Spremanje zimnice
Volim jesen. Volim kad zrak miriše na zimnicu...
Jesen može biti jako lijepa. Iako to trenutno nije slučaj ja ipak uživam u njoj. Česte kiše su u bašti uništile dosta paradajza. Jedan dio, koji je uspio sazriti, sam iskoristila za pravljenje pinđura.
Paprike su kupljene u Bosni.
Crvene paprike "roge" sam iskoristila dijelom za pravljenje pinđura, a dijelom za kiseljenje.
Pravljenje pinđura traje nešto duže, pa se mnogi ne upuštaju u tu avanturu. Inače pinđur se koristi kao namaz i kao dodatak mesu.
Ne mogu vam napisati recept, jer ja to radim "odokativno", ali ću vam opisati postupak pravljenja:
- crvene paprike roge oprati, posušiti i staviti u vruću rernu da se peku (u tepsiji, bez ulja)
- peči ih toliko dok se kora ne počne odvajati, kora može biti i jako tamna, jer se svakako baca
- kad se vidi da su paprike mogu guliti, izvaditi ih, staviti u dublju posudu i poklopiti
- za to vrijeme oprati paradajz, narezati ga na X i staviti na kratko u vruću vodu
Na taj način pripremljen paradajz se lako guli
- paradajz oguliti, izrezati na komade i staviti u veću šerpu da se kuha
- za to vrijeme paprike oguliti, odstraniti sjeme i izrezati ih na rezance
- kad se smjesa paradajza ukuhala na polovinu u nju dodati izrezane paprike
- dodati isti omjer soli, šećera i ulja, a otprilike duplu mjeru kiseline (po ukusu)
- po ukusu možete dodati biber (ja ga ne stavljam)
- nastaviti kuhati dok se ne dobije optimalna smjesa bez puno tečnosti
- staklene tegle oprati, posušiti i zagrijati u rerni
- u tople tegle nasuti topal pinđur, urezati na sitno bijelog luka, zatvoriti i ostaviti u toploj rerni
I nije samo pinđur bio na dnevnom redu: kisele paprike (roge i paradajz-paprike) i paprike punjene kupusom.
Ovaj dio je urađen prekjuče, a danas je slijedio nastavak. Kupili smo puno manje kupusa nego nam je trebalo za punjenje paprika, pa je danas posao nastavljen.
Sad je veliki trpezarijski sto pun tegli s jako ukusnim sadržajem.
Još samo sve pospremiti u ostavu.
Želim vam lijep dan.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
obožavam pinđur :) puno mi je bolji od ajvara
OdgovoriIzbriši