Cestrum - I dio

Cestrum

U sljedećih nekoliko postova ću vam pokazati moju zbirku Cestruma, a počet cu s jednom divnom sortom i osnovnim podacima o ovoj biljci.

Cestrumi pripadaju familiji Solanaceae, a ovaj rod broji oko 150-200 različitih vrsta.
Većina potiče iz tropskih dijelova Amerike i Indije. Pored njih razni uzgajivači se trude na dobiju nove interesantne sorte. Jedna od njih je npr. jedna sorta koja ima izrazito ljubičaste pupove, a cvjet je bijel.
Mnoge sorte je čak tesko identificirati. Jedna od njih je ova. Gotovo isto izgledaju Cestrum purpureum, Cestrum fasciculatum var. Novellii i Cestum elegans. Razlike su minimalne - lagano viseći cvat ili nijansa cvijeta ili lista..
Bilo kako bilo, svi su lijepi. Ja sam još uvijek u potrazi za nekim novim i interesantnim vrstama i sortama.

Cestrum
Cestrumi ne trebaju neku posebnu zemlju. Dovoljna je zemlja koja se inace koristi za saksijsko cvijece. Zalijeva se tek kad se zemlja počne sušiti. Prihranjuje se jednom sedmicno. Vazno je napomenuti da se Cestrumi, kao i većina drugog cvijeća ne prihranjuje ako nema lisća.

Optimalno mjesto za Cestrume je polusjena. Konstantno sjenovito ili sunčano mjesto nije dobro. Da bi biljka cvjetala potrebno joj je sunce, najbolje u jutarnjim i popodnevnim satima. S druge strane konstantno sunčano mjesto brzo isušuje zemlju, a to za Cestrume nije dobro.

Cestrum
Optimalni uslovi za prezimljavanje je svijetlo mjesto s minimalnom temperaturom oko 10C. Ako je temperatura niža biljka gubi lisće, ali u proljeće potjera iznova. Vrlo je bitno da se korjen potpuno ne isuši, pogotovo ako je biljka tokom zime zadržala lisće. S druge strane treba voditi racuna da se biljke koje su izgubile lišće ne zalijevaju često, jer to može dovesti do truljenja korjena.
Moji Cestrumi prezimljavaju u podrumu. Neki u tamnom, a neki u polu-svijetlom.

Cestrum
Cestrumi se orezuju, zavisno od vrste, u jesen ili proljeće, prije nego potjeraju nove grane. Cvjetovi se obrazuju uporavo na tim novim granama. Ako ostavimo stare grane onda će cvjetanje izostati ili biti skoro neprimjetno.

Raznnožavanje je jednostavno: reznicama i sjemenom.
Kao i kod ostalog cvijeća, reznice su sigurne da ćete dobiti identičnu biljku kao što je biljka-majka.

Oziljena reznica

Sjetva je nesigurna, jer se nikad ne zna ishod tj. kakav će biti cvijet uzgojen iz sjemena.
Ne obrazuju sve sorte Cestruma sjeme, pa se neke sorte mogu razmnožiti isključivo reznicama.

Sijanci cestruma


Do sljedećeg posta želim vam ugodne cvjetne radove.

Nema komentara:

Objavi komentar