Konačno malo šarenila

0
COM
Trenutno imam probleme s mojim fotoaparatom, pa sam pisanje posta odgađala zbog lošeg kvaliteta slika. Pa kako se to prilično odužilo, ipak ću vam pokazati šta trenutno kod mene raste i šta sam ovih dana radila. Opet sam "pretumbavala" neke od mojih biljaka. Nadam se da će mi oprostiti i uskoro me obradovati lijepim cvjetovima.
Pored orezivanja suhih listova i plijevljenja, danas sam konačno uspjela u saksije presaditi crvene lupinuse, koje sam posijala početkom godine. Nisam ih brojala, ali trebalo bi ih biti oko 20-tak komada. Pored toga sam presadila 8 Washingtonia-palmi.


Presadila sam i ljubičaste lupinuse iz saksija u cvijetnjak. To su prošlogodišnji sijanci. Saksije sam ostavila vani preko zime i nisam očekivala da će uopšte preživjeti. I tako sad imam još 4 ljubičasta lupinusa.
Jedan od mojih "starih" Lupinusa


Svako proljeće imam isti problem - puževe. Pa kako su Delphiniumi kod puževa jako omiljeni, moram ih na bilo koji način zaštititi. Ja to radim ovako.

Listovi ovog Delphiniuma su preko noći bili pojedeni, ali se nakon zaštite polako oporavlja. Naravno, dodatno pospem pužomora (korn).
Ostali, kao ovaj na slici, se dobro drže (iako je pretrpio seobu).


Juče sam konačno uspjela posaditi viseće begonie, pikirati ostatak paprika, presaditi nekoliko Campanula medium (duple, koje sam posijala prošle godine i koje će ove godine cvjetati).
Prošli vikend sam bila u velikoj bašti. Najviše vremena sam provela skupljajući suhe grančice/listove i pripremajući zemlju sa sadnju i sijanje.

U jednom postu sam vam pokazala kako sam u jednu vrećicu "posijala" Strelitzie reginae, Strelitzie nicolai i Musa sikkimensis. Juče pogledam, ne nadajući se da ću vidjeti nešto novo i na moje iznenađenje ipak je bilo novine. Jedna sjemenka Strelitzie nicolai je proklijala.

Proklijalu sjemenku sam presadila u saksiju i lagano prekrila zemljom. Ostale neproklijale sjemenke su ostale u kesi.

Zbilja je užitak gledati kako se izgled bašte mijenja iz dana u dan.
I Dicentra spectabilis (Srdašce) lijepo raste.


Zumbuli uslikani prije 3 dana.


Danas izgledaju ovako.


I konačno malo šarenila. Primule/jagorčevine se pokazuju u najljepšem svjetlu.
Na sljedećim slikama se vidi koliko su puževi nemilosrdni. Kod jagorčevine su im omiljeni cvjetovi. Iako koristim pužomor i cvijeće kontrolišem svaki dan, ipak je nemoguće u potpunosti spriječiti puževe u njihovim noćnim čašćavanjima.
Sva sreća pa imam jako puno primula (nisam brojala, ali mislim da ih imam 70-tak), pa puževi ne mogu stići sve uništiti

Konačno proljeće

2
COM
I evo konačno je stiglo, toliko željno očekivano proljeće. Sunce sija i ja sam iskoristila lijepo vrijeme da obavim prve baštenske radove.
Kako se broj novih biljaka tokom zime i jeseni povećao i postalo tijesno u mojoj maloj bašti, morala sam jedan mali dio (ćošak) travljaka pretvoriti u cvijetnjak. Iako je to zbilja jedan mali dio, ipak sam u njegovom uređenju tj. u pripremi za sadnju provela nekoliko sati.
Konačno su došle na red lukovice kupljene u jesen, a koje su zimu umjesto u zemlji provele u podrumu.


Ostatak lukovica, koje sam kupila u februaru će još malo sačekati. Njih ću posaditi u veliku baštu.
Sve posađene lukovice sam označila nazivima napisanim na drvetu. Izgleda malo smiješno, ali to je samo tu dok biljke ne niknu. Pošto u tom dijelu cvijetnjaka još puno toga treba posaditi, označena polja mi služe za orjentaciju u daljnim radovima.


Drugi razlog je da poslije uklanjanja natpisa uvjek mogu pogledati memorisanu fotografiju i vidjeti nazive određenih biljaka.
Božuri, koji su u podrumu proveli ca 1,5 mjesec su počeli davati nove izdanke, pa sam i njih morala hitno posaditi.


Pošto su noći još uvjek relativno hladne, uveče ih prekrijem borovim grančicama. To ću činiti prvih 10-tak dana dok se biljke polako ne priviknu na nove uslove.


Kako je mala bašta na zapadnoj strani, u toku zime se na zemlji uhvati mahovina, pa je u proljeće potrebno pograbiti. Poslije toga trava bude lijepa i zdrava.


Uspjela sam iz podruma iznijeti i jedan dio cvijeća, većinom kaktusa i smjestiti ih u plastenik, koji je trenutno pun. Dok uspijem posaditi kupljeno cvijeće i cvijeće povađeno prilikom postavljanja plastenika, ostat će mi dovoljno mjesta za ostale biljke, koje su trenutno u podrumu i stepeništu.
Ovako trenutno izgleda unutrašnjost plastenika.


Na kraju sam još malo plijevila travu i na kraju skontala da sam počupala nekoliko žutih Aquilegia, koji su tek počeli provirivati iz zemlje.

Moram pomenuti i poklon od mojih sinova, koji su me obradovali s 3 saksije začinskog bilja.
Imam u planu napraviti jednu bašticu začinskog i ljekovitog bilja, pa su oni napravili prvi korak.

I za kraj nekoliko aktuelnih prizora.
I to je bilo sve za danas.
Nadam se da će za nekoliko dana sve izgledati šarenije i ljepše.
Želim vam ugodne proljetne radove.

Nove ruže i klematisi

7
COM
Ovih dana me muči prehlada, pa se to odrazilo i na moj blog. U prevodu, nije bilo novih postova. Sad, kad je vrijeme ljepše i kad se konačno može raditi u bašti, ja nisam u stanju da bilo šta uradim na tom polju. Danas sam konačno izišla vani i napravila jednu malu kontrolu kupljenih ruža i klematisa. Ruže su kupljene nedavno, a klematisi u jesen, ali ih zbog lošeg vremena nisam uspjela posaditi.
Pa da krenem od ruža.

I još jedna grupna


Moja ideja je da u velikoj bašti napravim jedan cvijetnjak u kojem ću posaditi ruže u nizu, počevši od bijele, preko žute, roza, narandžaste do crvene boje.
Skladno tome i prateće cvijeće bi trebalo biti u istoj boji.
Tako sam npr. uz bijelu ružu planirala posaditi:
božur, turski karanfil, Tanacetum Parthenium, Achillea ptarmica, Achillea millefolium itd. - naravno sve u bijeloj boji.
Radovala bi me vaša pomoć, dragi čitaoci bloga. Koje mi prateće cvijeće u bijeloj, žutoj, rosa, narandžastoj i crvenoj boji vi preporučujete?
Još sam u fazi planiranja, a za 2-3 mjeseca ćemo vidjeti da li je ideja uopšte izvodiva i kako će to izgledati.

A ovo su klematisi, koji nestrpljivo čekaju da konačno budu posađeni.
Iako sam se bojala da neće preživjeti zimu u saksijama (u podrumu), svi imaju nove zdrave listiće, a bijeli čak i pup.
Kupila sam 2 bijela klematisa, jer mislim da udgovaraju lijepo uz roze, ali i uz crvene ruže.

Ostaje mi još samo da im pronađem odgovarajuće mjesto u bašti.

Pre / rana sjetva

2
COM
Zima nas još ne misli napuštati, snijeg pada , a termometar pokazuje -3,6°C. Iako sam odlučila sve to smireno podnijeti i strpljivo čekati proljeće, ipak je moralo negdje da "pukne".
Moj "unutrašnji sat" mi kaže da je vrijeme za sjetvu i radove u bašti, a pogled kroz prozor mi slikovito kaže da je još rano i da treba čekati.
E, pa "puklo" je, nešto sam morala raditi. A to "nešto" je (pre)rana sjetva svega i svačega i nekontrolisana kupovina raznog cvijeća.
Iako su mi sjemenke Adenium obesum-a već nikle, odlučila sam posijati još nekoliko sjemenkica. Ovo su moji, već stari, Adeniumi.


Prvo sam zemlju radi dezinfekcije "ispekla" u mikrovalnoj pećnici, napunila njome posude za sjetvu i poredala sjemenke.


Pošto mi je ova posuda preširoka za radijator, razmišljala sam kako da zagrijem zemlju i ništa mi pametnije od ovog nije palo na pamet.
Vrela voda, termos-flaša i super funkcionira.


Posudu sa sjemenkama staviti na termos-flašu, providni poklopac za održavanje vlažnosti i gotovo.


Sjemenkice polako niču.


Tako sam isto uradila sa Rhodochiton atrosanguineum-om, samo su njegove sjemenkice dobile crvenu termos-flašu.
I one su već nikle, ali im moram obezbjediti više svjetla.Ovo je slika iz 2005 godine. Nikla mi je samo jedna sjemenka, pa nije izgledalo spektakularno. Ali kad se u jednu saksiju posade 3 biljke, izgleda jako lijepo.


Posijala sam još ukrasni duhan (bar meni služi kao ukras) s bijelim i cvjetovima boje kajsije . Lijepo izgleda kao pozadinska biljka, pogotovo kad treba sakriti neke neugledne ćoškove u bašti.
Pretjerala sam s količinom, ali ima još biljkoljubaca koje ću možda obradovati.


Ovo je Asarina barclaiana "Joan Loraine". Dobro je što nisam posijala svo sjeme, jer kako izgleda (jadno) morat ću ponoviti sjetvu.
Razočarala me je, jer je od početka imala svjetlo (prekriveno alu-folijom radi bolje refleksije) najmanje 15 sati dnevno.


A ovdje su Strelitzia reginea, Strelitzie nicolai, Asien banane i Darjeeling gigant.
Vidjela sam da je sjeme Strelitzie nabubrilo i da će uskoro klijati. Sjeme banane je isto kao kad sam ga posijala.


Ovdje sam posijala Lagerstroemiu (lijevo na slici). I ona ima dodatno svjetlo cijeli dan, ali ne raste kako sam očekivala. Do sad je klijalo 8 sjemenki. Tu je i crveni Lupinus i jedna, još uvjek, nepoznata biljka.


Pa kad sam već tu da vam pokažem moj "specijalni rasadnik" - wc za goste, koji ja već odavno koristim samo za "moje potrebe".


A onda dođe preko alu-folija.


Tu su još i Mirabilis jalapa i baštenski hibiskus.


Mirabilis jalapa se mora hitno pojedinaćno presaditi, jer su biljke dosegle visinu od preko 10cm.

Delphynium nije toliki, ali se prilično izdužio, pa i njega treba što prije presaditi.

Tu su još moj paradajz i paprike.To su bile poznate biljke koje su nikle.
Ostaje još toliko, ako ne i više, koje treba identifikovati, pa tek onda pokazati.
Nadam se pomoći čitalaca ovog bloga.
I za kraj visibaba iz moje bašte, koja je opet pod snijegom.