Dijeljenje trajnica

Trajnice se mogu dijeliti nakon cvjetanja ili u rano proljece kad biljke tek pocinju da listaju..
Kako sam prosle godine imala jako malo slobodnog vremena, dijeljenje je izostalo, pa sam se tome posvetila ovih dana. Pored toga sto moram podijeliti velike biljke jedan dio trajnica sam morala izvaditi iz male baste.
Svake godine sam smanjivala, ionako mali, travnjak, pa se na kraju sveo na jednu zbilja simbolicnu velicinu. Jos jedna godina i travnjak bi nestao s obzirom da vjecito otkrivam neke nove biljke koje zelim bar na pocetku imati "na oku".


Dijeljenje trajnica iziskuje jako puno vremena, pogotovo ako biljke obrazuju jak korjen. Kod takvih biljaka treba biti pazljiv, jer je dijeljenje moguce samo upotrebom lopate/asova. Ako lopata isklizne moze se desiti da bijku presjecete izmedju korjena i novih izdanaka. Tako se desi da se biljka unisti umjesto da od jedne dobijete nekoliko mladih biljaka.

Jedna od biljaka koje obrazuju jak drvenasti korjen je i jedna sorta Brunnere macrophylle. Prosto je za ne povjerovati da jedna trajnica moze imati ovakav korjen.

 

Druge 2 sorte je bilo jako jednostavno podijeliti.´Jednostavno rukom, bez lopate.

Dijeljenje Hemerocallisa je trebalo biti puno jednostavnije, ali nije. Prvo sam pocela s dijeljenjem Hemerocallisa iz velike baste. S obzirom da je zemlja vlazna i teska sve biljke sam morala donijeti kuci i ostaviti jedno vrijeme u vodi da se zemlja moze odvojiti s korjena.

Nakon dugo vremena, skidanja zemlje, mijenjanja vode korjenje je bilo spremno za dijeljenje.
Brzina dijeljenja je ovisila od sorte.
Kod nekih sorti se bukvalno svaki par listova moze odvojiti.Kod nekih sorti je to nemoguce.Kod dijeljenja Hemerocallisa vrijedi pravilo da se ostavi duzina korjena kolika je sirina dlana. Ostatak se odreze.

Nakon nekoliko sati uspjela sam podijeliti samo 8 Sorti. Jedan sam planirala opet posaditi u veliku bastu, a ostalo u saksije.
U zadnje vrijeme su postali omiljeno jelo srnama, pa se jos dvoumim i trazim neko sigurno rjesenje.


Pored ovih biljaka podijelila sam Veronice longifolie, roze Echinacee, Arum italicumi par irisa.

Ostalo je jos puno posla. Ovo je samo pocetak. 

Zelim vam uspjesan start u novu sedmicu i ugodne cvjetne radove.

2 komentara:

  1. brunnera ti je čudo, kod mene već par godinai mogu se kladiti da su joj korjenčići "ko dlake", ali, kad vidim tvoju tamnu, tešku zemlju i pomislim na moju crvenicu s puno kamenčića... nije ni čudo

    OdgovoriIzbriši
  2. Kod mene brzo rastu, pa se moraju redovno dijeliti sto i nije mali posao. S druge strane rasijavaju se same, pa imam 15-tak mladih biljaka koje nicu na sve strane.
    Ove godine sam sjeme ostavila samo na jednoj biljci. Ostale sam porezala prije nego je sjeme sazrilo.

    OdgovoriIzbriši