Izrada kamenjara







Ako želite nešto drugačiji vrt koji će uz to zahtjevati manje njege od uobičajenog vrta onda je idealno rješenje svakako kamenjar.





Da li će to biti kamenjar s zimootpornim kaktusima i sukulentima, Yuccama, Agavama ili  patuljastim crnogoričnim drvećem zavisi od vaših sklonosti i mogućnosti. Bez obzira za koje biljke ćete se odlučiti vaš vrt će odisati mediteranskom atmosferom i biti mjesto u kojem ćete sigurno uživati.


Idealan položaj za kamenjar je sunčana južna strana s laganim nagibom.  Ako nema prirodnog nagiba preporučije se izrada nasipa, ali ni on nije obavezan. S nagibom, nasipom ili bez njega obevezna je dobra drenaža za koju se koristi šljunak, najčešće veličine 2cm-4cm. Preko sloja šljunka nasipa se 15cm do 20cm debeo sloj zemlje za biljke. Mješavina zemlje zavisi od biljaka koje će u nju biti posađene. 

Prije nego se pristupi realizaciji kamenjara potrebno je napraviti detaljan plan, izabrati biljke, kamenje i napraviti najbolju i najinteresantniju kombinaciju. Tek nakon  toga treba pristupiti njegovoj izradi. 

Neke biljke, kao što su npr. Sempervivumi/čuvarkuće trebaju jako malo zemlje. Često se mogu vidjeti u planinskim oblastima kako rastu na kamenu, a kao zemlja im služe vlastiti izumrli listovi. 



U kamenjar ukonponovano kamenje ne izgleda samo lijepo nego svojim zagrijavanjem djeluje pozitivno na biljke oko njega. U tu svrhu se može koristiti svo kamenje, šljunak, pijesak, sedra..…                                                 

Prilikom izbora kamenja obavezno je obratiti pažnju na dvije stvari. Prva je ne miješati kamenje različitog oblika (glatko okruglo i ovalno kamenje s kamenjem oštrih ivica) i druga ne miješati različite vrste kamenja (recimo granit s lava-kamenjem).                                                                                                  
Da bi kamenjar izgledao što prirodnije veliko kamenje treba za 1/3 ili čak 1/2 ukopati u zemlju.
Prilikom finalne izrade kamenjara posebno treba voditi računa o centralnim tačkama koje mogu biti jedan posebno lijep kamen, neobično patuljasto crnogorično drvo, poseban zimootporni kaktus ili neki nesvakidašnji detalj. Puno različitih vrsta biljaka ne daje uvijek najbolje rezultate, ali u svakom slučaju treba voditi računa da su zastupljene i zimzelene biljke. Tim će se osigurati da kamenjar i zimi izgleda lijepo i interesantno. 

Biljke koje su u svakom slučaju jako interesantne i nesvakidašnje na našim prostorima su zimootporni kaktusi, Yucce i Agave. Mnoge od ovih biljaka prezime na temperaturi čak i do -25C. Od zimootpornih kaktusa najčešće se sade različite sorte Opuntia i Echinocereusa, a da kamenjar ne bi izgledao jednolično uz zimootporne kaktuse se sade različite sorte Delosperme, Seduma, Euphorbia ili zimootpornih sukulenata. 


 
Pored toga što prelijepo izgleda kamenjar ima i druge prednosti. Ne morate ga zalijevati tokom vrućih ljetnih dana, a i vrijeme za čupanje korova je svedeno na minimum.
Ako su ovo dovoljni razlozi da počnete s izradom mediteranskog vrta želim vam prijatan rad.

 

Nema komentara:

Objavi komentar