uradio jači, tj. muški dio familije.
U posudu s vodom sam stavila puno kamenja da bi stabilizovala/učvrstila biljku. Biljka je obrazovala tako jak korjen, da se kamenje nije ni vidjelo. Sad sam tek shvatila zašto ja nisam uspjela u jesen izvaditi biljku iz saksije.
Prvo je trebalo korijen osloboditi kamenja.




Prosto je za ne povjerovati da je sve kamenje, osim bijele cigle, bilo u korjenu.


Korijen je ogroman


Ja sam pokušala da bar prerežem korijen, ali ni to nisam uspjela, pa su i to morali uraditi moji "muškarci".

I konačno je posao bio završen. Pola biljke (manji dio) sam zadržala za sebe, a druga polovina ide na poklon. Još samo trebam kupiti lijepu saksiju i posao je konačno završen.
To je bio posao urađen u prošlu subotu.
O radovima obavljenim prošlih 10-tak dana drugi put.

Primule / jagorčevine

0
COM
U ovom postu ću vam predstaviti moje primule.


























Plave jagorčevine su, izgleda, omiljene kod puževa, jer nisam našla ni jednu koja je koliko-toliko izgledala lijepo "za slikanje". Sve su bile 90% oštećene (naravno, puževi su siti).

Novi pokloni

2
COM
Juče me je muž obradovao sa nekoliko lijepih poklona, koje mi je donio s puta.
Prvo se morao iskupiti za bateriju (za fotoaparat), koju mi je "otuđio" , pa sam morala fotografirati s jednim, ne tako dobrim, fotoaparatom.
Drugo, za vrijeme njegovog odsustva sam imala jako puno obaveza, koje sam morala sama obaviti.
Od kad sam postala zaljubljenik u cvijeće i baštu uopšte, moj muž više nema problema s izborom poklona. Sve što je vezano za baštu je meni lijepo i "puni pogodak".
Kao prvo, tu je cvijeće: buket i jedna saksija.


Pa onda, po ko zna koji put, 3 različite makaze. Jedne sam već upotrijebila u ostavila u plasteniku. Meni u suštini trebaju samo jedne i nemam pojma koje za šta služe.


Tu je i jedan detalj za dekoraciju bašte. Jako mi se sviđa, pa će umjesto bašte krasiti moju dnevnu sobu.



I na kraju nešto, što sam već dugo željela: "kupatilo za ptice".
Do sad sam imala jednu kantu s vodom u kojoj su se ptice redovno kupale i zbilja uživale u tom.
I konačno su dobili "pravo kupatilo s lijepim pločicama".
Nadam se da će se brzo navići na njega i dalje uživati, kao i do sad.


Tu je i pumpa, koja radi na principu solarnih ćelija, koje su ugrađene u kamen i dobro se uklapaju u okolinu (desno na slici).


Poslije svih ovih poklona zaboravila sam da sam bila tako dugo bez baterije za fotoaparat.
Kao što stara poslovica kaže: "i caru je drag poklon", tako je i kod mene.
Ipak je poklon znak pažnje.