Nastavak radova





Nedavno sam pročitala jednu divnu rečenicu, koja u slobodnom prevodu otprilike glasi ovako: "Stvaranje bašte je kao putovanje u nepoznato. Nikad ne znate kuda vas ono vodi".






Tako se i ja trenutno osjećam. Počela sam s izradom, vađenjem, sađenjem, a ko zna kako će to sljedeće godine izgledati. Sigurna sam da će sljedeće godine slijediti popravke... na kraju ne bi bilo interesantno da se sve završi u nekoliko dana. Šta bi mi cvjetoljupci radili cijeli život, u čemu bi uživali...
Ovako imamo životni zadatak, poslije familije tj. odgoja djece najljepši zadatak na svijetu.

Na desnoj strani od ulaza u plastenik (lijevo od hoste na slici) je stajao panj obrastao bršljenom. Taj panj je postavljen kad i plastenik i na početku su na njega  bile posađene viseće jagode.
Vremenom je samonikli bršljen, kojim je obrastao cijeli zid s lijeve strane bašte, okupirao panj i meni je to izgledalo lijepo.
Prekjuče, kontrolirajući saksije s položnicama Clematisa vidim da su crvi bukvalno pojeli panj i sugurno bi davno pao da bršljen nije toliko invazivan i čvrst.



Bršljen i Clematis


Ovako to izgleda u vrijeme cvjetanja Clematisa. Pored toga što je imao stotine cvjetova s desne strane plastenika, počeo je da se loza i oko panja.


Bez obzira što je panj potpuno šupalj i gnjl bilo ga je nemoguće otstraniti. Zato sam morala prvo orezati bršljen.



Pored panja sam izvadila i Hypericum androsaemum i ljubičice krupnijeg cvijeta.


Sad je još samo pitanje šta posaditi na slobodno mjesto: bijeli Rhododendron ili Acer.

I za kraj jedna veselija slika fuksija.

 
Želim vam lijep vikend.

1 komentar:

  1. Mogu se složiti sa tom izrekom u potpunosti da je stvaranje bašte put u nepoznato. Sto puta mi se desilo da odem na vikendicu nemajući ništa u planu šta ću raditi.Onda odjednom što ne bih nikada ni pomislila tog se posla uhvatim i "odem u nepoznato"
    Gledajući ove tvoje slike vidim da i kod tebe ima gužve da ja nisam jedina.
    Fuksija ti je divna

    OdgovoriIzbriši