Heuchera - biljka za sjenu





Kao sto vec znate, web stranica razmjene funkcionira što me jako veseli, pa se ja mogu vratiti mojoj omiljenoj temi - cvijeću.




Skoro svaka basta ima sjenovita mjesta koja su kod vecine do prije nekoliko godina bila prilicno
zapostavljena. Obično se govorilo da sjena nije za cvijeće i da u njoj ništa ne cvjeta. Naprotiv, sjenovita mjesta mogu izgledati prelijepo kako ljeti tako i zimi ako se napravi pravi izbor biljaka.

Jedna od najatraktivnijih biljaka za sjenu je svakako heuchera. Heuchera je trajnica s jako atraktivnim lišćem koje u jesen dodatno uljepšava cvjetna štapka sa bezbroj sitnih zvonastih cvjetića. Neke sorte čak tek na niskim temperaturama pokažu svoju pravu ljepotu.

Pored ca. 37 vrsta uzgajivači su se potrudili da uzgoje jako puno novih sorti u razlicitim bojama, nijansama i sa različitim oblikom lista. Pored toga uspjeli su ukrštanjem heuchere i tiarelle dobiti sasvim novu, takođe interesantnu biljku - heucherellu.



Heuchere su po pravilu biljke sjene, ali ne sve. Važno je znati da biljke s crvenim listovima treba saditi na sunčana mjesta, jer im u nedostatku svjetlosti listovi vremenom pozelene. Suprotno njima biljke s lišćem u drugim bojama na suncu dobiju neugledne fleke. One su prave biljke sjene.

Heuchere vole vlažnu zemlju bogatu mineralnim materijama. U proljeće se preporučije oko biljaka posuti kompost što pospješuje rast i kasnije cvjetanje. S kompostom možete zatrpati i stari korjen koji često u proljeće "ispliva" iznad površine zemlje.

Heuchere se razmnožavaju sjetvom i dijaljenjem korjena. Iako je dijeljenje korjena uvijek najbrži i najjednostavniji način, ni sjetva nije komplikovana.
Ovo su biljke uzgojene iz sjemena.


Veliki je izazov pri kupovini  napraviti uži izbor. Bilo koju da izaberete ona druga vam izgleda ljepša. I tako se broj heuchera iz dana u dan povećava. To će potvrditi i neke moje prijateljice koje su naprosto, kao i ja, zaljubljene u njih.




Dvije različite sorte, s pjegama i bez njih.





Podmladak




Sjeme je sakupljeno, sjetva sigurno slijedi.

Ovo je samo jedan dio mojih Heuchera.
Nadam se da ću razmjenom obogatiti svoju kolekciju, a takođe i obradovati nekoga nekom novom sortom koju nema.

Želim vam lijep start u novu sedmicu.


2 komentara:

  1. Baš si me obradovala sa ovim člankom. Iako sve ovo znam uvijek se radujem čitati o biljkama sjene
    Sve si lijepo detaljno opisala nema se šta ni dodati ni oduzeti , i još uz to sve potkrijepila svojim divnim fotografijama. Pa ima li išta ljepše nego vidjeti biljke idirektno iz vrta. Ove okupane kišom su mi najljepše. Drago mi je da je razmjena uzela "maha" , jer si mene već obradovala jednom heucherom koju nisam imala Slažem se da je teško napraviti uži izbor , ali zar to i nije čar kolekcionarstva.. Nadam se da ću i ja moći obogatiti tvoju kolekciju nekom od mojih ljepotica.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Josipa, izgleda da si se prepoznala u ovom mom tekstu. Znam da volis biljke sjene i da imas fantasticnu kolekciju heuchera, a posebno me raduje da si uzivala citajuci tekst. Je li moguce da nisi prepoznala bar jednu kcerkicu tvojih biljaka :)
      Naravno, ja se radujem svakoj novoj biljci i bit cu pocastvovana ako u razmjeni ponudis neku sortu koju ja nemam, a takvih je kod tebe, sigurna sam, puno.

      Izbriši