Moje malo klijalište

Kad neko pročita naslov vjerovatno pomisli na neko profesionalno napravljeno ili kupljeno klijalište. Niti je profesionalno napravljeno, niti je kupljeno, ali služi svrsi i ja sam jako zadovoljna.
Kreativnost je jako važna svugdje, pa i u baštovanstvu. Treba samo imati ideju, a sve ostalo je lakše.
Prošle sedmice odem sa mm u Bauhaus da kupim lampe za klijalište. Iako nisam tačno znala koliko wati, lumena, luxa trebaju imati, nadala sam se da ću ipak naći nešto, što će odgovarati mojim klijancima. Tako je i bilo, nađem prodavačicu, kažem joj šta želim i ona mi odmah pokaže različite veličine, koje su trenutno u ponudi. Ja oduševljena, naravno izaberem 2 najduže, koje su imali. Jedini nedostatak je bio što za ove lampe nije bilo odgovarajučih držača, pa sam morala kupiti normalne lampe iste dužine da bih od njih uzela držače. Ali to nije bilo ni važno, važno je da sam se konačno "dočepala" lampi.
Očito da je moje oduševljenje bilo tako vidljivo, jer se prodavačica čudno smješkala. Vjerovatno joj nije jasno da se jedna žena može oduševiti nečim kao što su lampe za biljke.

E pa može.

Lampe su 120cm duge, 36 Watti i 1400 lm i čak piše i na bosanskom:
"Specijalna boja svjetlosti podstiče rast biljaka i pogodna za upotrebu u akvarijumima."
Pored toga je na omotu nacrtan cvijet, tako da se nemoće pogriješiti.


Pošto nisam mogla odoliti najdužim lampama, imala sam problem kud s njima. Bile su preduge za mjesto gdje su do tad bili sijanci. I onda je opet bila nužna kreativnost.
Drvena klupa, prekrivena termo-folijom, obložena dodatno alu-folijom, koja je trenutno u podrumu, lampe pričvršćene na dasku i okrenute na dole......... i gotovo je klijalište.
U pozadini se vidi bočna strana od klupe, daska na kojoj su pričvršćene lampe je takođe obložena folijom radi bolje refleksije svjetlosti.


Naravno odmah sam složila prve sijance.



I naravno alu-folija je pričvršćena i na prednju stranu daske, tako da je sve "zatvoreno".

Trenutno su u mom improvizovanom klijalištu sva mjesto popunjena sijancima Echinacee, Veronice, Heuchere, Echium russicum, Agastasche rugosa, Macleaye microcarpa, Coreopsis rosea, Sanecio confusus (divna penjačica kojoj se posebno radujem), Cimicifuge itd.
Tačnije nisu sve biljke nikle, ali sam bar oslobodila stan.
Ovo su sijanci drvenastog božura, kojeg sam posijala početkom 2010 ili krajem 2009, a ne početkom 2009 kako sam prvobitno napisala. Kad se nešto željno očekuje, vrijeme se oduži, pa od jedne godine lako postanu 2.
Nedavno sam ih pominjala i slučajno otkrila da su poslije toliko dugo vremena nikli.
I oni su sad u klijalištu. Kad sam ih slikala bili su u plasteniku i zemlja je bila potpuno smrznuta.



I to je bila priča o mom klijalištu.
Nadam se da sam nekima dala ideju da i oni naprave ovako nešto.

Broj komentara: 5:

  1. Odlično si to odradila, nisam ni sumnjala. Sve je tako fino ušuškano. Jedino nisi spomenula temperaturu. Pretpostavljam da je to sve u podrumu i da sijalice ne griju.
    Drago mi je zbog božura. To je od onih što si kupila proljetos?

    OdgovoriIzbriši
  2. Lampe u svakom slučaju griju, jedino ne znam kojom jačinom (kad stavim ruku u klijalište, osjeti se toplina). Kelvin je mjera za toplinu svjetlosti, a na omotu nema oznake za Kelvin.
    Sad sam pretražila cijeli blog da nađem kad sam sijala božure. I našla sam - januar 2010, bar je tad napisan post. Pa dobro, pogriješila sam samo za jednu godinu hahaha. Valjda mi se tako odužilo, jer sam ih željno očekivala. Nije to sjeme od mojih božura, nego sam sjeme kupila (naručila) i trebalo bi biti oko 10-tak vrsta običnih i toliko drvenastih.

    OdgovoriIzbriši
  3. Božur je divna biljka. Biće interesantno pratiti razvoj tvojih sijanaca. I baš im treba dugo za klijanje.
    Jesu li ti cvjetali oni što si kupovala?

    OdgovoriIzbriši
  4. Nažalost moji novi nisu cvjetali, zahvaljujući mojoj pogrešnoj njezi. Bilo im je prevlažno i jedva sam ih spasila iako su kupljeni ogromni.
    Ovim drvenastim se posebno radujem, jer inače koštaju "malo bogatstvo".

    OdgovoriIzbriši
  5. Bitno je da si ih spasila. Ni meni prošle godine ni jedan nije cvjetao. Nadam se ovog proljeća.
    Drvenasti je bio kod nas na pijaci za kupiti. Jeste bio poskup, ali bih ga možda i kupila da sam znala gdje ga posaditi.
    Dovoljno mi je za sad što imam dva. Da se rašire i počnu cvjetati, bila bih sretna.

    OdgovoriIzbriši