Streptocarpusi iz Cvjetne oazeJesen je i vrijeme je da polako počinjemo unositi ili bar pripremati biljke za zimski period.
Kod mene su na prvom mjestu Streptocarpusi, jer ce mi za njih trebati malo vise vremena, nego za ostale biljke.

Streptocarpusi u suštini nemaju neke posebne prohtjeve preko zime. Dovoljno je da ih stavite u stepenište ili spavaću sobu u kojoj je temperatura ca. 12C do 15C i da ih povremeno zalijevate. To bi bilo optimalno za fazu mirovanja. Ako nemate vremena za zalijevanje  mozete im obezbijediti vlažnost putem "fitilja" (nit špage s kojom ćete povezati zemlju u saksiji i posudu s vodom). U tom slucaju je dovoljno da povremeno provjerite da li u posudi koja se nalazi ispod saksije ima dovoljno vode.

Prošlih nekoliko godina sam sve biljke ostavljala preko zime, ali kako stara poslovica kaže: "čovjek se uči dok je živ". Vremenom sam shvatila da je to bespotrebno. Dovoljno je da ostavim po jednu biljku od svake sorte, čisto radi sigurnosti u slučaju da se neki list ne ožili (što je skoro nemoguće). Od ostalih biljaka ću odrezati listove i staviti na oziljavanje. Do proljeća će se listovi ožiliti i opet ću imati 5-10 mladih biljaka od svake sorte, koje ce za relativno kratko vrijeme nakon presađivanja i cvjetati.

Razmnožavanje biljaka putem lista je uzbudljiva avantura, koju bih svima preporučila.
Kao što se na videu vidi, Streptocarpusi su posebni po bojama  i kombinacijama boja cvijeta.
Rijetko koja vrsta im moze konkurirati..

Ako imate biljku pokušajte ožiliti list, ali pazite....kad jednom uspijete onda je teško stati.
U svakom slučaju sretno.

O ožiljavanju listova sam dosta pisala, a i praktično pokazala na videima.Nema komentara:

Objavi komentar