Kamenjar I


U subotu je, poslije 3 kišne sedmice, osvanuo sunčan dan, pa sam konačno mogla početi praviti moj novi kamenjar. Tako nagla promjena temperature je uticala na moje radne sposobnosti. Iako posao nije bio tako naporan (bar mi se čini) ja sam ipak na kraju dana došla kući "slomljena", kao da sam prekopala cijeli grad.

Jako je teško napraviti kamenjar koji će odmah izgledati prirodno. Tako sam i ja po nekoliko puta mijenjala biljke, kamenje da bih dobila koliko-toliko prirodan izgled.
Naravno, ovo je tek postavljanje "kostura", a na kraju će biti postavljeno "lijepo kamenje" da kamenjaru da onaj lijepi prirodni izgled.
Prvo smo postavili foliju na cijelu površinu budućeg kamenjara, a onda je počelo sađenje biljaka.

Pošto su biljke za kamenjar kupljene jako davno, krajnje je vrijeme da se oslobode saksija. Malo sam narezala korijenje, da se lakše pričvrsti na novo prebivalište.


I ovdje je na početku važno biljke zaštititi od puževa.



Plavi jastučići/Aubrieta su zbog dugog čekanja u saksijicama skoro na izdisaju. Nadam se da će se ipak oporaviti.

Ne znam kakvu svhu ima samo jedna rukavica..........


Posadila sam i nekoliko vrsta čuvarkuća.






Ova čuvarkuća je do sad rasla na krovu terase, kao i mnoge druge, koje su sada u jednom malom kamenjaru.


Kao i ovaj sedum.



I ovako na kraju izgleda "kostur" jednog malog dijela mog kamenjara.

Iris će ostati tu do jeseni, a onda će na to mjesto biti posađeni mini irisi.
Dosad sam mislila da sam dobro organizovana, ali od juče to više neću tvrditi. Naravno ponijela sam fotoaparat, ali sam uspjela napraviti samo 2 slike.
Baterija je bila prazna...............
Nastavak slijedi.

4 komentara:

  1. Fino, fino, nek smo i to dočekali.
    Dobro izgleda, uspjela si fino posložiti kamenje i dobiti prirodan izgled. Još kad se završi, pa se biljčice malo rašire...
    Onaj sedum zna biti tako dosadan. Strašno se širi.
    Armeria je prelijepa. I one male paučinaste čuvarkuće.
    To sa jednom rukavicom - i meni se to često desi.
    Čekamo nastavak.

    OdgovoriIzbriši
  2. Draga Cemi,
    evo, danas me uhvatila ljetna gripa. Iako je ovdje praznik i ne radi se, ja nisam uspjela nastaviti svoje radove. Urađen je kostur 1/4 kamenjara. Nažalost, nisam uspjela uslikati sve što sam posadila. Juče me je baterija "izdala", a danas nisam išla.Za taj sedum znam, jer ga imam puno u malom kamenjaru, gdje su posađeni samo sedumu i čuvarkuće. Posadila sam ga jako malo i to na ivicu, a lako ga je poslije i počupati. Sigurna sam da će do lonačnog izgleda biti još puno premještanja biljaka, a poslije i kamenja.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovo je prekrasno, ja sebi želim napraviti kamenjar u dvorištu a nisam znala da se stavlja folija. Da li se ta folija probuši na mjestima gdje se stavlja biljka ili se samo nasipa zemlja odozgo i kamenje?
    Hvala...

    OdgovoriIzbriši
  4. Nažalost ovaj komentar sam tek sad pročitala, pa evo i kasnog odgovora. Folija se stavlja radi korova. Umjesto folije se može otkloniti gornji dio zemlje s ostacima korjenja, preko toga nasuti krupniji šljunak, a onda zemlju, pijesak i šljunak. Ova folija je vodopropusna, pa je nije portebno rezati.

    OdgovoriIzbriši