Počela je cvjetna sezona 2016





Još uvijek je hladno, ali proljeće nezaustavivo najavljuje svoj dolazak.



Iako su noćne temperature još uvijek relativno niske dovoljna su 2-3 sunčana sata da bi se vidjele velike promjene u bašti.
Primule/jagorčevine su jednostavne biljke, ali bez obzira na to svake godine me oduševe novim bojama i nijansama, a pogotovo svojom upornošću da opstanu.
Pošto se same rasijavaju i niču svuda po bašti ja ih redovno vadim, ali obično samo iz cvijetnjaka. U travnjaku mogu ostati, jer kod mene nije engleski travnjak, nego je u njemu sve od crocusa, prstenjaka, visibaba, pa do raznog korova...ukratko u njemu raste sve što pusti korjen.


Kao što je poznato sjeme Primule raznose mravi i očito je da su kod mene jako vrijedni. Fantastično je gdje svuda niču u bojama i nijansama koje samo priroda može da oboji.
Da napomenem da se ne radi o jagorčevima koje se kupuju kao sezonsko cvijeće i koje su tako uzgojene da se nakon cvjetanja obično osuše. Ovdje se radi o apsolutno zimootpornim biljkama.





Jako volim visibabe.



Helleborusi su ogromni i trenutno ne izgledaju lijepo. Trebalo bi im odrezati donje listove, a kad cvjetanje prođe moraju se i podijeliti.




Narcisi već odavno cvjetaju.



I za kraj nešto na šta sam ponosna. Drvenasti božur uzgojen iz sjemena.
Nadam se da će ove godine cvjetati.



Primule

Želim vam lijep start u novu sedmicu i novu cvjetnu sezonu.


Nema komentara:

Objavi komentar